Tekoälykin sen tietää – turvallisuus on kohtaamisia!

Ihmisten kohtaaminen voi edistää työturvallisuutta. Toisten kanssa saamme vertaistukea sekä uusia näkökulmia ja ideoita, joita ei välttämättä olisi tullut mieleen yksin.
-
Maija-Leena Merivirta
Maija-Leena Merivirta
erityisasiantuntija

Digitalisaatio ja erilaiset teknologiavälitteiset ratkaisut ovat olleet yksi työelämän kehitystrendeistä. Viimeistään pandemia-aika pakotti tekemään jonkinlaisen digiloikan myös monessa sellaisessa asiassa, johon emme alun perin olleet näitä kehityshyppyjä edes suunnitelleet. Moni asia siitä on jäänyt elämään ja ehkä muuttanut työelämää suuntaan, jota emme ole osanneet ennakoida.

Yksi asia kaiken tämän keskellä ei ole kuitenkaan muuttunut: ihmisten tarve olla vuorovaikutuksessa, tavata, nähdä ja kokea yhdessä. Tarvitsemme toisiamme ja kohtaamisia. Yhteyttä toisiin ihmisiin.

Niin kutsuttuna ihmisihmisenä uskon vuorovaikutukseen ja inhimillisiin kohtaamisiin kuin peruskallioon. Tein silti taannoin henkilökohtaisen digiloikan ja päätin tutustua kovasti medianäkyvyyttä saaneeseen tekoälypalveluun. Mitäpä muuta olisin siltä kysynyt kuin ajatuksia ihmisten kohtaamisesta työturvallisuuden edistämisessä.

Ihmisten kohtaamisella on tärkeä rooli työturvallisuuden edistämisessä. Tässä muutamia tapoja, joilla ihmisten kohtaaminen voi edistää työturvallisuutta:

  1. Tietoisuuden lisääminen: Ihmisten kohtaaminen voi auttaa jakamaan tietoa turvallisuusriskeistä ja -vaatimuksista, mikä voi parantaa tietoisuutta ja auttaa välttämään onnettomuuksia.
  2. Henkilökohtainen vastuu: Ihmisten kohtaaminen voi auttaa korostamaan henkilökohtaista vastuuta turvallisuudesta. Kun ihmiset jakavat turvallisuuteen liittyviä kokemuksia ja tarinoita, se voi auttaa luomaan henkilökohtaista vastuuntuntoa ja kehittämään turvallisuustietoisuutta.
  3. Havaintojen jakaminen: Ihmisten kohtaaminen voi auttaa työntekijöitä jakamaan havaintojaan mahdollisista turvallisuusriskeistä. Tämä voi auttaa tunnistamaan riskejä, joita ei ehkä olisi muuten havaittu.
  4. Yhteistyö: Ihmisten kohtaaminen voi auttaa kehittämään yhteistyötä ja kommunikointitaitoja, jotka ovat tärkeitä turvallisuuden edistämisessä. Kun työntekijät tuntevat toisensa paremmin ja ovat avoimia keskustelemaan turvallisuusriskeistä, se voi auttaa kehittämään yhteistyötä ja vahvistamaan turvallisuuskulttuuria.

Olin hiukan yllättynyt siitä, miten hyvän vastauksen sain. Kaikki yllä olevat näkökulmat ovat sellaisia, jotka voin hyvin allekirjoittaa. En kuitenkaan jatkanut keskustelua niistä tekoälyn kanssa tämän pidempään.

Haluan säästää ajatusten jatkojalostamisen tuleviin kohtaamisiin työturvallisuutta edistävien ihmisten kanssa. Jatketaan tästä toukokuussa Sokos Hotel Triplan seminaarisalissa ja käytävillä!

 

Lisätietoja:

Nolla tapaturmaa -foorumin seminaari Turvallisuus on kohtaamisia järjestetään Helsingissä ja verkossa 23.–24.5.2023. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan! Voit ilmoittautua Early bird -hinnalla 18.4. asti.

Jaa sisältö somessa!