Työntutkimuksesta sujuvuutta toimintaan
Yrittäjä, pitääkö sinun kartoittaa epäkohtia toiminnassa tai löytää perusteita investoinneille? Työntutkimuksen avulla voit löytää työstä ja työympäristöstä kehittämisen kohteita tai perustella ja konkretisoida jo tunnistetut kehittämisen kohteet.
Työntutkimus on jatkuvan parantamisen ja fiksumman tekemisen tehokas ja selkeä työväline, josta myös yrittäjä hyötyy.
Työntutkimus on yleistermi niille tekniikoille – erityisesti menetelmätutkimukselle ja aikatutkimukselle – joita käytetään työn tehokkuuden ja taloudellisuuden tutkimiseen. Mukaillen: BSI, British Standard Institute
Mitä työntutkimus on?
Työntutkimus on systemaattista työntarkastelua, millä selvitetään mitä työssä tapahtuu, mitä tehtäviä työ sisältää, miten sitä tehdään ja miksi. Työtehtäviä tutkimalla ja mittaamalla saadaan tietoa nykytilanteesta, jotta työprosesseja voidaan selkeyttää ja työn tekemisen mahdollisuuksia parantaa. Työntutkimuksen näkökulma on laajentunut menetelmä- ja aikatutkimuksesta.
Työntutkimus on jatkuvan parantamisen ja fiksumman tekemisen tehokas ja selkeä työväline. Prosessissa selvitetään varsinaisten työnosien lisäksi häiriöt ja odotukset kestoineen tapahtumina.
Työntutkimus ei ainoastaan kuvaile työn kulkua ja siihen liittyviä ongelmia, vaan lopuksi laaditaan myös parannusehdotus. Lopputulos eroaa yksittäisten ongelmien ratkaisupohjaisesta työn kehittämisestä siten, että voidaan saada aikaiseksi kokonaan uusi toimintamalli työn tehokkaalle tekemiselle. Työntutkimuksen laajuus voi vaihdella nykytilanteen selvityksestä aina uuden menetelmän tai prosessin käyttöönottoon ja muutoksen arviointiin.
Miksi yrittäjä hyötyy työntutkimuksesta?
Työntutkimuksen tavoitteena on työn tuottavuuden ja työhyvinvoinnin edistäminen. Sen lisäksi työntutkimuksen avulla voidaan kehittää tuotteen ja palvelun laatua, työresurssien sopivuutta, työoloja, työvälineiden käyttöä, työsuojelua, hinnoittelua jne.
Työntutkimuksen avulla yritys ja yhteisö ymmärtävät paremmin olemassa olevia työkäytäntöjään ja pystyvät kehittämään niitä paremmin tavoitteidensa mukaisesti.
Työntutkimuksen avulla yritys ja yhteisö ymmärtävät paremmin olemassa olevia työkäytäntöjään ja pystyvät kehittämään niitä paremmin tavoitteidensa mukaisesti.
Työntutkimuksen tavoitteena on kehittää työmenetelmiä taloudellisemmiksi, tehokkaammiksi ja turvallisemmiksi. Näin mahdollistetaan hyvien kehittyneiden työmenetelmien vakiinnuttaminen yrityksessä. Myös henkilöstön perehdyttäminen, työn opastaminen ja työn mitoittaminen (työnjako) helpottuu.
Työntutkimuksesta on hyötyä myös työntekijöille, jotka ovat kiinnostuneita oman työnsä ja työtapojensa kehittämisestä.
Osallistava työntutkimus kaavakuvana
Alla olevassa kaaviossa esitetään pääkohdat kokonaisvaltaisesta osallistavasta työntutkimuksesta yrityksen kilpailukyvyn parantamiseksi ja monisyisten ongelmien ratkaisemiseksi. Nykytilanteen selvitykseen on liitetty työpaikan henkilöstöä osallistava kehittämiskohteiden tunnistaminen ja toimenpiteiden ideointi.
Alkuperäinen lähde: https://www.tts.fi/yrityksille/tuottavuuden_kehittaminen/osallistava_tyontutkimus