Uusi menetelmä alveolijakeisen kvartsipitoisuuden määrittämiseksi

Kvartsi eli kiteinen piidioksidi on yleinen ainesosa rakennustuotteissa ja muissa materiaaleissa, jotka sisältävät kiveä, soraa, savea tai hiekkaa. Altistuminen kvartsille ja muille alveolijakeisille, kiteisille piidioksideille esimerkiksi rakennustyömaalla on riski työntekijöiden terveydelle. Siksi EU-maissa on asetettu altistumiselle sitova raja-arvo. Työterveyslaitos on kehittänyt uuden menetelmän haitta-aineiden määrittämiseksi jauhemaisissa tuotteissa.
-
Henkilökuva: Tapani Tuomi
Tapani Tuomi
johtava asiantuntija

Pitkäaikainen, merkittävä altistuminen kvartsille ja muille alveolijakeisille, kiteisille piidioksideille aiheuttaa silikoosia eli kivipölykeuhkoa ja voi johtaa myös keuhkosyövän kehittymiseen. Tehokkain tapa estää työntekijöiden altistuminen on käyttää materiaaleja, joiden kvartsipitoisuus on mahdollisimman alhainen. 

EU-direktiivin myötä kiteinen piidioksidi ja muut luokan 1 karsinogeenit, jotka on tuotu markkinoille joko sellaisenaan tai seosten ainesosina, ovat luokitusvelvollisuuden alaisia, ellei niiden pitoisuus tuotteessa ole alle 0,1 painoprosenttia. Luokitusvelvollisuuden alaisissa tuotteissa tulee olla varoitus "saattaa aiheuttaa syöpää hengitettynä" ja "voi aiheuttaa keuhkovaurioita hengitettynä". 

Tämä koskee myös kvartsia sisältäviä mineraaleja, jos ne ovat kemiallisesti muunneltuja. 

EU:n teollisuusmineraalien tuottajat (IMA-Europe) ovat lisäksi päättäneet, että muuntamattomatkin mineraalituotteet tulisi luokitella niiden alveolijakeisen, kiteisen piidioksidipitoisuuden perusteella, jos näiden hienojakeisten piidioksidien pitoisuus ylittää 1,0 painoprosenttia.

Työterveyslaitos tarjoaa korkeatasoista osaamista ja monipuolisia analyysi- ja testauspalveluja materiaalinäytteille. Luokitteluvelvoitteen täyttämiseksi ja turvallisempien tuotteiden kehittämisen helpottamiseksi Työterveyslaitos on kehittänyt menetelmän alveolijakeisen kvartsin ja muiden alveolijakeisten haitta-​aineiden määrittämiseksi jauhemaisissa tuotteissa. Menetelmällä voidaan määrittää haitta-aineiden suhteellinen osuus prosentteina kuivapainosta.

Analyysi suoritetaan rinnakkain vähintään 50 mg:sta (kuivapaino) jauhemaista materiaalia. Menetelmän määritysraja on 10 µg näytettä kohti, mikä vastaa 0,01 painoprosenttia. Analyysin lineaarinen alue on 0,02 –10 painoprosenttia.

Kiinnostuitko palvelusta? 

Kysy lisää tai pyydä tarjous lomakkeen kautta: Materiaalinäytteiden analyysi- ja testauspalvelut

Lisätiedot

Tapani Tuomi, johtava asiantuntija, Työterveyslaitos
puh. 030 474 2926
evgeny.parshintsev [at] ttl.fi (tapani[dot]tuomi[at]ttl[dot]fi )

Lue lisää menetelmästä: Toxics | Free Full-Text | Measuring Respirable Crystalline Silica (Quartz) from Powdery Materials through Sedimentation and X-ray Diffractometry (mdpi.com)

Jaa sisältö somessa!