Mieliala-ohjelma valottaa työelämän ilmiöitä – äänessä luovien alojen ammattilaiset

Uudessa radio-ohjelmassa taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaisten tarinat kohtaavat laajemmat nykytyöelämän ilmiöt. Mielialan ensimmäinen jakso kuullaan Radio Helsingissä tänään.
Piirroshahmo istuu ja luo uutta.
Heli Ansio
Heli Ansio
erityisasiantuntija

Mitä jos työ on samanaikaisesti rakkainta ja raskainta? Entä jos ammatti-identiteetti on yhtä kuin minä?  

Esimerkiksi näihin kysymyksiin pureudutaan uudessa Mieliala-ohjelmassa, jossa tehdään tutkimusmatka taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen mielenmaisemiin. Radio Helsingissä kuultava kymmenen jakson ohjelma toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakki -hankkeen kanssa.  

– Moni miettii tällä hetkellä omaa hyvinvointia ja jaksamista. Työn ei pitäisi aiheuttaa kärsimystä. Onneksi yhä useammin myös luovissa töissä oivalletaan, että se on ongelma, jota voi tarkastella ja pyrkiä ratkaisemaan, erityisasiantuntija Heli Ansio Työterveyslaitoksesta sanoo.  

Luovat alat työelämän edelläkävijöinä  

Ohjelmassa luovien alojen ammattilaiset kertovat oman tarinansa ja ajatuksiaan hyvinvoinnista. Tarinoiden kautta avautuu kytköksiä laajempiin työelämän ja yhteiskunnan ilmiöihin. Vieraisiin tutustutaan myös heidän valitsemansa musiikin kautta.  

Ohjelmaa luotsaavat luovien alojen psykologi Marjukka Laurola ja muusikko, työnohjaaja ja Muusikkojen liiton freelancekoordinaattori Jaakko Kämäräinen.

– Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla ollaan usein työelämän edelläkävijöitä. Ilmiöt kuten keikka- ja silpputyö ja pakkoyrittäjyys ovat meille entuudestaan tuttuja, ja nyt ne ovat yleistyneet muillakin aloilla, Jaakko Kämäräinen sanoo.  

– Luovilla aloilla on paljon viisautta, josta ammentaa yhteisöohjautuvuuteen ja työhön liittyvän epävarmuuden hallintaan. Minulle yhteisöohjautuvuus on tuttua esimerkiksi bändien työnohjauksesta. Niitä oppeja voi viedä vaikkapa teknologia-alan työyhteisöihin, joissa yhteisöohjautuvuutta vasta harjoitellaan, Marjukka Laurola sanoo.

Mieliala-ohjelmaa voi kuunnella Radio Helsingissä 8.4. alkaen maanantaisin klo 16–18.  

Mikä Mielenterveyden työkalupakki?

  • Mielenterveyden työkalupakki -hanke auttaa työyhteisöjä rakentamaan mielen hyvinvointia tukevaa inhimillistä työkulttuuria. Yksi painopiste on taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen ammattilaisten työhyvinvointi.  
  • Työterveyslaitoksen toteuttaman hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Taiteen edistämiskeskus, Muusikkojen liitto, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto. Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
  • Valmennus- ja vertaisryhmät taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen itsensätyöllistäjille löytyvät Mielenterveyden työkalupakin sivustolta

Lisätiedot  

  • Erityisasiantuntija Heli Ansio, Työterveyslaitos, heli.ansio [at] ttl.fi, p. 050 468 7335
  • Muusikko, työnohjaaja Jaakko Kämäräinen, Muusikkojen liitto, jaakko.kamarainen [at] muusikkojenliitto.fi, p. 0408613231
  • Luovien alojen psykologi Marjukka Laurola, laurola.marjukka [at] gmail.com, p. 0407642383 

Jaa sisältö somessa!