Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman väliarviointivuosi kertoo parantuneesta sisäilmatilanteesta – ohjelma jatkaa tilanteen edistämistä edelleen

Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma alkoi vuonna 2018. Sen jälkeen sisäilmaan liittyvät huolet ja oireilu ovat vähentyneet Suomessa. Lisäksi yhä useampi ammattilainen saa tukea työhönsä sisäilmaan ja sisäilmaoireisiin liittyvistä ohjeista ja koulutuksista.
Toimistossa työskennellään rauahllisessa sopessa.

Suomalaisten sisäilmaan liittyvät huolet ovat vähentyneet, sisäympäristöjen laatu on kunnissa kohentunut ja lisäksi yhä useampi terveydenhuollon ammattilainen on saanut koulutusta sisäilmaoireiden hoitoon.

Muun muassa nämä seikat selvisivät Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman väliarviointia silmällä pitäen toteutetuista kansalaisille, kunnille ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnatuista kyselyistä, joiden tulokset julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

– Sisäilman tilanne näyttäytyy Suomessa nyt hyvin erilaisena ohjelman alkuun verrattuna. Ohjelman aikana on tehty aktiivisesti työtä, jotta muun muassa oireilevilla, heidän läheisillään, terveydenhuollolla ja sisäilma-alan ammattilaisilla olisi enemmän tietoa ja osaamista käytössään”, sanoi ohjelman johtaja, tutkimusprofessori Anne Hyvärinen ohjelman väliarvioinnista julkaistussa tiedotteessa maaliskuussa.

Ensi vuonna on luvassa väestön keskuudessa toteutettuihin sisäilmakartoituksiin perustuvaa vertailutietoa Suomen, Ruotsin ja Viron sisäilmatilanteista.

Lue lisää:
Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman väliarviointi: Sisäilmatilanne on parantunut monilla mittareilla (THL)
Selvitys: Sisäilmasta oireilevien määrä on vähentynyt terveydenhuollossa (THL ja Filha)

Ohjelma tarjoaa tukea ja ohjeita ammattilaisille

Kansallisessa sisäilma ja terveys -ohjelmassa mukana oleva Filha ry on edistänyt sisäilmaoireiden hoitoon liittyvän koulutuksen laatua ja saatavuutta järjestämällä koulutuksia ja ylläpitämällä tuottamiaan terveydenhuollon ammattilaisille suunnattua verkkokurssia TerveyskyläPRO-palvelussa sekä terveydenhuoltoalan ammattikorkeakoulujen opetukseen suunnattua sisäilmaoppimateriaalia.

Ohjelmassa niin ikään mukana oleva Työterveyslaitos puolestaan keräsi alkuvuodesta sisäilma-asioiden parissa työskenteleviltä tietoa sisäilmatilanteiden ratkaisemisesta työpaikoilla sekä käyttökokemuksia Työterveyslaitoksen sisäilmaohjeista. Samalla tarjottiin maksutonta konsultaatioapua yleisesti sisäilma-asioiden selvittämisprosesseista ja sisäilmaohjeiden soveltamisesta.

Työterveyslaitoksen kyselyn mukaan ohjeet koettiin hyödyllisiksi sisäilmatilanteiden ratkaisemisessa, mutta osin vaikeaksi soveltaa. Ohjeiden soveltamista helpottamaan Työterveyslaitos julkaisi kysymyksiä ja vastauksia -osion sisäilmasivuilleen. Lisäksi kyselyn tuloksista julkaistiin raportti, jonka pohjalta sisäilmaviestintää ja -koulutusta voidaan suunnata aikaisempaa paremmin työpaikkojen tarpeiden mukaisesti. Työterveyshuollon ammattilaisille järjestettiin lisäksi kaksi tilaisuutta ajankohtaisista sisäilma-asioista.

Tänä vuonna ohjelmassa on myös tuettu sosiaali- ja terveysministeriötä uuden sisäilmaan liittyvän oireilun ja sairastumisen hoitosuosituksen laadinnassa. Hoitosuositus julkaistiin huhtikuussa ja se palkittiin tänä syksynä Vuoden työterveystekona. Filha vastaa suosituksen jalkauttamisesta terveydenhuoltoon, ja on järjestänyt suosituksesta muun muassa terveydenhuollon henkilöstölle suunnattuja webinaareja sekä laatinut hoitosuosituksesta tiivistetyn ohjeen terveydenhuollon ammattilaisille.

Lue lisää:
Verkkokurssi sisäilmaan liitetystä oireilusta (Filha)
Ammattikorkeakouluille suunnattu sisäilmaoppimateriaali (Filha)
Kysymyksiä ja vastauksia Työterveyslaitoksen sisäilmaohjeista – tutustu uusiin sivuihin (TTL)
Sisäilmaan liittyvän oireilun ja sairastumisen hoitosuositus (Terveysportti)
Ohje epäiltyjen sisäympäristöön liittyvien oireiden selvittelyyn ja hoitoon (Filha)

Ohjelma keskittyy jatkossa tiedon jalkauttamiseen ja kestävyysteemoihin

Kansallisen sisäilma ja terveys -ohjelman tavoitteena on edistää terveyttä ja hyvinvointia vähentämällä sisäympäristöön liittyviä haittoja Suomessa. Ohjelma jatkuu vielä neljän vuoden ajan ja keskittyy erityisesti jo tuotetun tiedon jalkauttamiseen.

”Ohjelmassa on tuotettu lukuisia selvityksiä ja suosituksia, joihin liittyvää koulutusta ja viestintää tarvitaan edelleen, jotta voimme edistää ohjelman aikana jo tapahtuneita muutoksia sisäympäristöjen laadussa ja sisäilmaan liitetyssä oireilussa”, sanoo ohjelman koordinaattori Anniina Salmela THL:stä.

Lisäksi ohjelmassa keskitytään jatkossa entistä enemmän kestävyyden ja planetaariseen terveyden teemoihin sisäympäristöjen näkökulmasta.

Kansallista sisäilma ja terveys -ohjelmaa koordinoi THL, ja työhön osallistuvat aktiivisesti Työterveyslaitos, Filha ry, Hengitysliitto, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto sekä Sisäilmayhdistys ry.

Ohjelma on toteuttanut hallituksen Terveet tilat 2028 -ohjelman terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä koskevia toimia. Terveet tilat -ohjelma päättyy vuoden 2024 lopussa, mutta Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma jatkaa vuoden 2028 loppuun asti.

Lisätiedot

Kansallinen sisäilma ja terveys 2018–2028 -ohjelma

Anniina Salmela
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7712
etunimi.sukunimi [at] thl.fi

Kristiina Kulha
vanhempi asiantuntija
Työterveyslaitos
puh. 040 548 6914
etunimi.sukunimi [at] ttl.fi

Tuula Vasankari
pääsihteeri, keuhkosairauksien erikoislääkäri
Filha ry
puh. 050 545 0589
etunimi.sukunimi [at] filha.fi

Jaa sisältö somessa!