Työterveyslaitoksen uutinen 21.3.2025
Tutkimustalo Innolinkin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLA:n tutkimustulokset etätyön ja tuottavuuden suhteesta julkistettiin Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n seminaarissa Helsingin keskustakirjastossa Oodissa torstaina 20. maaliskuuta. Tutkimuskokonaisuus on osa Etlan, Innolinkin ja Työterveyslaitoksen toteuttamaa ja EK:n tukemaa hanketta.
Hybridityö tuottaa parhaita tuloksia – oikeassa suhteessa
Loppuvuonna 2024 kerätyt tutkimustulokset osoittavat, että hybridityö – etä- ja lähityön yhdistelmä – on tehokkain tapa parantaa yritysten suorituskykyä. Sen sijaan täysin etänä tai täysin lähityönä tehtävä työ saattaa heikentää yritysten tuottavuutta.
Tuottavuus kehittyy myönteisesti yrityksissä, joissa etätyötä tehdään hallitusti ja suunnitelmallisesti. Yllättävää onkin, että noin kolmessa yrityksessä neljästä ei seurata etätyön suhdetta tuottavuuteen. Lisäksi noin puolet yrityksistä kokee, että etätyö aiheuttaa haasteita vähintään toisinaan.
Tuottavuusjahdissa tarvitaan innovaatioita ja johtamista
– Hybridityöstä puhuttaessa tuottavuudesta ja innovatiivisuudesta ei keskustella tarpeeksi. Molempia tarvitaan koko organisaation tasolla. Ei riitä, että yksittäisen työntekijän oma mikrotuottavuus on parantunut, pääjohtaja Koivula muistuttaa.
– Hybridityössä peräänkuulutettujen innovaatioiden ja yhteisöllisyyden ongelmien ratkaiseminen kulkevat käsi kädessä. Tuottavuutta pitää mitata ja osoittaa läpinäkyvästi ja sopia tiimeittäin yhteisiä tapoja toimia, Koivula kehottaa.
Etätyön laajuudessa ja käytännöissä olennaista on, että ne perustuvat yrityksen ja työntekijöiden tarpeisiin. Niiden suunnittelussa yritysjohdon on syytä olla aktiivinen.
– Nykyisiin, usein suunnittelemattomiin etätyökäytäntöihin on ajauduttu koronapandemian aikana omaksutun pakkoetätyökauden kautta. Nyt tilannetta pitää johtaa, tuntea oman organisaation tarpeet ja päättää niiden pohjalta paras toimintamalli, Koivula sanoo.
Hybridityö voi lisätä työvoiman tarjontaa
Koivulan havaintojen mukaan hybridityön yleistyminen on varsinkin asiantuntijaorganisaatioissa lisännyt työntekijöiden päätösvaltaa siitä, missä työtä tehdään. Myönteistä kehityksessä on se, että etätyö voi tuoda työvoimaa etsiville yrityksille tarjolle koko maailman talentin.
– Työntekijöitä voidaan kannustaa työpaikoille pelisäännöillä, joista kannattaa keskustella työyhteisöissä. Hybridikokouksiin etänä osallistuvat joutuvat joskus tyytymään kuunteluoppilaan asemaan. Näin toimitaan niissä kokouksissa, joissa itse olen puheenjohtajana ellei erikseen toisin sovita, Koivula kertoo esimerkkinä omasta työyhteisöstään.
– Esihenkilö on usein paras asiantuntija ratkaisemaan tiiminsä kokouskäytännöt, Koivula korostaa.
– Johtajan kannattaa pohtia, mikä saa tulemaan työpaikalle. Usein ne jäävät etätöihin, jotka pitävät johtamista epäselvänä. Paikalle tullaan mielellään, kun johtaminen on toimivaa ja tavoitteena on tehdä yhdessä enemmän. Yhteishenki vetää puoleensa.
Tutustu tutkimuskokonaisuuteen
-
Innolinkin puhelinkyselyyn vastasi yli 200 yrityspäättäjää loka-marraskuussa 2024
-
Tutkimus on osa Etlan, Innolinkin ja Työterveyslaitoksen tutkimushanketta. Hanketta rahoittaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
- Elinkeinoelämän keskusliiton tiedote: Hybridityö tuo parhaat tuottavuustulokset suomalaisyrityksissä – etätyön rooli talouskasvussa ratkaiseva
- Innolinkin uutinen: Innolink tutki EK:n toimeksiannosta: Hybridityö tuo parhaat tuottavuustulokset suomalaisyrityksissä – etätyön rooli talouskasvussa ratkaiseva
- Etlan uutinen: Etä- ja lähityön yhdistelmä tuo parhaat tuottavuustulokset yrityksissä
Uutisessa on täsmennetty hybridikokouskäytäntöjä.
80 vuotta hyvinvointia työstä
Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Olemme jo vuodesta 1945 rakentaneet terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokaisella olisi mahdollisuus saada hyvinvointia työstä.
Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään: ttl.fi/80-vuotta