Tutkimus vahvistaa: Kasvomaski on tehokas tapa ehkäistä tartuntatautien leviämistä

Koronapandemian aikaan kasvomaskien hyödyistä levisi ristiriitaista tietoa. Tutkimus kuitenkin vahvistaa, että maskit suojaavat tehokkaasti tautien leviämiseltä. Pandemioiden ja epidemioiden uhatessa on tärkeää, että kaikki tuntevat maskien hyödyt ja niiden käyttöä tuetaan työnantajien ja viranomaisten ohjeistuksilla.
Kuvituskuva.
Erja Mäkelä
Erja Mäkelä
vanhempi asiantuntija
Henkilökuva Sirpa Laitinen
Sirpa Laitinen
vanhempi asiantuntija

Työterveyslaitoksen uutinen 31.10.2024  

Koronapandemia haastoi tutkijoita etsimään ratkaisuja, joilla voidaan ehkäistä taudinaiheuttajien leviämistä ihmisten kohtaamisissa. Erityisesti kasvomaskeista on ollut tarjolla osin ristiriitaistakin tietoa, mikä on aiheuttanut hämmennystä niiden käytön hyödyistä ja tarpeellisuudesta.

Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että kasvomaski ehkäisee taudinaiheuttajien leviämistä ympäristöön tartunnan saaneesta henkilöstä. Ne tarjoavat jonkin verran suojaa myös vielä terveenä olevalle käyttäjälleen, erityisesti lähikontakteissa.

Maskit toimivat vain silloin, kun niitä käytetään

Jotta kasvomaskien käytöstä olisi hyötyä epidemia- tai pandemiatilanteessa, niiden on oltava aktiivisessa käytössä. Erityisen tärkeää on, että sote-alalla tunnetaan maskin käytön hyödyt.

– Mitä useampi käyttää maskia silloin, kun uudet taudinaiheuttajat uhkaavat ihmisten terveyttä, sitä tehokkaampia ne ovat. Siksi on tärkeää, että maskeja on tarvittaessa helposti saatavilla ja niiden käyttöä tuetaan työnantajien ja viranomaisten ohjeistuksilla, vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä Työterveyslaitoksesta sanoo.

Varsinaiset hengityksensuojaimet (esim. FFP2 ja FFP3) ovat kirurgisia kasvomaskeja tehokkaampia suojauduttaessa ilman kautta leviäviltä taudinaiheuttajilta.

– Hengitystie-eritteiden mukana kulkeutuvista taudinaiheuttajista osa pääsee leviämään ilmaan hengitettäviksi aerosoleiksi, ja tiiviit hengityksensuojaimet ovat muita maskeja parempia suojauduttaessa niiltä, Mäkelä jatkaa. 

Mäkelän mukaan hengityksensuojainten reunavuotoja tulee vähentää tiiviystestauksella, jotta hengityksensuojaimet eivät vuotaisi reunoilta käyttäjien yllä. Hengityksensuojaimet ovat kuitenkin joka tapauksessa tehokkaampia kuin muut kasvomaskit.

Työpaikoilla on tärkeä rooli tautien leviämisen ehkäisyssä

Sairastuneiden määrää on mahdollista vähentää merkittävästi toteuttamalla työpaikoilla riskinarviointi- ja hallintatoimenpiteitä.

– Työpaikoilla on oltava tietoisia väestössä liikkuvista taudinaiheuttajista ja otettava käyttöön sairastumisia ehkäiseviä toimenpiteitä. On hyvä pohtia ennakoivasti näitä toimenpiteitä, jotta esimerkiksi maskit ja hengityksensuojaimet saadaan helposti käyttöön riskin suurentuessa esimerkiksi uhkaavan epidemian myötä, sanoo vanhempi asiantuntija Sirpa Laitinen Työterveyslaitoksesta. 

– Riskinhallintaan varautuminen on erityisen tärkeää huoltovarmuuskriittisissä toiminnoissa, Laitinen toteaa.

E3-yhteisinnovaatiohanke: Excellence in Pandemic Response and Enterprise Solutions

Lisätiedot

  • Erja Mäkelä, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358468514948, erja.makela [at] ttl.fi 
  • Sirpa Laitinen, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358468511911, sirpa.laitinen [at] ttl.fi 

Jaa sisältö somessa!