Koronatartuntojen noususta uudeksi ammattitautien aiheuttajaksi kerrottiin Pohjolan Lääkäripäivillä 2021 viime viikolla. Työterveyslaitoksen ylilääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri Satu Soini toteaa, että asia on uusi ja kaikkia sairastuneita kohdellaan yhdenmukaisesti, kun syysuhdetta selvitetään.
– Kaikista tapauksista pyydetään lausunto Tapaturma-asiain korvauslautakunnasta, joka ohjaa vakuutusyhtiöiden korvauskäytäntöjä, Soini sanoo.
Helmikuun loppupuolelle mennessä tietoon oli tullut 178 ammattitautina korvattua koronatartuntaa. Lähes kaikki niistä liittyivät työtehtäviin sosiaali- ja terveydenhuollon alalla. Eniten tapauksia oli sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla.
Korvattava ammattitauti voi kuitenkin aiheutua minkä tahansa toimialan töissä, ei pelkästään hoiva- ja terveydenhoitoalan töissä. Suomessa ei siis ole rajattu ammattiryhmiä työperäisinä korvattavuuden ulkopuolelle. Muista ammateista tapauksia on toistaiseksi tiedossa alle kymmenen.
Julkisuudessa olleista työpaikkojen tartuntaryppäistä ei ole Takolle tullut toistaiseksi lausuntopyyntöjä.
– Ammattitaudin mahdollisuus kannattaa pitää mielessä kaikilla toimialoilla ja käynnistää prosessi, jos ammattitaudin kriteerit näyttävät toteutuvan, Soini muistuttaa.
Korvattavuus edellyttää lähteen selvittämistä
Ammattitaudin tunnusmerkkien täyttymistä tutkittaessa noudatetaan samoja periaatteita kuin ammattitautien selvittämisessä yleensä. Altistumisen on pitänyt tapahtua työssä tai esimerkiksi työtehtävästä johtuvan matkustamisen aikana.
– Käytännössä edellytetään virustartunnan lähteen selvittämistä ja tartuntaketjun kartoittamista, Soini sanoo.
Suomessa on todettu vahvistettuja ammattitauteja vuosittain runsaat tuhat. Varmistettu ammattitauti voi oikeuttaa korvauksiin. Myös siihen liittyvät tutkimukset ja hoidot ovat sairastuneelle maksuttomia.
Ammattitaudit ovat sairauksia, joiden pääasiallinen aiheuttaja on jokin työssä oleva fysikaalinen, kemiallinen tai biologinen tekijä. Altisteen ja taudin välillä tulee olla tieteellisesti tunnettu syysuhde ja lisäksi on osoitettava, että tutkittavan sairaus todennäköisesti johtuu tästä altisteesta.
Yleisimpiä vahvistettuja ammattitauteja olivat tuoreimman, kattavan tilaston mukaan vuonna 2016 meluvamma, allerginen kosketusihottuma, ärsytyskosketusihottuma, asbestiplakkitauti ja ammattiastma. Eniten ammattitautitapauksia todettiin rakennustyöntekijöillä ja maatalouden ammateissa.
Tuoreempia tilastoja ammattitaudeista on luvassa parin viikon kuluttua.
Lisätietoja:
Satu Soini, ylilääkäri, työterveyshuollon erikoislääkäri, Työterveyslaitos, p. 046 851 5858, satu.soini [at] ttl.fi (satu[dot]soini[at]ttl[dot]fi)