Digitaalinen työkyky- ja toimintakykypolku pitkäaikaisesti ja sinnikkäästi oireileville – DigiPimo
Tavoitteet
- Selvitämme etänä tapahtuvan kuntoutuksen vaikuttavuutta kahdessa eri kohderyhmässä, joissa oireet voivat olla hankalia ja haitata työssä ja vapaa-ajalla.
- Kohderyhmät ovat
- henkilöt, joilla on sisäilmaan tai muihin ympäristötekijöihin liittyviä pitkittyviä oireita ja
- henkilöt, joilla on pitkittyvä väsyvyys ja uupuneisuus.
- Tämän hankkeen tavoitteena on tutkia, onko hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiin (HOT) perustuva etäkuntoutus yhdessä tavanomaisen hoidon kanssa vaikuttava sisäilmaan liittyvien hankalien kehollisten oireiden tai pitkittyneen väsyvyyden ja uupuneisuuden kuntoutuksessa. HOT-pohjaisista verkko-ohjelmista on saatu lupaavia tuloksia mm. kroonisen kivun hoidossa Suomessa ja ulkomailla. Näin ollen haluamme tutkia HOT-pohjaisen etäkuntoutusmallin vaikuttavuutta myös muiden hankalien kehollisten oireiden kuntoutuksessa. Selvitämme, mitkä tekijät vaikuttavat kuntoutuksen aikana tapahtuvaan muutokseen ja miten kuntoutujat itse kokevat etäkuntoutuksen.
Aineistot ja menetelmät
Tutkimus tehdään satunnaistettuna, kontrolloituna tutkimuksena. Ennen satunnaistamista tutkimuslääkäri haastattelee kaikki henkilöt ja arvioi heidän sopivuuden tutkimukseen. Tämän jälkeen henkilöt satunnaistetaan kahteen ryhmään (kuntoutus- tai kontrolliryhmä).
Etänä tapahtuva kuntoutus sisältää
- kaksi psykologin etätapaamista, joissa kartoitetaan yksilöllinen tilanne ja keskustellaan kuntoutuksen tavoitteista sekä
- 10 viikon verkko-ohjelman, joka on laadittu erityisesti pitkien ja hankalien kehollisten oireiden kuntoutukseen.
Kaikki tutkimukseen osallistuvat vastaavat itsearviointikyselyihin ja heille tarjotaan tietomateriaalia itsenäisesti tutustuttavaksi. Etäkuntoutus ja siihen liittyvä verkko-ohjelma toteutuvat suomenkielellä.
Hanke toteutetaan yhteistyössä Työterveyslaitoksen (TTL:n) ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen kanssa. Hankkeessa hyödynnetään HUS:n IT-psykiatrian linjan julkaisemaa verkkokuntoutusohjelmaa. Tutkimuksen haastattelut ja aineiston analysointi toteutetaan TTL:n ja Jyväskylän yliopiston yhteistyönä.
Tulokset ja vaikuttavuus
Raportoimme tutkimuksen tuloksia vuoden 2023 aikana.
Kysy hankkeesta
Sanna Selinheimo
projektipäällikkö
Rahoittajat
Kela