Hengityksensuojaimen tiiviystesti varmistaa suojaimen sopivuuden käyttäjälleen

ARTIKKELI | PALVELUT
Hengityksensuojainten käyttö tulee työpaikalla aiheelliseksi, kun ilman epäpuhtauksia ei saada riittävästi vähennettyä muilla toimenpiteillä.
Suojaimen on oltava riittävän tiivis käyttäjänsä kasvoille, jotta ilma kulkee suodattimen läpi eikä suojaimen reunoilta. Sopivan suojaimen löytäminen lisää myös käyttömukavauutta ja motivaatiota suojaimen käyttöön.
Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että suojaimet toimivat tarkoituksenmukaisesti. Henkilökohtaisella tiiviystestillä saadaan selville, sopiiko suojain käyttäjänsä kasvoille ja osataanko se pukea oikealla tavalla.
– Ihmisten kasvot ovat erilaisia, joten kaikille ei sovi kooltaan tai malliltaan samanlainen suojain. Tiivistymistä heikentäviä tekijöitä voivat olla esimerkiksi parta ja parransänki, virheelliset pukemistavat ja liian löysälle tai kireälle vedetyt nauhastot, sanoo erikoistyöhygieenikko Heli Kähkönen Työterveyslaitoksesta.
Testausta suositellaan käyttöönoton yhteydessä ja suojainmallin muuttuessa
Tiiviystestaus on tarpeellinen, jos työpaikalla on käytössä suodattavia hengityksensuojaimia, joissa on tiivistyvä kasvo-osa, kuten puolinaamari tai kokonaamari.
Asbestipurkutöissä tiiviystestaus on lakisääteinen velvollisuus ja tehtävä kerran vuodessa. Testausta suositellaan myös muissa töissä, joissa hengityksensuojain on välttämätön työntekijän altistumisen vähentämiseksi.
– Testaus on tarpeen aina suojaimen käyttöönoton yhteydessä ja työpaikan käyttämän suojainmallin muuttuessa. Myös muutokset kasvoissa voivat aiheuttaa tarpeen suojaimen sopivuuden uudelleenarviointiin, Heli Kähkönen sanoo.
Ruotsissa testaukset tulivat pakollisiksi tiivistyville hengityksensuojaimille vuoden 2025 alussa.
Asiantuntijamme testaavat kaikentyyppiset tiivistyvät hengityksensuojaimet
Työhygienian asiantuntijamme testaavat kaikentyyppiset tiivistyvät hengityksensuojaimet. Tulokset toimenpidesuosituksineen raportoidaan sekä työntekijälle että työnantajalle. Testaukset voidaan toteuttaa työpaikan omissa tiloissa tai Työterveyslaitoksen toimipisteissä.
Kysy lisää!

Pirjo Heikkinen
