Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 9.11.2021
Modellen för stöd av arbetsförmågan är främst avsedd att stöda chefens arbete. Tyngdpunkten ligger på arbetsplatsens egna verksamheter samt på samarbetet mellan arbetsplatsen och företagshälsovården.
– Arbetsplatserna använder sig av många slags stödåtgärder för arbetsförmågan, men vid inneluftssituationer kommer stödet till arbetsgemenskapen och den enskilda arbetstagaren ofta för sent eller uteblir helt, säger specialistläkare Hanna Keränen från Arbetshälsoinstitutet.
– Vi har tagit fram modellen utifrån de behov som finns på arbetsplatserna. Modellen har utvecklats i workshoppar tillsammans med chefer, personalrepresentanter, fastighetsägare samt yrkespersoner från fastighetsunderhållet, personaladministrationen, arbetarskyddet och företagshälsovården samt representanter för arbetsmarknadsorganisationer. Dessutom kartlades arbetsplatsernas erfarenheter och behov med hjälp av en enkät och litteratur.
Tyngdpunkten för stöd av arbetsförmågan borde vara förutseende
Modellen är uppdelad i förutseende arbete, dvs. normala processer på arbetsplatsen, och lösning av inneluftsproblemet. Tyngdpunkten borde ligga på förutseende. I det förutseende skedet bygger man upp förtroendet för samarbetet mellan arbetsplatsens olika aktörer. När förtroendet är etablerat, är det också lättare att lösa problemsituationer.
Stödet för arbetsgemenskapen och arbetstagaren samt åtgärder i anslutning till byggnaden ska implementeras parallellt
I modell beskrivs via exempel vad stödet till arbetsgemenskapen och arbetstagaren innebär i olika skeden av en inneluftssituation. Verksamhet i anslutning till underhåll och användning av byggnaden och lokalerna beskrivs också (bild bifogas). Vid stödåtgärder för arbetsförmågan är arbetsarrangemang i allmänhet ett bättre alternativ än sjukfrånvaro. Arbetsarrangemangen kan till exempel bestå av en ändring av arbetsbilden, arbetsuppgifterna och arbetstiden.
Införandet av modellen för stöd av arbetsförmågan främjas i ett utvecklingsprojekt
Implementering av modellen kräver ett nära samarbete på arbetsplatserna. Modellen kommer att testas och vidareutvecklas i ett utvecklingsprojekt år 2022. Dessutom presenteras modellen bl.a. i företagshälsovårdens utbildningar, i nätverket Sunda lokaler 2028 och på många webbplatser. All slags respons, erfarenheter och utvecklingsidéer är välkomna.
Mer information
- specialistläkare Hanna Keränen, Arbetshälsoinstitutet, tfn 050 414 3395, hanna.keranen[at]ttl.fi
- ledande sakkunnig Pirjo Juvonen-Posti, Arbetshälsoinstitutet, tfn 043 824 3568, pirjo.juvonen-posti[at]ttl.fi
Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa
- Modellen för stöd av arbetsförmågan har skapats som en del av Det nationella programmet för inomhusluft och hälsa, vars syfte är att främja hälsa och välbefinnande genom att minska olägenheterna i inomhusmiljö i Finland.
- Programmet koordineras av Institutet för hälsa och välfärd och i arbetet deltar Arbetshälsoinstitutet, Filha ry, Andningsförbundet, Allergi-, Hud- och Astmaförbundet samt Föreningen för inomhusluft Sisäilmayhdistys ry aktivt.
- Programmet verkställer de hälso- och välbefinnandeåtgärder som skrivits in i statsrådets Sunda lokaler 2028-program.
- Webbsidor (på finska): https://www.ttl.fi/tyoymparisto/sisaymparisto/sisailma/sisailmaongelman-selvittaminen-tyopaikalla/
- Rapport: Työkyvyn tuen käytännöt työpaikoille sisäilmatilanteisiin. Moninäkökulmaisen toimintamallin yhteiskehittäminen asiantuntijoiden kysely- ja työpaja-aineistojen avulla. Hanna Keränen, Pirjo Juvonen-Posti, Kaisa Wallenius, Taina Kinnari, Aki Vuokko, Markku Sainio, Työterveyslaitos 2021 (julkari.fi) (på finska, bara sammanfattningen finns på svenska)