Sote-työyhteisöjen innovatiivisuus tuli esille Kipinä-kilpailussa

Vuoden 2023 Mitä kuuluu? -tutkimukseen osallistuneissa työyhteisöissä on tehty yli 2 600 kehittämistoimenpidettä, joista parhaat on nyt seulottu Kipinä-kilpailussa. Voittajaksi selvisi Siun soten korva-, nenä- ja kurkkusairauksien poliklinikan Avoimet ovet -tapahtuma, joka verkostoi ihmisiä monella eri tavalla.
-

Työterveyslaitoksen uutinen 23.5.2024

Mitä kuuluu? -tutkimuksen Kipinä-kilpailu etsii ketterästi toteutettavia ja helposti monistettavia sote-alan kehittämistoimenpiteitä. Tänä vuonna kehittämisteemoina olivat toimiva yhteistyö ja psykologinen turvallisuus. Näistä teemoista hyvinvointialueilla tehtiin yli 1 000 erilaista kehittämistoimenpidettä. Kaiken kaikkiaan kehittämistoimenpiteitä oli yli 2 600.

– Sote-alalla helposti vähätellään omaa innovatiivisuutta. Kipinä-kilpailumme on täynnä hienoja uusia työhön ja työhyvinvointiin liittyviä oivalluksia ja toimintatapoja, joista monia voi hyödyntää muillakin aloilla, sanoo vanhempi asiantuntija Mervi Halonen Työterveyslaitoksesta.

Avoimista ovista syntyi hoitopolkua sujuvoittava verkosto

Kipinä-kilpailuun tuli yli 1 000 kehittämistoimenpidettä. Voittajaksi valikoitui Siun soten korva-, nenä- ja kurkkusairauksien poliklinikka, jonka Avoimet ovet -tapahtuma opiskelijoille ja Siun soten työntekijöille tavoitti parissa tunnissa 200 ihmistä.

– Tavoitteenamme oli lisätä ihmisten tietoisuutta toiminnastamme ja osaamisestamme ja sitä kautta kehittää yhteistyötä työyksiköiden välillä ja sujuvoittaa hoitopolkuja, kertoo osastonhoitaja Marjukka Varonen Siun sotesta eli Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta.
– Tapahtuman seurauksena syntyi koko organisaation laajuinen trakeostomiahoitajien verkosto. Myös suorat yhteydenotot asiantuntijoiden välillä ovat nyt helpompia. Uusi vastaava tapahtuma on jo suunnitelmissa.

Kipinä-voiton perusteluissa arvostetaan työyksikköjen välistä yhteistyötä. Toimenpide on ollut helppo toteuttaa ja se sopii mille tahansa yksikölle sujuvoittamaan asiakkaan hoitopolkuja ja yhteistyötä. Mukaan kutsuttiin myös opiskelijoita, joita voitiin samalla rekrytoida harjoittelijoiksi. Merkittävää on myös osallisuus eli työntekijä suunnittelivat ja toteuttivat tapahtuman itse.

Kunniamaininnan Kipinä-kilpailussa saivat:

  • Psykologista turvallisuutta lisäävä työtyylianalyysi, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kehittämishankkeiden tulosyksikkö
  • Morgonkaffet ruotsin kielen sujuvoittamiseksi, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sosiaalityö
  • Avoimuus osatyökykyisten työnmuokkauksessa, Siun soten Lieksan kotihoito, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
  • Oman työyksikön ylittävä päivystysrinki, Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy:n Vaahterapihan keittiö

Kipinä-kilpailun voittaja saa palkinnoksi Työterveyslaitoksen asiantuntijan vetämän tyhy-iltapäivän. Kunniamaininnan saaneet työyhteisöt saavat työyhteisölle maksuttoman Työterveyslaitoksen verkkovalmennuksen.

Kunniamaininnan saanet ja kaikki Kipinä-kilpailun Top10-ehdokkaat on kuvattu tarkemmin liitteessä.

Kehittämistoimenpiteet näkyviksi

Kipinä-kilpailuun voivat osallistua kaikki Mitä kuuluu? -tutkimukseen osallistuvien hyvinvointialueiden työyhteisöt. Kehittämisidean tulee olla konkreettinen toimenpide, joka on realistista toteuttaa, tukee työn sujuvaa tekemistä ja huomioi työn ja työpaikan positiivisia puolia ja onnistumisia.

Mitä kuuluu? -työhyvinvointikyselyä on tehty vuodesta 2017 alkaen ja siihen liittyvä Kipinä-kilpailu on palkinnut työyhteisöjen kehittämisideoita kolmen vuoden ajan.

– Järjestämme kilpailun ehdottomasti jatkossakin, sillä se tekee työyhteisöjen kehittämistyön näkyväksi. Työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä on myös tärkeä voimavaratekijä, jota haluamme olla mukana vahvistamassa, sanoo erityisasiantuntija Anu Perälä Työterveyslaitoksesta.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Mervi Halonen, vanhempi asiantuntija, p. 050 515 1676, mervi.halonen [at] ttl.fi (mervi[dot]halonen[at]ttl[dot]fi)
  • Anu Perälä, erityisasiantuntija, p. 050 505 1721, anu.perala [at] ttl.fi (anu[dot]perala[at]ttl[dot]fi)
  • Marjukka Varonen, osastonhoitaja, Siun sote, p. 013 330 3529, marjukka.varonen [at] siunsote.fi (marjukka[dot]varonen[at]siunsote[dot]fi)

Jaa sisältö somessa!