Miten ratkoa työn muutoksen kysymyksiä työpaikkaselvityksessä? Työterveyshuollon ammattilaisille on tarjolla maksuton oppimateriaali työtoimintalähtöisestä työpaikkaselvityksestä, jossa pureudutaan työn muutoksen aiheuttamaan psykososiaaliseen kuormitukseen ja työn sujuvuuden parantamiseen yhdessä työpaikan kanssa.
Työtoimintalähtöinen työpaikkaselvitys eroaa tavallisesta työpaikkaselvityksestä niin, että siinä pureudutaan erityisesti sellaiseen psykososiaaliseen kuormitukseen, joka johtuu työprosessien muutoksista, häiriöistä tai epäselvyyksistä.
– Pelkästään yksittäiseen työntekijään kohdistuvat toimet eivät ole monissa tilanteissa riittäviä. Tarvitaan yhteistä pohdintaa siitä, miten tehdään työtä niin, että kukaan ei uupuisi, sanoo erikoislääkäri Soile Seppänen Työterveyslaitoksesta.
Työn sujuvuus keskiöön
Olennaista on, että työterveyshuolto tekee työpaikkaselvityksessä yhteistyötä työpaikan kanssa.
Työtoimintalähtöisessä työpaikkaselvityksessä syvennytään työn sujuvuuden häiriöihin. Työpaikkaa autetaan löytämään käytännön kehittämistoimia, joilla voidaan vahvistaa työn sujuvuutta ja mielekkyyttä.
Oppimateriaalia voi käyttää itsenäisessä opiskelussa kuka tahansa työterveyshuollon ammattilainen, kuten työterveyslääkäri, työterveyshoitaja, työterveyspsykologi tai työterveysfysioterapeutti.
Lisäksi oppimateriaalin rinnalla on tarjolla pilottivalmennus, josta saadun palautteen pohjalta oppimateriaalia jatkokehitetään. Pilottivalmennus alkaa 15.11.2023, ja pilotin pohjalta muokattuja valmennuksia on tarjolla noin vuoden kuluttua.
Tutustu
Lisätiedot
- Eija-Maria Gerlander, vanhempi asiantuntija, eija-maria.gerlander [at] ttl.fi, +358304743428
- Hanna Uusitalo, erityisasiantuntija, Hanna.Uusitalo [at] ttl.fi, +358304748666
- Soile Seppänen, erikoislääkäri, soile.seppanen [at] ttl.fi, +358304746107