Arbetshälsoinstitutet publicerade en öppen webbenkät för användare av anvisningarna ”Inomhusklimatundersökning och bedömning av förhållandena” och ”Bedömning av inomhusluftens betydelse för hälsa” våren 2024. Dessutom erbjöds diskussionsmöten för arbetsplatser och företagshälsovården i anknytning till anvisningarna.
– Anvisningarna hade publicerats 2022 och 2023, så det var viktigt för oss att få veta hur de nya anvisningarna fungerar på arbetsplatserna. Anvisningarna utnyttjas särskilt av byggnadshälsoexperter och företagshälsovårdspersonal, säger senior expert Päivi Isokääntä från Arbetshälsoinsitutet.
Enkätresultaten visade några centrala riktlinjer, vars grunder hade förblivit tidigare oklara
68 personer svarade på enkäten. Av enkätresultaten identifierades några centrala riktlinjer, vars grunder hade förblivit oklara för en del av respondenterna. Bland dessa fanns till exempel skillnader i innehållet i bedömningen av förhållandena och konditionsundersökningen samt luftförbindelsernas betydelse i bedömningen av förhållandena.
Gällande anvisningen för bedömning av inomhusluftens betydelse för hälsan lyftes bland annat fram den eventuella utmaningen med bedömningen för företagshälsovården, eftersom det finns så många olika faktorer som ska beaktas vid bedömningen. Dessutom önskade de som besvarade enkäten mer introduktion i anvisningarna på arbetsplatserna än idag.
På mötena diskuterades inneluftsgruppens aktiviter
På mötena diskuterades inomhusluftsfrågor i större utsträckning och i diskussionerna betonades samarbetet mellan aktörer som sköter inomhusluftsfrågor och allmänna rutiner.
- För ofta blir det bara en person som måste sköta de flesta inomhusluftsfrågor och det är tungt för hen. Det skulle vara viktigt, alla medlemmarna i inneluftsgruppen ska vara aktiva i enlighet med sin roll under hela inneluftsutrednings- och lösningsprocessen. Särskilt kommunikationen och interaktionen kan alltid utvecklas, säger specialläkare Hanna Keränen från Arbetshälsoinstitutet.
Avsnittet frågor–svar tar tag i oklara punkter och förtydligar tolkningen av anvisningarna
Baserat på enkäten, diskussionerna och experternas tidigare erfarenheter har i rapporten och på webbplatsen sammanställts ett ”Frågor och svar”-avsnitt, där man tar tag i de utmaningar som användarna av anvisningarna för inomhusluft mött och ger svar på frågor som gäller anvisningarna.
Även de tidigare publicerade "Ofta ställda frågor om inomhusluft" som gäller inomhusluftsfrågor i större utsträckning har uppdaterats och det nya avsnittet med frågor och svar finns också som en del av Ofta ställda frågor om inomhusluft.
Enkäten och rapporten har skapats som en del av Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa. Programmet verkställer de hälso- och välbefinnandeåtgärder som skrivits in i statsrådets Sunda lokaler 2028-program. Programmet Sunda lokaler 2028 avslutas i slutet av 2024, men Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa fortsätter.
Ytterligare information
Päivi Isokääntä, äldre sakkunnig, Arbetshälsoinstitutet, tfn 040 720 1913, paivi.isokaanta[at]ttl.fi Hanna Keränen, specialistläkare, Arbetshälsoinstitutet, tfn 050 414 3395, hanna.keranen[at]ttl.fi
Rapport: Erfarenheter av Arbetshälsoinstitutets anvisningar för inomhusluft. Arbetshälsoinstitutet 2024. (www.julkari.fi) På finska
Frågor och svar om anvisningarna (på finska)
Kysymyksiä ja vastauksia Sisäilmastoselvitys ja olosuhdearviointi -ohjeesta
Kysymyksiä ja vastauksia Terveydellisen merkityksen arviointi sisäilmatilanteissa -ohjeesta
Usein kysytyt sisäilmakysymykset (UKK) Ofta ställda frågor om inomhusluft (på finska)
Arbetshälsoinstitutets sidor om inomhusluft
Inomhusluft | Arbetshälsoinstitutet (på svenska)
www.ttl.fi/sisailma (på finska)