Päiväkodin johtajat leikin pyörteissä – Mitä olemme oppineet päiväkotien arjesta?

Mistä löytyy sijainen, kun päiväkodin työntekijä sairastuu? Onko työilmapiiri kunnossa? Miten ehtisi itse olla enemmän mukana lapsiryhmien arjessa? Esimerkiksi nämä asiat nousivat esiin, kun haastattelimme päiväkotien johtajia.
Opettaja näyttää kirjaa lapsille
Vilja Rydman
Vilja Le­vo­nius
tut­ki­ja

Johtajuuden maailma on jatkuvassa muutoksessa, ja päiväkotien arjessa muutos tuntuu monella tasolla.

Tämä kävi ilmi päiväkodin johtajien kyselyvastauksista ja haastatteluista. Ne liittyivät Varhaiskasvatuksen pitovoiman kehittäminen työhyvinvointijohtamisella (PEPPI) -tutkimushankkeeseen.

Seuraavaksi kurkistamme, mitä kaikkea saimme selville!

Käsitöitä ja luovuutta johtajuuden askartelupöydällä

Päiväkotien johtajilla on usein useampi yksikkö vastuullaan, ja työpäivät täyttyvät mitä moninaisimmista tehtävistä.
Erityisesti työvuorojen ja poissaolojärjestelyjen haasteet nousivat hankkeemme aloituskyselyssä ja alkuhaastatteluissa esiin – miten järjestellä arkea, kun sairaustapauksia tulee yllättäen?

Päiväkodin johtajan aika kuluu pitkälti hallinnollisiin tehtäviin, mutta lähes jokainen kyselyyn vastanneista esitti toiveen, että voisi olla enemmän läsnä lapsiryhmissä.

Parijohtajuus tai entistä tiiviimpi yhteistyö apulaisjohtajien kanssa voisi olla suuri apu. Vaatisi kuitenkin selkeitä rooleja, yhteistä suunnittelua ja resursointia ylemmältä taholta, jotta kaikki sujuisi mutkattomasti.

Apulaisjohtajat nostivat esiin myös huolen, että liian paljon aikaa kuluu sijaisten hankkimiseen. Sen takia moni muu tärkeä asia jää vähemmälle huomiolle. 

"Arjen kiire ja läsnäolon mahdottomuus kahden talon johtamisessa. Toivottaisiin enemmän läsnäoloa ryhmissä, ja itsekin haluaisin enemmän keretä siellä olemaan", kertoo eräs kyselyn vastaaja.

Kaveria ei saa lyödä hiekkalaatikollakaan!

Johtaminen ei ole pelkkää paperityötä – siinä tarvitaan myös vuorovaikutustaitoja ja kykyä kohdata vaikeita tilanteita. Työyhteisön ristiriidat ja työntekijöiden jaksaminen ovat jatkuvia haasteita, joihin kaikki haastatellut viittasivat:

Onko työilmapiiri kohdallaan? Saavatko kaikki tarvitsemaansa tukea? Mistä löytyy motivaatio ja uskallus innostua omasta työstään? Päiväkotien johtajat yrittävät löytää tasapainon ratkaisukeskeisyyden ja ymmärtävän kuuntelun välillä.

"Henkilökunnan väliset suhteet eivät aina toimi. Saman työyksikön työntekijöiden ristiriidat ja erilaiset toimintatavat aiheuttavat haastavia tilanteita. Isossa organisaatiossa on mahdollista siirtää työntekijöitä eri tiimeihin, mutta pienemmissä tämä ei aina ole mahdollista", kuvasi eräs vastaaja.

"Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku" kehityksen keittiössä

Kehittäminen on olennainen osa päiväkotien arkea, mutta se ei aina ole helppoa. Työyksiköt kehittävät työn sisältöjä ja työtapoja hyvin itsenäisesti.

Kehittämistä tukevia koulutuksia toivotaan lisää. Henkilöstön koulutukset ja säännölliset palaverit ovat tärkeitä työkaluja, mutta ajan puute ja motivaation vaihtelu hidastavat kehitysprosessia.

Positiivisen ilmapiirin luominen ja työntekijöiden vahvuuksien hyödyntäminen ovat avainasemassa jatkuvassa parantamisessa.

"Kehittämistä tukevat henkilöstön koulutukset ja pidemmät koulutuskokonaisuudet, joita olemme pyrkineet mahdollistamaan tasaisesti kaikille", totesi eräs johtaja.

Rakennuspalikat järjestykseen johtajuuden leikkimatolla

Tulevaisuudessa päiväkodin johtajien on pystyttävä hyödyntämään tiedolla johtamista entistä paremmin. Tämä tarkoittaa tarkkaa seurantaa ja kykyä reagoida nopeasti niin henkilökunnan kuin lasten ja perheiden tarpeisiin.

Samalla on varmistettava, että organisaatiokulttuuri tukee psykologista turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Tämä tasapainottelu luottamuksen ja turvallisuuden välillä on keskeistä.

"Organisaatioiden vuorovaikutuksessa tulee keskittyä ilmapiirin parantamiseen ja vastuullisen käyttäytymisen edistämiseen."

Päiväkotien johtaminen on vaativa mutta palkitseva tehtävä. Johtajien rooli kehittyy jatkuvasti, ja heidän on löydettävä uusia tapoja tukea henkilöstöään, kehittää toimintaansa ja pysyä mukana nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

Tekemämme kyselyt ja haastattelut osoittavat, kuinka monipuolista ja tärkeää heidän työnsä on – ja miten pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus koko työyhteisön hyvinvointiin.

Seuraavaksi PEPPI-hankkeessa käynnistyy työhyvinvointijohtamisen lähes kaksi vuotta kestävä koulutuskokonaisuus. Koulutus startataan Oulussa helmikuun lopussa.

Lisätietoja:

PEPPI – Varhaiskasvatuksen pitovoiman kehittäminen työhyvinvointijohtamisella -hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Työterveyslaitos.

Jaa sisältö somessa!