I Finland upplevs tidspress som den näst vanligaste arbetssäkerhetsrisken – långvarigt sittande är fortfarande den främsta risken i Europa 

Enligt en färsk ESENER-undersökning som beställts av Europeiska arbetsmiljöbyrån är långvarigt sittande (64 %) och upprepade hand- eller armrörelser (63 %) de vanligaste riskfaktorerna på europeiska arbetsplatser. I Finland är den största risken upprepade hand- eller armrörelser (73 %) och på andra plats, till skillnad från övriga Europa, är stress orsakad av upplevd tidspress (71 %). 
-
Kirsi Ahola
Kirsi Ahola

Arbetshälsoinstitutet och Europeiska arbetsmiljöbyrån meddelar 26.3.2025  

ESENER-undersökningen, som genomförs vart fjärde år, kartlägger arbetssäkerhets- och hälsorisker på arbetsplatser. Den nyaste undersökningen visar att riskerna förknippade med sjukdomar i stöd- och rörelseorganen fortfarande är den största utmaningen på europeiska arbetsplatser. 

Långvarigt sittande är särskilt vanligt i kontorsarbete och expertbranscher, där stillasittande kan orsaka rygg- och nackbesvär samt andra ergonomiska problem. Att lyfta och flytta tunga laster är den tredje vanligaste arbetssäkerhetsrisken och drabbar 52 procent av de europeiska arbetsplatserna. Denna riskfaktor är särskilt betydande inom vårdbranschen och byggnadsarbete, där fysiskt tunga uppgifter kan orsaka ryggskador och andra belastningstillstånd i stöd- och rörelseorganen. 

I Finland betonas upplevd tidspress i arbetet i allt större utsträckning vid sidan av fysiska riskfaktorer 

I Finland upplevs upprepade hand- eller armrörelser som den största riskfaktorn i stället för långvarigt sittande. Den näst största riskfaktorn är upplevd tidspress i arbetet och den tredje är flytt och lyft av människor eller tunga laster. Långvarigt sittande kom på fjärde plats.

– Totalt 43 procent av de europeiska arbetsplatserna rapporterar att brådska och snäva tidtabeller är en betydande risk, men i Finland har förekomsten av denna risk ökat mer än i resten av Europa. I Finland ligger tidspressen på andra plats och hela 71 procent av de finländska arbetsplatser som svarade på enkäten upplever det som en betydande risk, berättar direktör Kirsi Ahola från Arbetshälsoinstitutet. 

Undersökningen visar också att distansarbete är vanligare i Finland än i övriga Europa. I Finland rapporterar över 40 procent av arbetsplatserna om regelbundet distansarbete, vilket är betydligt mer än EU-genomsnittet (23 %). 

– Distansarbete ger flexibilitet och minskar de faktorer som traditionellt orsakar belastning. Vid distansarbete kan det till exempel vara lättare att reglera det egna arbetet än på kontoret. Mycket distansarbete kan emellertid skapa nya risker, såsom suddigare gränser mellan arbetstid och fritid samt att arbetstagarna upplever ensamhet. Hanteringen av dessa risker bör beaktas i ledningen av distansarbete, konstaterar Ahola.  

Mer information

  • Docent i företagspsykologi, direktör Kirsi Ahola, Arbetshälsoinstitutet, kirsi.ahola@ttl.fi,  
    tfn 030 474 2492 

Information om undersökningen 

Om avsändaren av meddelandet 

  • Arbetshälsoinstitutet är det nationella samordningscentret för Europeiska arbetsmiljöbyrån, EU-OSHA, i Finland. Vi stöder ämbetsverkets verksamhet genom att förmedla europeisk forskningsdata till finländska arbetsplatser. Vi förmedlar också information till EU-OSHA om det finländska arbetslivets tillstånd och goda praxis.

 

Dela innehåll på sociala medier!