Tiedote 34/2020
Työikäisiä on maamme väestöstä 62%, ja heidän sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeensa voi vaihdella paljon työuran aikana. Koska sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmässämme on monia palveluntuottajia, on syytä tehostaa yhteistyötä.
Valtioneuvosto on linjannut jo vuonna 2017 Työterveys 2025 -periaatepäätöksessään työterveyshuollon palveluiden toiminnallisesta yhteensovittamisesta osaksi muuta sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
– Yhteensovittamista on käytännön toimijoiden tasolla edistetty useilla alueilla viime vuosien aikana. Ensiarvoisen tärkeää on, että tätä yhteistyötä tuetaan myös sote-lainsäädännössä, pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksesta toteaa.
Sote-maakunnissa on hyödynnettävä laajasti työterveyshuollon ammattilaisten ja asiantuntijoiden osaamista. Näin työikäisten työterveys ja työkyky on mahdollista huomioida palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Lisäksi asiakastiedon sujuvasta siirtymisestä työterveyshuollon ja muiden sote-toimijoiden välillä on huolehdittava.
Tällä hetkellä kunnat huolehtivat, että niiden alueella on työterveyshuoltopalveluja tarjolla. Tämän huolehtimisvastuun on siirryttävä uudistuksen myötä sote-maakunnalle, jotta alueella toimiville yrityksille ja yrittäjille voidaan taata laadukkaat työterveyshuoltopalvelut.
Työikäisen kansalaisen terveyden, työkyvyn ja hyvinvoinnin sekä työterveyspalveluiden huomioiminen sote-rakenteessa ja -palveluiden yhteensovittamisessa edistää palveluiden laatua ja vaikuttavuutta. Vain tällä tavalla voidaan hillitä sote-kustannusten nousua ja parantaa työllisyyttä.
Lisätiedot
Pääjohtaja Antti Koivula, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2340, email etunimi.sukunimi [at] ttl.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]ttl[dot]fi)
Johtaja, ylilääkäri Eva Helaskoski, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2300, email etunimi.sukunimi [at] ttl.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]ttl[dot]fi)
Valtioneuvoston periaatepäätös. Työterveys 2025 – yhteistyöllä työkykyä ja terveyttä -raportti>>
Työikäisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukokonaisuus – hyviä käytäntöjä – verkkosivusto>>