Hanke

PEPPI – Varhaiskasvatuksen pitovoiman kehittäminen työhyvinvointijohtamisella

PEPPI-hanke panostaa työhyvinvointiin ja työhyvinvoinnin johtamisosaamiseen. Hanke tarjoaa varhaiskasvatuksen lähijohtajille ja työyhteisöille tutkimukseen perustuvia työkaluja, joilla voidaan hallita työn kuormitusta ja edistää työhyvinvointia – ja sitä kautta lisätä alan veto- ja pitovoimaa.
-

Aikataulu

8/2024–7/2027

Tavoitteet

  1. Lisätä varhaiskasvatuksen lähijohtajien kyvykkyyttä tunnistaa ja hallita työn kuormitustekijöitä, mikä vaikuttaa myönteisesti työhyvinvointiin.
  2. Tarjota työkaluja kuormituksen hallintaan ja tukea yhteiskehittämistä varhaiskasvatuksen työyhteisöissä.
  3. Aktivoida kehittämistoimijuutta varhaiskasvatuksen työyhteisöissä, mikä edistää työyhteisöjen toimintakykyä, resilienssiä ja työhyvinvointia.
  4. Vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa työhyvinvointia kehittämällä.
  5. Levittää hankkeessa kehitetyt työvälineet, toimintamallit ja opit laajalle varhaiskasvatuksen kentälle.

Tulokset ja vaikuttavuus

Hanke vaikuttaa suomalaiseen varhaiskasvatukseen niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla:

  • Varhaiskasvatuksen työyksikköihin syntyy osaamista työhyvinvoinnin johtamiseksi ja työn kuormitustekijöiden hallitsemiseksi.
  • Pitkällä aikavälillä työhyvinvointi kehittyy positiivisesti ja työn kuormitustekijöiden haitallinen kierre osallistuvissa varhaiskasvatuksen työyksiköissä on saatu pysäytettyä.
  • Syntynyt oppiminen, kehitetyt työkalut ja näiden käyttöä tukevat materiaalit ovat laajasti ja tiiviisti käytössä hankkeen päättymisen jälkeen sekä osallistuneissa yksiköissä että laajemmin koko Suomessa.
  • Parantuneet työolot lisäävät alan houkuttelevuutta ja helpottavat työntekijöiden saatavuutta.

Hankkeen tuloksena syntyy:

  • ideakortit varhaiskasvatuksen työhyvinvoinnin johtamiseen
  • sähköinen työkirja varhaiskasvatuksen lähijohtajien oman työhyvinvoinnin edistämiseksi
  • työyhteisöpeli, jonka avulla varhaiskasvatuksen esihenkilöt ja työyhteisöt voivat jäsentää työkuormitusta, pohtia keinoja sen hallintaan ja kehittää konkreettisia ratkaisuja. 

Hankkeen toteutus

Hankkeen toimenpiteisiin osallistuu lähijohtajia julkisen ja yksityisen sektorin varhaiskasvatuksen organisaatioista Pohjois-Pohjanmaan alueelta.

Hankkeen toiminta koostuu neljästä työpaketista:

  1. Tiedon keruu ja analysointi
    Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan haastatteluja, havainnointia ja alkukartoitus osallistujille. Tavoitteena on syventää ymmärrystä varhaiskasvatuksen kuormitustekijöistä ja varmistaa työpajojen sisältöjen merkityksellisyys osallistujille sekä kehitettävien työkalujen soveltuvuus.
  2. Työpajojen suunnittelu ja toteutus
    Toisessa vaiheessa suunnitellaan ja toteutetaan kuuden työpajan sarja varhaiskasvatuksen lähijohtajille. Työpajoissa tarjotaan käytännönläheisiä työkaluja työhyvinvoinnin ja työkyvyn parantamiseen. Osallistujat toteuttavat välitehtäviä omissa työyksiköissään.
  3. Ryhmäsparraukset
    Ryhmäsparrauksissa Työterveyslaitoksen asiantuntijat tukevat osallistujia välitehtävien toteuttamisessa omassa työyksikössään. Keskustelut käsittelevät käytännön haasteita ja tukevat johtajien omaa työtä sekä työyhteisön kehittämistoimijuutta.
  4. Arviointi ja levittäminen
    Osallistujien kanssa testatut työkalut muotoillaan ja levitetään laajasti sekä arvioidaan hankkeen toimenpiteiden vaikuttavuutta. Työkalujen levittämisessä hyödynnetään olemassa olevia verkostoja.

Kysy hankkeesta

Anu Perälä

Anu Perälä

projektipäällikkö, erityisasiantuntija

Sähköpostiosoite
anu.perala [at] ttl.fi
Puhelin
+358 30 474 3254

Yhteistyötahot

Hankkeeseen on sitoutunut noin 200 varhaiskasvatuksen ammattilaista 12 kunnasta Pohjois-Pohjanmaalla: Oulu, Nivala, Siikajoki, Iin kunta, Merijärvi, Pyhäjärvi, Muhos, Kärsämäki, Alavieska, Liminka, Taivalkoski, ja Siikalatva.

Rahoittajat

Euroopan sosiaalirahasto ja Työterveyslaitos