Dokumenttielokuva Kylmä (Yle/Arte France) lähestyy kylmyyttä niin elämää suojelevien kuin sitä uhkaavienkin esimerkkien kautta. Kamerat seuraavat muun muassa arktisen sodankäynnin harjoituksia napapiirillä ja leikkausta, jossa potilaan sydän pysäytetään syvässä hypotermiassa tämän hengen pelastamiseksi.
Päähuomion vie kuitenkin suomalaisen jääuimarin Elina Mäkisen valmistautuminen ja osallistuminen mailin pituiseen uintitapahtumaan Polar Ice Mile Norjan Huippuvuorilla. Ennen Jäämerelle lähtöä uimarin kylmävesialtistusmittauksessa tarvittiin Sirkka Rissasen osaamista.
– Elinan kylmävesialtistusmittaus tehtiin laboratoriomme kylmävesialtaassa. Mittaukset tein yhdessä Oulun yliopiston tutkijan, professori Tiina Ikäheimon kanssa. Altistusosuus pääsee hienosti esiin dokumentissa, Rissanen kertoo.
– Annoin myös dokumentintekijöille taustamateriaalia kylmän vaikutuksista ihmiseen ja toimintakykyyn. Tieto olikin tarpeen, koska 1,6 kilometrin matkan uiminen nolla-asteisessa vedessä on todella vaativa suoritus.
Hypotermian eli alilämpöisyyden riski noissa oloissa on ilmeinen. Elina Mäkinen selviytyi urakastaan. Ruumiinlämpötilaa ei uinnin aikana mitattu, mutta uinnin jälkeisistä reaktioista voi päätellä, että lämpötila on pudonnut alle 35:een asteeseen.
Miten arvioit tällaisia koitoksia ylipäänsä?
– On yksittäisiä ihmisiä, jotka haluavat hakea rajojaan milloin missäkin olosuhteissa. Ilman pitkäjänteistä valmistautumista tällainen suoritus ei onnistu. On osattava ottaa myös selvää, mitä kaikkea tällaiseen äärisuoritukseen liittyy oman terveyden ja turvallisuuden osalta.
Kylmänsietokykyä voi kehittää
Pohjoisessa maassa kylmänsietokyvyllä voi olla iso merkitys töiden ja arkielämän sujumisen kannalta. Onneksi kylmänsietokykyä voi kehittää.
– Altistuminen kylmälle säännöllisesti ja pitkäkestoisesti auttaa. Myös hyvä fyysinen kunto on hyödyksi.
Hyvä kylmänsietokyky auttaa pärjäämään kylmässä ja pysymään yleisesti paremmin toimintakykyisenä. Aikaa myöten kylmän vaikutukset muun muassa epämukavuuteen ja kylmäkipuun lievenevät. Samalla esimerkiksi sorminäppäryys alkaa sujua paremmin kylmässä ja paleltumien riski pienenee. Rissanen muistuttaa kuitenkin, ettei aukotonta terveyshyötyä ole pystytty raportoimaan.
– Jonkinlaista immunologista karaistumista ilmeisesti tapahtuu, mistä syytä avantouimarit kertovat vähäisestä sairastumisesta muun muassa flunssaan.
Oulun yliopisto järjesti dokumenttielokuvan ensi-illan Oulun Tietomaan elokuvasalissa joulukuun alussa. Satapainen yleisö pääsi esittämään dokumentin tekijöille ja esiintyjille kysymyksiä. Laajemman yleisön tietoisuuteen dokumentti pääsee Ylen levityksessä.
Dokumenttielokuva Kylmä (Yle / Arte France)
- Yle Areena alkaen ma 19.12.
- Yle TV1 to 22.12. klo 19.00
- Yle TV1 ti 27.12. klo 11.00 (uusinta)