Tekoäly auttaa työturvallisuuden asiantuntijaa – mitä poikkeaman taustalta paljastuu?

Tekoäly tuo kiinnostavia sovellusmahdollisuuksia työturvallisuuden asiantuntijoille. On kuitenkin tärkeää, että tekoälyn käyttö ei häivytä ihmisten omaa ajattelua, vaan tukee sitä. Työpaikoilla pitää edelleen ymmärtää asioita ja työturvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä syvällisesti – muuten turvallisuutta ei pystytä aidosti parantamaan.
-
Henkilökuva Maria Tiikkaja
Maria Tiik­ka­ja
tut­ki­mus­pääl­lik­kö
Ak­se­li Nurmi
eri­tyis­asian­tun­ti­ja
Hen­riik­ka Kan­nis­to
eri­tyis­asian­tun­ti­ja

Tekoälyn mahdollisuuksia voidaan hyödyntää esimerkiksi poikkeamailmoitusten ja -raporttien kirjaamisessa. Kehittyneet, keskustelevaan tekoälyyn perustuvat kielimallit voivat toimia tukiälynä, joka auttaa kirjaajaa huomioimaan olennaisia asioita.

Tekoäly voi esittää oikeita kysymyksiä siitä, mitkä tekijät ja olosuhteet vaikuttavat poikkeamatilanteen taustalla. Työtapa muistuttaa asian pallottelua kaverin kanssa.

Tämän vuorovaikutuksen avulla kirjaaja voi oppia tunnistamaan entistä paremmin esimerkiksi tilanteisiin liittyviä inhimillisiä tekijöitä.

Tekoäly voisi parantaa poikkeamien raportoinnin ja tutkinnan laatua esimerkiksi kolmella keskeisellä tavalla:

  1. Poikkeamailmoituksen tallentaminen puheesta: Tekoäly ottaa ilmoituksen talteen puheesta ja ohjaa ilmoittajaa esittämällä kysymyksiä. Tämä auttaa häntä miettimään ja arvioimaan tapahtuneen syitä ja tekijöitä sen sijaan, että hänelle tarjottaisiin valmiita vaihtoehtoehtoisia syitä.
  2. Inhimillisten tekijöiden luokittelu ja tuki: Tekoäly luokittelee ilmoituksen inhimillisten tekijöiden viitekehyksessä ja tukee turvallisuusasiantuntijaa poikkeaman tutkinnassa. Tämä auttaa ymmärtämään syvällisemmin, miten erilaiset tekijät ovat voineet vaikuttaa tapahtumiin. 
  3. Analyysin terävöittäminen: Tekoäly kokoaa lopullisen raportin ja ehdottaa korjaavia toimenpiteitä. Se tehostaa raportointia ja auttaa tunnistamaan myös lievempien poikkeamien taustalla vaikuttaneita tekijöitä. Tämä antaa organisaatiolle mahdollisuuden oppia.

Tekoäly auttaa, mutta lopullinen vastuu jää ihmiselle

Asiantuntijoiden tulee aina olla viimeisiä tarkastajia ja analysoijia. Asiantuntijan rooli on kriittinen. Hän varmistaa, että kaikki näkökulmat on huomioitu ja analyysit ovat tarkkoja ja luotettavia.

Tekoälyn ja inhimillisen ajattelun yhdistäminen voi parantaa työturvallisuutta työpaikoilla. Tekoäly tarjoaa mahdollisuuden entistä tarkempaan ja tehokkaampaan raportointiin. Samalla sen avulla voidaan tukea ihmisten omaa ajattelua ja päätöksentekoa.

Tämä edellyttää kuitenkin selkeää roolijakoa, jossa tekoäly toimii apuvälineenä ja asiantuntijat säilyttävät kokonaisnäkemyksen ja lopullisen vastuun. Tekoäly voi tuoda esiin oleellisia tietoja ja helpottaa prosesseja, mutta ymmärrys jää ihmiselle.

Tekoälyn avulla voidaan ehkäistä vaaratilanteita

Tekoälyn integrointi työturvallisuuden prosesseihin voi edistää organisaation oppimista. Tekoäly esimerkiksi auttaa tunnistamaan poikkeamiin liittyviä toistuvia kaavoja ja ehdottaa ratkaisuja, jotka parantavat turvallisuuskulttuuria. Näin pystytään ehkäisemään vastaavia tilanteita tulevaisuudessa.

Kuten kaikessa toiminnassa, myös työturvallisuuden kehittämisessä on tärkeää seurata ja arvioida tekoälyn vaikutuksia työpaikalla.

On varmistettava, että se todella tukee ihmisten ajattelua ja oppimista eikä vähennä sitä. Kun teknologia ja ihminen kohtaavat oikealla tavalla, tuloksena on vahvempi ja kestävämpi työyhteisö.

Kirjoituksen teossa on hyödynnetty tekoälyä.

Lisätietoja: 

Työpaikan älykkäät digitaaliset järjestelmät (EU-OSHAn Terveellinen työ -kampanja)

Työelämä muuttuu jatkuvasti – ja me sen mukana. Työterveyslaitos on jo vuodesta 1945 rakentanut terveellisempää ja turvallisempaa työelämää, jotta jokainen voi saada hyvinvointia työstä. Tutustu tarinaamme ja siihen, miten olemme vaikuttaneet suomalaiseen työelämään.

Jaa sisältö somessa!