Työterveyslaitoksen verkkouutinen 28.8.2024
Miten voit? -työhyvinvointitesti arvioi vastaajan työhyvinvointia kuudella eri ulottuvuudella: työtyytyväisyys, työn imu, työuupumusoireilu, työssä tylsistyminen, työriippuvuus ja työkyvyn taso. Testivastauksista on koottu Työelämätieto-palveluun aineisto, joka esittelee kunkin työhyvinvoinnin eri ulottuvuuden vastausjakaumat vuosille 2021–2024. Interaktiivista aineistoa voi tarkastella eri muuttujien ja niiden yhdistelmien avulla: ikä, sukupuoli, toimiala, koulutus, työaika, etätyö ja johtotehtävät
Työkyky heikko tai alentunut 38 prosentilla
Vertailtaessa työhyvinvointia eri indikaattoreilla vuodet 2023 ja 2024 ovat olleet työhyvinvoinnin osalta heikommalla tasolla kuin 2021. Vakavaa työuupumusta kokevien osuus on kasvanut vuodesta 2021 vuoteen 2024 selkeästi: 27 prosentista 35 prosenttiin.
Työkykynsä joko heikoksi tai alentuneeksi kokevien osuus on sekin kasvanut samassa ajassa 27 prosentista 38 prosenttiin. Myös työssä tylsistymisessä ja työriippuvuudessa on tapahtunut lievää kasvua. Työn imussa ja työtyytyväisyydessä on puolestaan tapahtunut lievää laskua.
– Näyttää siltä, että Miten voit? -kysely on kiinnostanut erityisesti kuormitusta ja työuupumusoireita kokevia, sillä työuupumusta esiintyy enemmän kuin väestötutkimuksissamme. On hyvä, jos kuormittuneet ihmiset ovat löytäneet testin. Toivon, että työuupumuksesta kertova testitulos saa ihmiset hakemaan apua ja muutosta tilanteeseensa, sanoo tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta.
– Myös tutkimustemme mukaan suomalaisten työhyvinvointi ei ole palannut pandemiaa edeltävälle tasolle vaan heikentynyt. On todennäköistä, että työhyvinvointi on reagoinut osin viiveelläkin muuttuneeseen työn arkeen, jossa moni kokee entistä enemmän yksinäisyyttä ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Myös yhteisöllisyys ja johtaminen ovat olleet lujilla viime vuosina, hän jatkaa.
Nuoret aikuiset tylsistyvät työssä
Nuorissa 15–35-vuotiaissa aikuisissa oli vuosina 2023 ja 2024 selvästi muita ikäryhmiä vähemmän työn imua ja tyytyväisyyttä työhön. Selvimmin nuoret aikuiset erottuivat työssä tylsistymisen osalta: yli puolet nuorista koki työssä tylsistymisen melko korkeaksi tai korkeaksi. Huolestuttavasti nuorissa aikuisissa esiintyi myös muita ikäryhmiä enemmän todennäköistä työuupumusta.
– Tiedämme monista tutkimuksistamme nuorten olevan se väestöryhmä, jota pandemian jälkeinen työelämä on erityisesti koetellut. Jo ennen pandemiaa nuoret aikuiset kokivat muita enemmän työssä tylsistymistä, mutta nyt myös työuupumus on huolestuttavan yleistä. Työpaikoilla panostaminen kannustavaan ja reiluun johtamiseen, työporukan tukeen ja nähdyksi tulemiseen sekä mahdollisuuksiin kehittyä työssään ovat keinoja vahvistaa nuorten työhyvinvointia, sanoo Jari Hakanen.
Opetus- ja sote-alalla voidaan keskimääräistä paremmin
Toimialojen välillä oli työhyvinvoinnin osalta eroja, mutta toisaalla joka alalla löytyi yli kolmannes korkeaa työn imua kokeneita ja vähintään 44 prosenttia työhönsä tyytyväisiä. Toisaalta joka alalla oli myös vähintään neljännes todennäköistä työuupumusta kokevia ja vähintään noin kolmannes työssään melko korkeaa tai korkeaa työssä tylsistymistä kokevia.
Eri indikaattoreiden perusteella erityisesti opetusalalla ja terveys- ja sosiaalipalveluissa voitiin keskimääräistä paremmin sekä myönteisten että vähäisempien kielteisten työhyvinvointikokemusta osalta. Sen sijaan teollisuudessa, rakennusalalla ja informaatiossa ja viestinnässä työhyvinvointi oli keskimääräistä heikommalla tasolla.
Tutustu aineistoon Työelämätieto-palvelussa
- Aineistosivu: Työterveyslaitoksen Miten voit? -työhyvinvointitesti kertoo työhyvinvoinnista monipuolisesti | Työelämätieto | www.tyoelamatieto.fi
- Analyysisivu: Miten voit? -testin vastaajien työhyvinvointikokemukset vaihtelevat toimialoittain | Työelämätieto | www.tyoelamatieto.fi
- Anonymisoitu aineisto kattaa 107 000 vastausta testin lähes 150 000 vastauksesta.
- Aineisto- ja analyysisivut löytyvät myös ruotsiksi ja englanniksi vaihtamalla sivun kielivalintaa.
Miten voit? -työhyvinvointitesti
- Maksuton Miten voit? -työhyvinvointitesti kuuluu Mielenterveyden työkalupakkiin: Miten voit? -työhyvinvointitesti (ttl.fi)
- Vastausten pohjalta saat henkilökohtaisen palautteen, jota voit halutessasi verrata Työelämätieto-palvelussa muiden vastauksiin.
Lisätiedot
- tutkimusprofessori Jari Hakanen, Työterveyslaitos, jari.hakanen [at] ttl.fi, 040 562 5433