Työpaikan esimies pohtii: Miten voidaan varmistua, että tilat ovat terveelliset ja turvalliset? Milloin pitää ryhtyä toimenpiteisiin? Miten sisäilmaongelmat vaikuttavat työssä jaksamiseen ja työn tuottavuuteen? Meneekö työpaikan arki sekaisin?
Kiinteistön omistaja pohtii: Miten rahat saadaan riittämään, jos korjattavaa on paljon? Miten korjauksia voidaan priorisoida? Miten sisäilmaongelmia voidaan ehkäistä?
Tiloissa työskentelevä työntekijä pohtii: Miten sisäilmaongelmat vaikuttavat terveyteeni? Voinko sairastua pysyvästi? Johtuvatko oireeni huonosta sisäilmasta?
Eri ihmisillä voi olla myös hyvin erilaisia näkemyksiä ongelmien syistä ja niihin liittyvistä riskeistä, mikä voi helposti johtaa toisiaan nokittelevien kuppikuntien syntymiseen. Välillä tuntuu, että ongelman ratkaisemisen sijaan tärkeintä on valita puolensa, kiistellä syistä ja löytää syyllinen. Mikä siis neuvoksi? Voidaanko sisäilma-asioissa ikinä päästä eteenpäin, kun näkemyserot ovat niin suuria?
Kyllä voidaan. Ratkaisu löytyy yhteisestä tavoitteesta, joka on yleensä helppo löytää: hyvinvointia tukevat työtilat. Se, miten sinne päästään, on eri alojen asiantuntijoiden ja tilojen käyttäjien yhdessä pohdittava. Helppoa ratkaisua ei aina ole.
Työpaikan johdon, tilojen käyttäjien, työsuojelun, työterveyshuollon, kiinteistönomistajan ja kiinteistönhuollon edustajista koostuva sisäilmaryhmä on osoittautunut monilla työpaikoilla toimivaksi tavaksi tehdä yhteistyötä sisäilmaongelman ratkaisemiseksi. Jokainen asiantuntija tuo oman parhaan tietämyksensä yhteiseksi hyväksi. Yhdessä tekemällä ja toisten näkemyksiä kuuntelemalla kaikkien osaaminen jalostuu.
Ovathan ihmiset ennenkin pystyneet ratkaisemaan yhteistyössä vaikeita ongelmia, miksei sitten sisäilmaongelmia. Yhteiseen tavoitteeseen sitoutunut, toisiinsa tukeutuva porukka pystyy vaikka mihin. Kokeilkaa vaikka!
Aiheesta lisää:
Kommentointi