Mitä hyötyä on ammattiastman toteamisesta?

Ammattiastman toteamisella voi olla huomattava merkitys sairastuneen tulevaisuudelle. Diagnoosi antaa tärkeää tietoa myös lääkäreille, työnantajalle ja ammattitauteja tutkiville.
-
Henkilökuva Irmeli Lindström
Irmeli Lindström
ylilääkäri

Ammattiastmasta on kyse silloin, kun voidaan näyttää tietyn työssä olevan aineen aiheuttaneen henkilön astman.

Ammattiastmaa selvästi tavallisempi on työn pahentama astma, jossa sairastumisen pääasiallinen syy ei ole työ, vaikka erilaiset työolosuhteet, kuten pölyt, käryt, fyysinen rasitus ja lämpötilan vaihtelut vaikeuttavat astmaa.

Ammattiastman osoittaminen edellyttää usein pitkään kestäviä ja mutkikkaita tutkimuksia. Lisäksi on erilaista byrokraattista pyöritystä tutkimukset korvaavan vakuutusyhtiön kanssa. Tämän vuoksi mieleen saattaa tulla, kannattaako tuollaiseen touhuun lähteä ollenkaan.

Ammattiastman toteamisella on kuitenkin monenlaista merkitystä:

  • Sairastuneelle suurin merkitys on se, että hänen astmaansa osataan hoitaa oikein. Altistumisen täydellinen välttäminen sairauden aiheuttaneelle aineelle, esimerkiksi jauhopölylle, eläimen hilseelle tai maalin kovetteelle, parantaa ammattiastman ennustetta.  Vakuutusyhtiö korvaa sairastuneelle muun muassa astman hoitokulut ja tarvittaessa ammatillisen kuntoutuksen sekä maksaa haittarahan.
  • Työterveyslääkärin ja muiden hoitavien lääkärien on tärkeää tietää astman aiheuttaja. Silloin he voivat varmistaa, että altistuminen loppuu.
  • Työnantajalle todettu ammattitauti saattaa olla kimmoke parantaa työolosuhteita, jotta muut työntekijät eivät sairastu.
  • Meidän täällä Työterveyslaitoksessa on tärkeää tunnistaa uusia tai yleistyviä ammattiastman aiheuttajia. Siten voimme viestiä työpaikoille ja työterveyshuolloille uusista riskeistä ja auttaa kehittämään turvallisempaa työympäristöä.

Jos altistut työssäsi pölyille, huuruille tai aerosoleille ja sinulla on työpäiviin liittyviä astmaoireita: hengenahdistusta, hengityksen vinkunoita tai yskän puuskia, ota rohkeasti yhteyttä työterveyshuoltoosi.

Suurin riski ammattiastmalle on elintarvike-, maatalous-, eläintenhoito-, kasvihuone-, kauneudenhoito-, pintakäsittely- ja teollisuustöissä.

 

Lisätietoja:

Työhön liittyvän astman ennuste (TASTE) -tutkimusta rahoittavat Työsuojelurahasto ja Finanssiala ry, Tapaturmavakuutuskeskus ja Liikennevakuutuskeskus -rahoitus.

Ammattiastma

Jaa sisältö somessa!