Vuorotyö, etenkin yötyö yhdistettynä työstressiin, altistaa lihomiselle, verenpaineen nousulle ja insuliiniresistenssille – eli tyypin 2 diabetekselle ja sydän- ja verisuonisairauksille.
Kuormittavasta työstä huonosti palautuneena ei ole välttämättä voimia liikkua tarpeeksi. Väsymys ja kiire saavat tarttumaan lohturuokaan. Ylimääräiset kalorit, liikkumattomuus ja univaje kerryttävät vähitellen kiloja.
Lihavuus, verenpaine ja diabetes hälyttävissä luvuissa
Sairaudet kehittyvät pikkuhiljaa ja huomaamatta. Ensimmäisiä merkkejä ovat painon nousu ja rasvan kertyminen keskivartalolle, väsymys sekä verenpaineen tai veren kolesteroli- tai sokeripitoisuuden nousu. Lihavuus ja etenkin vyötärölihavuus lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Terve Suomi 2023 -tutkimuksen mukaan noin 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylitti lihavuuden rajan (BMI-arvo 30,0 kg/m2). Naisista 30 ja miehistä 27 prosenttia on lihavia. Lihavuus on yleisintä 40–64-vuotiailla, joista joka kolmas on lihava. Joka toisella aikuisella eli kahdella miljoonalla henkilöllä on joko verenpainelääkitys tai kohonnut verenpaine. Tyypin 2 diabetesta sairastaa naisista 10 ja miehistä 14 prosenttia. Tämä tarkoittaa yli puolta miljoonaa suomalaista. Viidesosa heistä sairastaa tautia tietämättään.
Luvut ovat hälyttäviä. Tämän täytyy näkyä myös työelämässä, sillä sairaudet heikentävät työkykyä. Huonossa hoitotasapainossa oleva verenpaine ja diabetes väsyttävät ja aiheuttavat huonovointisuutta, mikä vaikuttaa keskittymiskykyyn ja tarkkaavaisuuteen työssä. Lihavuus voi hankaloittaa toimintakykyä monin tavoin ja etenkin toimimista ahtaissa tiloissa fyysisissä työtehtävissä. Kun toimintakyky huononee, työ kuormittaa entistä enemmän. Sairaudet hidastavat myös työstä palautumista.
Elintavoilla voidaan ehkäistä ja hoitaa
Tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonisairauksia voidaan kuitenkin ehkäistä ja hoitaa helposti: elintavoilla. Samat elintavat edistävät päivittäistä työstä palautumista ja ylläpitävät työkykyä ihan jokaisella.
Suomalainen diabeteksen ehkäisytutkimus osoitti, että tyypin 2 diabetekseen sairastumista ehkäisee jokainen näistä neljästä:
- viiden prosentin laihtuminen
- neljä tuntia liikuntaa viikossa
- vähärasvainen ruokavalio, jossa tyydyttynyt (kova) rasva on korvattu pehmeällä rasvalla
- runsas kuitupitoisten ruokien syönti.
Työpaikka voi luoda mahdollisuuksia
Sairauksien huono hoitotasapaino tai hoitamattomuus lisää vakavien liitännäissairauksien ja muistisairauksien riskiä, jotka puolestaan aiheuttavat lisää työkyvyttömyyttä sairauspoissaolojen ja ennenaikaisen eläköitymisen myötä.
Kuinka suuri intressi työnantajalla on tarttua ongelmaan ja mitä työnantaja voi tehdä? Työpaikalla terveyden edistäminen tarkoittaa etenkin mahdollisuuksien luomista. Minimissään pitäisi työpaikalta löytyä seuraavat tiloihin ja palautumiseen liittyvät seikat:
Tilat
- Työmatkaliikkujille toimivat pukuhuone- ja suihkutilat
- Viihtyisät, palautumista edistävät taukotilat
- Henkilöstöravintola ja eväitä syöville eväiden säilytysmahdollisuudet, jääkaappi, mikroaaltouuni ja vesipiste
Palautuminen
- Mahdollisuus pitää työpäivän aikana taukoja sopivin väliajoin
- Mahdollisuus taukoliikuntaan
- Ergonominen työvuorosuunnittelu hyvän ja riittävän unen ja palautumisen varmistamiseksi
- Kannustimet liikuntaan, kuten liikuntatuki tai mahdollisuus liikkua työajalla.
Miten muuten työpaikkanne voisi luoda terveyteen tähtääviä mahdollisuuksia?
Lisätietoja:
21 Euroopan maan yhteisen JACARDI-hankkeen tavoitteena on vähentää sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen aiheuttamaa haittaa EU-maissa yksilötasolla ja yhteiskunnallisesti. Työterveyslaitos katsoo tavoitetta työelämään osallistumisen sekä työkyvyn edistämisen ja ylläpitämisen näkökulmasta. Tavoitteena on etenkin lisätä sote-työpaikkojen tietoisuutta ja osaamista työkyvyn tukemisesta.
Lue lisää JACARDI-hankkeesta Työterveyslaitoksen sivuilta: Joint Action on Cardiovascular Disease and Diabetes (JACARDI) | Työterveyslaitos
Kommentointi