Verkkovalmennus innosti tekemään turvallisuushavaintoja
”Halusimme selkeyttää työsuojeluvastuita eli sitä, mistä esimerkiksi työnjohto ja työsuojelupäälliköt vastaavat. Meille oli tullut uusia päälliköitä, ja henkilöstöllekin oli vähän epäselvää, mistä asioista keskustellaan kenenkin kanssa”, kertoo rakennusinsinööri, työsuojelupäällikkö Mika Sironen Vantaan Energia Oy:stä.
Roolien kirkastaminen oli yksi syy siihen, että yhtiö päätti panostaa Esimiesten työturvallisuus -verkkovalmennukseen. Sironen halusi myös vahvistaa tietoisuutta työturvallisuudesta ja herätellä porukkaa tekemään aiempaa enemmän turvallisuushavaintoja.
”Kun turvallisuushavaintojen määrä lisääntyy, tapaturmataajuus pienenee ja työturvallisuus paranee. Tavoitteemme on, että jokainen tekee vuodessa kymmenen turvallisuushavaintoa.”
Vantaan Energian konsernissa toimii nykyisin kaksi työsuojelupäällikköä, molemmat oman toimensa ohella. Verkkovalmennuksen aikaan Sirosen työsuojelupäällikön tehtävät olivat tuotannossa ja lämmönjakelussa, joissa työskentelee 170 henkeä.
Kolme moduulia ja työpajat
Koulutukseen osallistui koko konsernista yli 60 esimiestä ja asiantuntijaa. Koulutus koostui kolmesta verkkomoduulista: Työturvallisuuden vastuut, Vahingoista oppiminen ja Riskien arviointi. Tuotannon ja lämmönjakelun väelle järjestettiin lisäksi työpajat.
”Halusin, että näemme toisemme saman pöydän ääressä työpajapäivänä. Työskentelemme ison yhtiön eri yksiköissä, joten keskustelu ja kokemusten jakaminen on arvokasta”, Mika Sironen sanoo.
Hänen mielestään koulutus oli tasokas ja toimiva – hyvä paketti. Osallistujat kiittelivät erityisesti sitä, että selkeisiin kokonaisuuksiin sai paneutua omalla tietokoneella silloin, kun se itselle parhaiten sopi.
Turvallisuus on osa työntekoa
Koulutuksen jälkeen turvallisuushavaintojen määrä on kasvanut tavoitteen mukaiseksi. Mika Sironen on hyvillään, että yksiköiden esimiehet ovat keksineet siihen omia kannustimiaan. Parhaimmillaan havaintojen käsittely voi johtaa uusien työtapojen kehittämiseen.
Tuotannon palavereissa turvallisuudesta keskustellaan entistäkin luontevammin:
”Koulutukseen panostamalla työnantaja osoitti, että työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota ja että se on osa tekemistämme. Turvallisuus ei ole mitään ulkoa tuotua, vaan se on arkipäiväistynyt.”
Sironen kokee koulutuksen helpottaneen myös työsuojelupäällikön työtä: Kun roolit ovat selkeitä, turha kysely on vähentynyt. Asioista puhutaan oikeilla nimillä ja oikeiden ihmisten kanssa.