Työterveyslaitoksen mediatiedote 31.8.2022
Suomalaisten työpaikkojen henkilöstö on monimuotoinen ja monimuotoistuu entisestään. Työntekijät ovat keskenään erilaisia myös monien muiden tekijöiden kuin kielen tai kansallisuuden osalta. Monimuotoisuuden johtaminen ja inklusiivisen työkulttuurin luominen ovat kriittisiä taitoja, joiden avulla luodaan vetovoimaisia työpaikkoja.
Esteistä on päästävä eroon
Henkilöstön monimuotoisuus voi tutkitusti olla menestystekijä, mutta vain oikein johdettuna. Suomalaisessa työelämässä on useita esteitä monimuotoisuuden hyödyntämisen tiellä.
– Esimerkiksi syrjintä on yleistä, sitä esiintyy työhönotossa ja se vaikuttaa myös työntekijöiden mahdollisuuksiin edetä työssä. Eri syistä aiheutuvat ulkopuolisuuden kokemukset kuormittavat ja vähentävät sitoutumista työpaikkaan. Työtä on siis tehtävänä, jotta kaikki voisivat työpaikallaan kokea itsensä tervetulleeksi, kuuluvansa joukkoon ja olevansa yhteisönsä arvostettuja jäseniä, toteaa Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Barbara Bergbom.
– Osaamisen hyödyntämisen näkökulma, eli sen varmistaminen, että kaikkien työntekijöiden osaaminen saadaan mahdollisimman hyvin käyttöön, on myös tärkeä syy kehittää monimuotoisuuden johtamisen taitoja, jatkaa erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala.
Opas tarjoaa toimintatapoja ja vinkkejä
Työterveyslaitoksen oppaassa kuvataan, miten organisaatiot voivat lähteä liikkeelle ja kehittää monimuotoisuus- ja inkluusiotyötä pitkäjänteisesti. Se esittelee myös tapoja edistää työkulttuuria, jossa jokainen voi kokea osallisuutta ja yhteenkuuluvuutta.
Monikielisille työyhteisöille opas esittelee kielitietoisia toimintatapoja, jotka auttavat poistamaan kielestä johtuvia osallistumisen ja osaamisen hyödyntämisen esteitä. Se myös haastaa työnantajat pohtimaan suhtautumistaan työssä vaadittavaan kielitaitoon ja harkitsemaan, voisiko tietyissä tehtävissä pärjätä myös vähäisemmällä kielitaidolla.
Opas vastaa tämän hetken työelämän tarpeisiin kuvaamalla myös, miten työpaikat voivat varmistaa yhdenvertaisuuden urakehityksessä ja sen, että työpaikalla tarvittava osaaminen saadaan käyttöön.
Työhönsä sitoutuneet työntekijät ovat organisaatioiden tärkeä menestystekijä. Opas kuvaa käytäntöjä, joiden avulla voi ehkäistä ulkopuolisuuden kokemuksia ja vahvistaa työntekijöiden hyvinvointia sekä sitoutumista työhönsä ja työpaikkaansa.
– Pienetkin teot ja askeleet auttavat inklusiivisemman työkulttuurin luomisessa, muistuttaa Barbara Bergbom. – Oleellista on, että inklusiivisuuteen ja sen parantamiseen kiinnitetään työpaikoilla huomiota.
Opas on laadittu erityisesti asiantuntijaorganisaatioita silmällä pitäen, mutta se soveltuu myös muiden työpaikkojen käyttöön.
Tutustu oppaaseen
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus asiantuntijaorganisaatiossa (ttl.fi)
Lisätietoja
Johtava asiantuntija Barbara Bergbom, Työterveyslaitos, barbara.bergbom [at] ttl.fi (barbara[dot]bergbom[at]ttl[dot]fi), 030 474 2957
Erityisasiantuntija Kirsi Yli-Kaitala, Työterveyslaitos, kirsi.yli-kaitala [at] ttl.fi (kirsi[dot]yli-kaitala[at]ttl[dot]fi), puh. 030 474 2026
Opas on tehty vuonna 2022 Euroopan sosiaalirahaston tukemassa Moninaisesti parempi -hankkeessa. Opasta varten haastateltiin esihenkilöitä, HR:n edustajia ja maahan muuttaneita asiantuntijanaisia monimuotoisista organisaatioista.
Moninaisesti parempi -hanke
-
Monimuotoisuusbarometri 2020: Fokuksessa rekrytointikäytännöt ja monikulttuurisuus (Julkari)
- Miten edistää monimuotoisuutta rekrytoinnissa? (ttl.fi)
- Hanke toteutetaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Hanketta rahoittaa myös Euroopan sosiaalirahasto (ESR).