Vahvista ajatusmaailmaasi

Miten sinä suhtaudut elämääsi ja tulevaisuudenkuvaasi? Millaisena näet oman roolisi tulevaisuuden toteuttamisessa? Kannattaa pysähtyä miettimään, onko lasisi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi. Ajattelutapasi vaikuttaa nimittäin vahvasti hyvinvointiisi.

Toiveikkuudella ja optimismilla elämänhallintaa

Myönteinen ja optimistinen tulevaisuudenkuva lisää psyykkistä hyvinvointiamme, kielteinen tulevaisuudenkuva vastaavasti heikentää sitä. Mitä valoisampana näemme tulevaisuutemme, sitä vähemmän arkiset vastoinkäymiset kuormittavat. Optimistit näyttävät myös noudattavan terveellisiä elämäntapoja, heillä on parempi fyysinen terveys ja pidempi elinajan odote.

Se, miten suhtaudumme tulevaisuuteen ohjaa toimintaamme. Optimisteina

  • näemme ympärillämme realistisia mahdollisuuksia, uskomme omiin kykyihimme ja selviytymiseemme niistä sekä tunnistamme vaikutusmahdollisuuksia ja käytämme niitä,
  • uskallamme unelmoida ja maalata itsellemme merkityksellisen tulevaisuudenkuvan,
  • kohtaamme ongelmatilanteet rakentavasti, sillä olemme jo ennakolta laatineet toimintasuunnitelmia niiden varalle, uskomme selviävämme ja suoriudumme siksi tilanteista paremmin.

Kokeile lisätä omaa elämänmyönteisyyttäsi seuraavien harjoitusten avulla.

Harjoittele toiveikkuutta ja optimismia

  • Toiveikkuuskuva. Etsi kuva, joka auttaa sinua ajattelemaan toiveikkaasti tulevaisuudestasi. Laita se itsellesi johonkin näkyvälle paikalle (esim. printtaa jääkaapin oveen tai vaihda kännykän taustakuvaksi). Tankkaa päivittäin toiveikkuutta katselemalla kuvaa ja palauttamalla mieleen, miksi juuri se auttaa sinua pysymään toiveikkaana.
  • Kirje itselle. Kirjoita itsellesi kirje kahden vuoden päähän. Mikä sinulle on tärkeää – minkä haluat aina muistaa tulevaisuudessakin? millaisia asioita olet saavuttanut?
    • ​​​​​​​Kuinka itse toimit tilanteen saavuttamiseksi? Miten olet selvittänyt eteen tulleita vaikeuksia? millaisia kokemuksia sinulle on kertynyt? miten olet kasvanut ja kehittynyt kahdessa vuodessa? mistä olet kiitollinen ja iloinen?

Puhetapa muuttaa ajattelutavan. Ajattelu muuttaa toiminnan.

Perttu Pölönen

Itsemyötätunto ja sisäinen vahvuus itseluottamuksen rakennusaineina

Itseluottamus on useiden tutkimusten perusteella kenties eniten suoriutumiseemme ja toimintakykyymme vaikuttava yksilön voimavara. Kun uskomme ja luotamme omiin mahdollisuuksiimme onnistua, olemme motivoituneita, asetamme itsellemme haastavia tavoitteita ja uskallamme yrittää. Terveesti itseensä luottavana arvostamme itseämme ja elämäämme. Silloin myös kohtelemme itseämme ja muita hyvin. Se, että muutkin luottavat meidän suoriutuvan hyvin, tukee itseluottamustamme.

Kun kohtaamme vastoinkäymisiä, meidän on tärkeää kohdella itseämme myötätuntoisesti, ymmärtäväisesti ja ystävällisesti sekä ottaa vaikeudet vastaan hyväksyvästi. Itsemyötätunto suojaa meitä vastoinkäymisten kielteisiltä vaikutuksilta, kuten ahdistukselta, masennukselta ja stressiltä. On hyvä osata katsoa tilannetta erilaisista näkökulmista ja avartaa omaa ajatteluaan. Mieti, millaisia uusia keinoja sinä voisit kokeilla haasteiden selättämiseksi. Voit myös kokeilla asettautua ulkopuolisen asemaan suhteessa omiin asioihisi. Miten esimerkiksi paras ystäväsi näkisi tilanteen?

Itsemyötätunto on itsensä kohtelemista kuin parasta ystävää.

Kristin Neff

Pohdittavaksi-ikoni

Sisäisen puheen käyttäminen. Kuvittele, mitä sanoisit ystävällesi, ole oma sisäinen valmentajasi. Tarkastele asioita tunteidesi ulkopuolelta, objektiivisesti.

Sisäisen puheen käyttäminen

Omat ja yrityksen vahvuudet

Pohdittavaksi-ikoni

Mitä haluat vielä vahvistaa itsessäsi? Miten teet sen? Mikä on ensimmäinen pieni askel kohti uusia vahvuuksia? Tee itsellesi toimintasuunnitelma, jonka toteutumista seuraat säännöllisesti ja palkitset itsesi onnistumisista.

Pohdittavaksi-ikoni

Hyvinvointia estävien uskomusten muuttaminen ABCD-menetelmällä. Harjoittele kyseistä tekniikkaa päivittäin niin opit vaikuttamaan sisäiseen puheeseesi. Voit muuttaa sisäisen äänesi kannustavaksi, arvostavaksi, lohduttavaksi ja jopa väitelläkin kielteisten ajatustesi kanssa. Kokeile!

  • Tee pohdintasi avuksi nelikenttä ja nimeä lokerot A, B, C, D.
  • Mieti mielessäsi jokin tapahtuma, joka on saanut sinut tuntemaan olosi kurjaksi. Mikä sen laukaisi? Merkitse se lokeroon A.
  • Miten tulkitset tilanteen? Ajatteletko, että et saa tehdä virheitä tai sinun pitää aina pystyä auttamaan muita ihmisiä? Uskotko olevasi huono ihminen? Merkitse uskomuksesi/tulkintasi lokeroon B.
  • Mitä tästä tapahtumankulusta seuraa? Tunnetko olosi kurjaksi? Onko olosi seurausta siitä, mitä täsmällisesti ottaen tapahtui vai siitä, miten kuvaat tapahtuman itsellesi? Merkitse seuraus lokeroon C.
  • Haasta ajatuksesi ja uskomuksesi. Maailma ei kaadu tähän yhteen tapahtumaan. Tapahtunut ei tee sinusta arvotonta ihmistä. Olosi johtuu omasta tulkinnastasi ja siihen sinä pystyt vaikuttamaan. Merkitse vastaväite lokeroon D.
ABCD-menetelmä
ABCD-menetelmä-esimerkki