Näin tuet nuorta keventämään kuormitusta
Näin voit tukea nuorta keventämään kehon ja mielen kuormitusta
Monen tuki- ja liikuntaelinvaivan juuret ovat lapsuudessa. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan noin joka kolmas nuori kärsii jo erilaisista lihas- ja nivelongelmista. Näiden ehkäisemiseen nuori tarvitsee tukea. Hän tarvitsee tukea myös keventämään henkistä, sosiaalista ja aivojen kuormitusta. Kokosimme alle vinkkejä vanhemmille, opettajille ja esihenkilöille.
Vanhemmat:
1. Lasta ja nuorta kannattaa tukea ainakin näissä asioissa: pitkäaikaisen istumisen vähentäminen tai tauottaminen puolen tunnin välein, asentojen vaihtaminen usein päätteellä ja mobiililaitteilla, koulurepun keventäminen, henkisen paineen hallinta, ylipainon välttäminen, riittävästi unta ja monipuolista ravintoa. Näytä itse hyvää mallia.
Lisätietoa lasten ja nuorten tuki- ja liikuntaelinsairauksista EU-OSHA:n sivulla.
2. Kaikenlainen pieni, arkinen liikkuminen on hyväksi. Vähän kerrallaan jotain kivaa. Tue pienestä pitäen positiivista suhtautumista liikkumiseen. Perheen kanssa yhdessä liikkuminen kasvattaa aktiiviseksi.
3. Poikkeustila on jatkunut pitkään.
Nuorelle on voinut kertyä huolikuormaa korona-ajasta, sodasta tai ilmastonmuutoksesta.
Juttele nuoren kanssa hänen tuntemuksistaan.
Tarjoa vaihtoehtoisia näkökulmia ja toivoa.
Opettaja:
4. Lisää taukoja oppitunneille. Liikuta nuoria tauon aikana. Aktiivisuus edistää oppimista. Sillä on havaittu yhteys myös itsearvostukseen, itsetuntoon, kehonkuvaan ja vähäisempään masennusoireiluun. Oletko jo tutustunut Liikkuvan opiskelun laajaan aineistoon?
5. Tunnetko Mielellään töissä -mobiilipelin? Sen avulla voit jutella nuorten kanssa työelämästä, esimerkiksi voimavaroista, kuormituksesta ja palautumisesta.
6. Onko luokassasi ergonomia kunnossa? Arvioikaa sitä yhdessä Ergonomia kuntoon -lomakkeella tai pelatkaa vaikka tietovisaa ergonomiasta.
Esihenkilö:
7. Tue nuorta tauottamaan työtä. Kannusta myös lisäämään liikettä työpäiviin, se virkistää mieltä ja lihaksia. Onko teillä esimerkiksi käytössä jokin taukoliikuntasovellus? Tue myös jokapäiväistä palautumista jo työn lomassa.
8. Tunnista liiallisen kuormittumisen paikkoja, kuten puutteellinen perehdytys, yksin työskentely, liian vaativa tehtävä tai jatkuva kiire. Muun muassa nämä ovat riskejä mielenterveydelle. Vahvista nuoren voimavaroja ja puutu epäkohtiin. Hyvän mielen työpaikka-aineistostamme saat keinoja tukea nuorta.
9. Pelatkaa yhdessä Aivotyöpeliämme. Monessa työssä on paljon aivoja kuormittavia tekijöitä, kuten tehtävästä toiseen hyppimistä, hälyjä ja häiriöitä. Selvittäkää pelaamalla, onko teillä tarpeetonta aivokuormaa.
10. Ovatko tiimisi jäsenet jo tehneet työhyvinvointitestimme? Testi on hyvä keino tunnistaa ja ennakoida työkykyä.