Toinen näkökulma muutoksen tekoon onkin se, mitä asioita elämässään lisää ja miten harjoittelee muutoksen tekemistä. On tärkeää kokeilla rohkeasti erilaisia keinoja ja arvioida niiden sopivuutta itselleen. Tässä on muutamia vinkkejä muutosprosessissa toimimiseen ja siinä onnistumiseen. Muistathan, että harjoitus tekee mestarin!
Edistätkö omilla toimillasi työstä palautumistasi?
”Asetan tavoitteekseni, että kevennän kuormitusta kestävästi. Hyötynä on, että saan lisää energiaa ja aikaa tehdä asioita, jotka tekevät minulle hyvää. Kun hyvä leviää ja ilo tarttuu, saan lisää virtaa.”
Työssä kuormittumiseen vaikuttavat tietenkin työ ja sen piirteet, mutta myös se miten itse voit ja jaksat. Huonokuntoinen ja huonosti palautunut kuormittuu enemmän. Riittääkö nuppisi ja kroppasi kunto sekä ammattitaitosi työsi vaatimuksiin? Oletko nukkunut hyvin ja riittävästi? Oletko aamulla innokkaana lähdössä työhön? Syötkö säännöllisesti ja terveellisesti, vai yskiikö moottorisi kahvin ja naposteltavien voimalla?
Työn kuormituksen keventäminen kannattaa aloittaa miettimällä, mihin asioihin voit vaikuttaa ja mitkä niistä ovat tärkeimpiä työn tuloksellisuuden ja oman hyvinvointisi kannalta. Muutoksen ja toisaalta entisessä pysymisen hyötyjen ja haittojen miettiminen on keino rakentaa motivaatiota ja arvioida valmiuttasi muutokseen. Kuka tukee ja auttaa muutoksessa sekä antaa palautetta?
Tarkkaile omaa toimintaasi työssä: miten toimit, mikä on kunnossa ja missä on kehitettävää? Oman ajankäytön suunnittelu ja seuraaminen tekee itsellesi näkyväksi sen, mitä kaikkea työhösi kuuluu ja mihin aikaasi käytät. Muutoksen esteet pitää myös tunnistaa ja raivata pois ennen kuin muutos oikeasti etenee. Laiskuudesta irti pääseminen vaatii itsekurin harjoittamista, tai sitä että joku patistelee.
Muutos onnistuu yksi asia kerrallaan
”Työt sujuvat nopeammin, eikä tule virheitä. Pääsen kotiin ajoissa. Työpäivän jälkeen jaksan ja ennätän liikkua, mennä teatteriin tai tavata ystäviä. Kun liikun riittävästi, rentoudun ja nukun paremmin. Taide ja kulttuuri tekevät hyvää ihmiselle. Palaudun hyvin. Illalla ei tule myöskään syötyä herkkuja kuten aiemmin, ja painonhallinta onnistuu paremmin. Hyvä leviää.”
Kun päätät tehdä muutoksen ja kokeilet toimia eri tavalla, valitse kehittämiskohteeksi yksi konkreettinen asia kerrallaan. Kokeile monia keinoja, jotta löydät itsellesi parhaat. Se voi olla esimerkiksi viikon ajan sähköpostin lukeminen vain tiettyinä työpäivän hetkinä, tai istumatyöläiselle kahden minuutin seisominen puolen tunnin välein.
Varaa sähköpostin lukemiselle aikaa kalenteriisi. Samalla järjestät itsellesi työrauhan myös kiireellisten ja tärkeiden, keskittymistä vaativien tehtävien tekoon. Tarkkaile miten uusi tapa toimia vaikuttaa hyvinvointiisi ja työn tekemiseen. Arvioi, mitä hyvää uudesta tavasta seurasi ja oliko siitä jotain haittaa. Jatka sinnikkäästi. Vaatii harjoittelua ja paljon toistoja, että uudesta kokeilusta tulee rutiini.
Aloittamalla yhdestä selkeästä ja kohtuullisen helposta asiasta pääset hyvin vauhtiin kuormituksen keventämisessä. Pystyvyydentunteesi ja motivaatiosi saavat pikaenergiaa onnistumisesta. Tai jos kuormituksen keventäminen ei suju, vaihda näkökulmaa ja kokeile jotain muuta.
”Tammikuun tavoitteenani on lisätä virtaa. Olen syönyt liian kevyesti työssä, joten panostan terveellisiin, monipuolisiin eväisiin. Suunnittelen ja otan ne huomioon kauppaostoksilla. Huomaan aika pian, että kun syön aamupalan ja kunnolla työpäivän aikana, jaksan keskittyä työssä paremmin, enkä ole nälästä nuutunut työstä kotiin palatessa.”
PS. Sitaateissa olevat puheenvuorot ovat omaa muutospuhettani. Muutospuhe luo mielikuvan onnistumisesta ja toimintasuunnitelman, jota toteutan. Repsahdukset kuuluvat asiaan, mutta sen jälkeen harjoittelu taas jatkuu.
Kommentointi