Verkostojen ylläpitäminen ja laajentaminen
Verkostot työhaussa
Monet työpaikat hakevat työntekijöitä verkostoista. Jos sinulla on laaja verkosto, kuulet helpommin työstä, joka kiinnostaa sinua. Laajassa verkostossa rekrytoija myös tuntee helpommin jonkun, joka tuntee sinut. On siis useita syitä, miksi omia verkostoja kannattaa rakentaa ja ylläpitää.
Verkostojen synty voi kestää kauan. Verkostoissa on ihmisiä, joita olemme tavanneet esimerkiksi koulussa, opiskellessa, harrastuksissa ja työssä.
Maahanmuuttajan kannattaa rakentaa omia verkostoja uudessa maassa. Niin kannattaa tehdä myös, kun palaa maahan, josta on ollut pidempään poissa. Verkostot ovat muutenkin tärkeitä, esimerkiksi ystävien ja tuttavien saamisessa ja maahan kotoutumisessa.
Verkostot syntyvät luonnollisesti, kun ihmiset kohtaavat muita ihmisiä. Verkostoja kannattaa kuitenkin myös tietoisesti kasvattaa. Verkostoja ei synny hetkessä. Niitä kannattaa rakentaa kärsivällisesti ja pitkään.
Työnhaku voi toisinaan tuntua yksinäiseltä, varsinkin jos työtä hakee pitkään. Verkostoista voi löytyä voimaannuttavaa vertaistukea.
Vain osa ihmisistä ajattelee, että verkostojen rakentaminen on helppoa. Jos verkostojen rakentaminen tuntuu sinusta hankalalta, älä lannistu. Verkostojen rakentamisen ja hyödyntämisen oppii tekemällä. Tärkeää on olla oma-aloitteinen ja aktiivinen.
- Vastavuoroisuus tai molemminpuolisuus on hyvä verkostoitumisen lähtökohta.
Apua ja vinkkejä kannattaa pyytää, mutta niitä kannattaa myös tarjota muille. Näin kaikki hyötyvät verkostoista. - Pidä yllä verkostoasi.
Jos et ole pitkään ollut yhteydessä johonkuhun, yhteydenotto voi tuntua vaikealta. Verkostoista kannattaa pitää huolta! Pidä yhteyttä kontakteihisi ja kysy joskus kuulumisia esimerkiksi sähköpostilla. Tai ehdota tapaamista. Myös sosiaalisen median verkostoja kannattaa pitää yllä. Osallistuu keskusteluihin ja vastaa kysymyksiin, joita muut esittävät. - Aktiivisuus ja oma-aloitteisuus on tärkeää!
Ota rohkeasti yhteyttä toisiin ja tee itse aloitteita.
Verkostot työelämässä
Myös työssä olevien kannattaa laajentaa ja pitää yllä verkostoja. Verkostoa ei kannata unohtaa, vaan pitää sitä yllä. Toisaalta on myös hyvä hyväksyä, että verkostot muuttuvat elämän aikana.
Verkostoja syntyy työyhteisössä itsestään, kun ihmiset tapaavat ja tutustuvat toisiinsa. Mutta myös tällöin kannattaa olla itse aktiivinen. Työntekijän kannattaa tutustua muihin ja olla oma-aloitteinen varsinkin, kun hän aloittaa uudessa työpaikassa.