Tyypin 2 diabetes yleistyy maailmanlaajuisesti. Tauti todetaan usein työiässä, ja sen syntyyn vaikuttavat monet biologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät. Tunnettuja riskitekijöitä ovat epäterveelliset elintavat ja ylipaino.
Stressiin liittyvä syöminen ja juominen lisäävät ylipainoa. Pitkittyneen stressin on esitetty liittyvän tyypin 2 diabeteksen syntyyn. Työelämässä yleinen stressitekijä on työttömyys.
– Työllä ja työuralla on suuri merkitys ihmisen terveydelle. Minua kiinnosti, näkyykö työn puute eli työttömyys terveydessä jo keski-iässä. Tyypin 2 diabetes saattaa olla pitkään oireeton, ja olin omassa työterveyslääkärin työssäni havainnut, että tyypin 2 diabeteksen diagnoosi tulee monelle yllätyksenä, kertoo Tuulia Varanka-Ruuska.
Aiemmissa tutkimuksissa on esitetty, että työttömyys voisi lisätä tyypin 2 diabeteksen riskiä ja tyypin 2 diabetes puolestaan työttömyyden riskiä, mutta näyttö on ollut epäyhtenäistä.
Väitöskirjan tarkoitus oli selvittää työttömyyden ja tyypin 2 diabeteksen yhteyttä yleisväestössä. Väitöskirja koostuu aiheesta julkaistun tieteellisen kirjallisuuden meta-analyysistä sekä kolmesta Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -tutkimukseen perustuvasta osatyöstä.
Meta-analyysin perusteella työttömyydellä on 1.7-kertainen vetosuhde tyypin 2 diabetekseen. Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -tutkimukseen perustuvissa osatöissä havaittiin, että edeltävä pitkittynyt työttömyys liittyi kohonneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin keski-iässä miehillä, vaikka huomioitiin taudin keskeisiä riskitekijöitä. Naisilla yhteys liudentui vakiointien jälkeen. Toisinpäin tarkastellen, tyypin 2 diabetes liittyi kohonneeseen rekisteröidyn työttömyyden riskiin kahden vuoden seurannassa sekä miehillä että naisilla.
Sokeritasapaino määritettiin osana kohortin 46-vuotistutkimuksia sokerirasituskokeella tai tiedolla aiemmin diagnosoidusta tyypin 2 diabeteksesta. Työttömyystiedot kerättiin rekistereistä edeltävästi kolmen vuoden ajalta ja kahden vuoden seurannassa. Lisäksi hyödynnettiin kyselyyn perustuvia tietoja Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 -aineistossa ikävuosien 16 ja 45 välillä toteutuneista tyypillisistä työurapoluista, jotka oli määritetty trajektorianalyysillä jo aiemmin.
Työurapolun tyyppi oli yhteydessä tyypin 2 diabetesriskiin
Osatyössä neljä havaittiin, että aiemmalla työuratyypillä oli merkitystä tyypin 2 diabeteksen toteamiseen keski-iässä. Etenkin epävakaa työuratyyppi, johon liittyi suurin työttömyysjaksojen todennäköisyys, oli yhteydessä sekä miehillä että naisilla tyypin 2 diabeteksen riskiin verrattuna korkeakoulutettujen työuratyyppeihin. Samassa vertailussa tyypin 2 diabetes oli yleisempää myös naisilla, jotka kuuluivat yrittäjyyden luonnehtimaan työuratyyppiin.
– Yllättävintä oli, kuinka suuria eroja elintapatekijöissä, terveyskäyttäytymisessä ja terveydessä oli työuratyypin mukaan. Etenkin miehillä, joiden työuraa luonnehti epävakaus ja työttömyysjaksojen kertyminen, oli useammin huono itsearvioitu terveys, ylipainoa, tupakointia ja runsasta alkoholinkäyttöä verrattuna muihin työuratyyppeihin, kertoo Varanka-Ruuska.
Väitöskirjan tulokset vahvistavat tutkimustietoa työttömyyden ja tyypin 2 diabeteksen yhteydestä. Tieto keski-ikäisen henkilön pitkittyneestä työttömyydestä ja epävakaasta työhistoriasta voi olla kliinikolle hyödyllinen usein alidiagnosoidun tyypin 2 diabeteksen seulonnan kohdentamiseksi ja varhaisen hoidon aloittamiseksi.
Väitöstilaisuus perjantaina 10.1.2025
- Lääketieteen lisensiaatti ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tuulia Varanka-Ruuskan väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopiston lääketieteen tiedekunnassa perjantaina 10.1.2025 klo 12, Markku Larmas -Sali, H1091 (Aapistie 3).
- Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Merja K. Laine Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Leena Ala-Mursula Oulun yliopistosta.
- Professori Leena Ala-Mursulan lisäksi väitöstyön ohjaajina ovat toimineet professori Svlvain Sebert ja dosentti Nina Rautio Oulun yliopistosta.
Tutustu väitöskirjaan: Unemployment and type 2 diabetes - OuluREPO