Tutkimusyhteistyössä kehitetään kenttää yhdessä

Tuotepäällikkö Evgeny Parshintsev on työskennellyt Työterveyslaitoksen työympäristölaboratorioissa yli seitsemän vuotta. Erityisen innostavana hän pitää asiakkaiden haasteiden ratkomista sekä tutkimusyhteistöitä.
Evgeny Parshintsev

Evgeny Parshintsevilla on monta erilaista kokonaisuutta hyppysissään. Työterveyslaitoksessa hän työskentelee kemiallisten analyysien tuotepäällikkönä, asiantuntijana sekä noin kahdenkymmenen laboratoriotyöntekijän esihenkilönä.

Työpäiviin kuuluu monenlaista tekemistä aina työn organisoinnista ja poissaolojen hyväksymisestä asiakastyöhön ja uusien menetelmien kehittämiseen.

–Asiakkailta tulee päivittäin paljon yhteydenottoja. Siellä saattaa olla aika vaikeitakin keissejä, mitä pitäisi ratkaista. Analyyttisen kemian dosenttina osaamista löytyy – minun tehtäväni on miettiä ratkaisuja yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Yli puolet Evgenyn tiimille tulevista näytteistä ovat työhygieenisiä näytteitä. Niiden avulla on tarkoitus selvittää, altistuvatko työntekijät haitallisille kemikaaleille. Ne tulevat usein työpaikoilta, jotka ovat haastavia työympäristöjä, esimerkiksi kaivoksia tai tehtaita. Työssä voi käyttää hyvinkin vaarallisia aineita – oleellista on, altistuuko.

Suomessa kukaan muu ei tee työhygieenisiä analyyseja niin laajasti kuin me. Tunnemme Suomen työpaikat ja tiedämme mihin siellä altistutaan ja kuinka paljon. Tiedämme myös, miten tilanne on muuttunut vuosien saatossa. Se on meidän vahvuutemme.

Evgenyn työ on jatkuvaa kehittämistä

Osa Evgenyn työtä on kehittää uusia analyysimenetelmiä, sillä koko ajan keksitään uusia materiaaleja ja yhdisteitä vastaamaan muuttuvaa ympäristöä.

Meidän tehtävänämme on pysyä koko ajan perillä asioista. Ja jos jotain uutta tulee, kehitämme sen mittaamisen menetelmän.

Aluksi aineiden toksisuudesta ei välttämättä ole paljoa tietoa, sillä tiedonkeruu on pitkä prosessi. Yhdeksi esimerkiksi Evgeny nostaa esille PVC-muovimattopehmittimet, joita on vuosien saatossa käytetty paljon. Nyt ne ovat luokiteltu terveydelle ja ympäristölle vaarallisiksi, joten niitä sisältävä materiaalijäte on toimitettava vaarallisen jätteen keräykseen.

–Esimerkiksi saneerauskohteissa muovimattopehmittimien pitoisuuksia pitää mitata, sillä jätelaki velvoittaa jätteen haltijan selvittämään mitä jäte sisältää. Kehitimme pitoisuuksien mittaamiseen heti menetelmän ja tarjosimme sen asiakkaille. 

”Tutkijan rooli on minulla veressäni”

Ennen Työterveyslaitosta Evgeny työskenteli 13 vuotta Helsingin yliopistossa. Hän aloitti tohtorikoulutettavana ja lopetti yliopistotutkijana. Dosentuurin hän sai vuonna 2014.

–Opetin yliopistossa koko ajan, ja työpaikan vaihdonkin jälkeen jatkoin Laatujärjestelmät ja mittausten luotettavuus -kurssin opettamista. 

Tällä hetkellä Evgenylla on Työterveyslaitoksessa meneillään kaksi laboratorion omaa tutkimusprojektia. Laboratorio osallistuu myös moniin talon muihin tutkimusprojekteihin, joissa Evgeny on paljon mukana. Näiden lisäksi hän vaikuttaa muun muassa tutkimuslaitosten yhteistyöfoorumi Tulanetissä sekä valtioneuvoston metrologian neuvottelukunnassa.

Kentän kehittäminen yhdessä asiakkaiden kanssa innostaa

Evgeny on myös mukana monessa tutkimusyhteistyössä. Yhdeksi hedelmälliseksi kumppanuudeksi hän nostaa esiin kansainvälisen konsulttitoimisto AFRYn kanssa toteutetun PAHSIS-hankkeen. Siinä tutkittiin rakennusmateriaalien sisältämien PAH-yhdisteiden vaikutusta sisäilman laatuun.

Tutkimuskumppanuus on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi vaikuttaa alan ohjeistuksiin, käytäntöihin ja lainsäädäntöön sekä kehittää kenttää yhdessä.

Asiakas tuntee parhaiten kentän ja kohteet. Työterveyslaitoksella taas on vuosikymmenien kokemus ja osaaminen tutkimuksen tekemisestä. Tunnemme rahoitushakuprosessit ja meillä on valtava määrä omaa dataa, jota voimme hyödyntää.

Yleensä keskustelu yhteistyöstä lähtee liikkeelle asiakkaan tekemästä havainnosta, jonka paikkansapitävyyden hän haluaa varmistaa.

–Olemme erilaisille tutkimusyhteistöille avoimia, sillä meillä on niistä niin erinomaisia kokemuksia. Kun autamme toisiamme, kaikki hyötyy.

Vaikka Evgenylla on monta rautaa tulessa, hän nauttii siitä, ettei kahta samanlaista työpäivää ole vielä seitsemän vuoden aikana tullut vastaan.

–Tässä työssä ei tylsisty, pitää aina olla hyvin skarppina. En ikinä haluaisi tehdä sellaista rutiinihommaa, jossa joka päivä joutuu tekemään samaa asiaa. Innostavinta on, kun pääsee ratkomaan asiakkaiden haasteita. Se pitää mielen virkeänä.