Kvartsin näytteenotto-ohje
Kvartsin näytteenotto syklonin avulla
Menetelmällä määritetään alveolijakeisen pölyn kvartsipitoisuus (kiteinen piidioksidi, SiO2) käyttäen röntgendiffraktio- tai FT-IR-tekniikkaa. Tulokset ilmoitetaan yksikössä milligrammaa kuutiometriä kohden (mg/m³). Menetelmän määritysraja on 5 µg/näyte XRD:llä ja 2 µg/näyte FT-IR:llä SiO2:na mitattuna.
Näytteenotto
Alveolijakeisen pölyn kerääminen tulee tehdä standardin EN-481 mukaan. Keräysmenetelmän tulee noudattaa standardissa määriteltyä alveolijakeisen pölyn sopimuskäyrää, jossa keräystehokkuus aerodynaamiselta halkaisijaltaan 4,0 µm:n hiukkasilla on 50 %.
Kvartsinäyte kerätään vakiovirtauspumpulla pohjalevyllä ja suodattimella (Ø 25 mm tai 37 mm) varustetulle kolmiosaisella ns. Millipore-keräimellä, johon on asetettu alveolijakeen erotteleva GS-3 -sykloni. Alveolijakeisen pölyn määritysraja on 0,06 mg/näyte käytettäessä Ø 25 mm MP-keräintä ja 0,15 mg/näyte käytettäessä Ø 37 mm MP-keräintä.
HUOM! Näytteet, jossa kalsiittipitoisuus ylittää 20% (w/w), tarvitsevat erilaisen esikäsittelyn ja siitä tulee ilmoittaa laboratorioon.
Näytteenottopumppu tulee kalibroida tilavuusvirralle 2,75 l/min käytettäessä GS-3 –syklonia. Kvartsin HTP-arvo on 0,05 mg/m³. Suositeltava määritysraja ilmapitoisuudelle on 10 % HTP-arvosta (0,005 mg/m³). Tämä saavutetaan 6 h näytteenkeräysajalla.
Kokoa näytekeräin seuraavan ohjeen mukaisesti:
- Milliporen näytekeräin varustettuna näytenumerolla, suodattimella ja tukilevyllä.
- Aukaise kolmiosaisen Millipore-keräimen kansi, poista pohjasta tulppa ja liitä sykloni keräimeen.
- Aseta sykloni ja keräin näytteenpidikkeeseen ja liitä letku Millipore-keräimen pohjaosaan (kuva 1 ja 2). Aseta näytteenpitimen kelkka-osa tiiviisti paikalleen kiristäen takana olevaa ruuvia.
- Liitä letku pumppuun ja käynnistä pumppu. Merkitse tilauskaavakkeeseen näytteenoton aloitusaika.
- Näytteenoton loputtua pysäytä pumppu ja merkitse lopetusaika tilauskaavakkeeseen.
- Irrota letku näytekeräimestä ja näytekeräin pidikkeestä sekä Millipore-kasetti syklonista varovasti. Älä käännä syklonia, ettei suodattimelle varise ylimääräistä pölyä. Sykloni voi tarttua tiukasti kiinni suodatinkasettiin; on oltava varovainen ettei suodatin putoa.
- Aseta suodatinkasetin kansi kiinni ja sulje ilma-aukot “tulpilla”.
Näytteenottovälineiden tilaus
puh. 030 474 2964
kemia@ttl.fi
![-](/sites/default/files/styles/scale_max_320px/public/2021-12/kvartsin-naytteenotto-kuva-1.png.webp?itok=31MkWysv)
![-](/sites/default/files/styles/scale_max_320px/public/2021-12/kvartsin-naytteenotto-kuva-2.png.webp?itok=Vg29jcC5)
![-](/sites/default/files/styles/scale_max_320px/public/2021-12/kvartsin-naytteenotto-kuva-3.png.webp?itok=yvLxIXkV)
Syklonin tulppaa ei saa irrottaa!
Yhteyshenkilö
![Henkilökuva: Tapani Tuomi](/sites/default/files/styles/square_96/public/2021-11/Tuomi%20Tapani.jpg.webp?h=822c4ee1&itok=G-pyZWqa)