Maaliskuun alussa voimaan astui sosiaali- ja terveysministeriön asetus haitallisiksi tunnetuista pitoisuuksista (HTP-asetus). HTP-asetus (STMa 55/2025) toi päivityksiä tiettyjen kemiallisten altisteiden työperäisen altistumisen raja-arvoihin (HTP-arvot).
Haitalliseksi tunnetut pitoisuudet ovat työpaikan ilman epäpuhtauksille asetettuja arvoja, jotka työnantajan täytyy ottaa huomioon ilman puhtautta, työntekijöiden altistumista ja mittaustulosten merkitystä arvioidessaan työpaikalla.
– Työnantajan tulee huomioida uudet raja-arvot työympäristöriskien arvioinnissa ja varmistaa, että työntekijöiden altistuminen alittaa raja-arvot. Tarvittaessa altistumisen hallintaa on parannettava, esimerkiksi kohdepoistoilla, tehokkaammalla ilmanvaihdolla tai muuttamalla työtapoja, kertoo vanhempi asiantuntija Piia Taxell Työterveyslaitoksesta.
Raja-arvopäivitykset koskevat muun muassa:
- alumiinia sisältävien metallien hitsausta ja muuta työstöä esimerkiksi alumiinituotteiden valmistuksessa, koneteollisuudessa ja metallien kierrätyksessä
- alumiiniyhdisteitä sisältävien vedenpuhdistuskemikaalien ja hionta-aineiden käsittelyä
- vetyperoksidin käyttöä valkaisu- ja desinfiointiaineena esimerkiksi sellu- ja elintarviketeollisuudessa ja terveydenhuollossa
- etanolin käyttöä liuottimena ja puhdistusaineena.
HTP-arvot alenivat alumiinin hitsaushuuruilla, alumiiniyhdisteillä, etanolilla, maleiinianhydridillä, mineraaliöljyillä (öljysumu), orgaanisilla lyijy-yhdisteillä ja vetyperoksidilla. Uusia HTP-arvoja asetettiin 1-etoksi-2-propanolille ja kolmelle dimetyyliesterille.
Samalla asetettiin uudet biomonitoroinnin ohjeraja-arvot alumiiniyhdisteille, bentseenille, dimetyyliformamidille ja orgaanisille lyijy-yhdisteille. Työpaikan epäpuhtaudelle altistumisen arviointiin voidaan käyttää epäpuhtauden tai sen aineenvaihduntatuotteen pitoisuutta työntekijöiden virtsassa tai veressä. Biomonitoroinnin ohjeraja-arvot on annettu tätä arviointitapaa ajatellen.
Uusi HTP-arvot 2025 -julkaisu kokoaa yhteen raja-arvot sekä ohjeistaa niiden käyttöön
Kaikki Suomessa voimassa olevat kemiallisten altisteiden raja-arvot on koottu HTP-arvot 2025 -julkaisuun. Se antaa myös ohjeistuksia raja-arvojen tulkintaan ja käyttöön. Työterveyslaitos on ollut mukana sisältöjen laatimisessa.
– HTP-kirja on tärkeä tietolähde esimerkiksi työpaikkojen työsuojeluhenkilöstölle. Raja-arvot ja niiden perustelumuistiot tukevat myös työterveyshuoltoa altistumisen terveydellisen merkityksen arvioinnissa, kertoo Piia Taxell.
Kun pysytään HTP-arvoissa säädettyjen pitoisuuksien alapuolella, ei altistumisesta pääsääntöisesti aiheudu haittaa tai vaaraa työntekijöiden turvallisuudelle tai terveydelle. Kaikille vaikutuksille ei kuitenkaan voida määrittää turvallista altistumistasoa.
Vaaraa aiheuttavien kemiallisten tekijöiden päästöjen välttäminen ja altistumisen vähentäminen teknisillä ratkaisuilla ovat ensisijaisia keinoja työntekijöiden terveyden suojelulle. Jos altistumista haitallisille pitoisuuksille ei voida muuten estää, tulee käyttää henkilökohtaisia suojelutoimenpiteitä, kuten henkilösuojaimia.
Työvuorojärjestely vaikuttaa raja-arvojen soveltamiseen
Myös pitkiä työvuoroja koskeva ohjeistus on uudistettu. Ohjeen tarkoituksena on varmistaa, että terveydensuojelun taso kemiallisten altisteiden osalta säilyy samana työvuorojärjestelyistä riippumatta. Aineiden vaikutustavan mukaan raja-arvoa korjataan ohjeen mukaisesti suhteessa työvuoron kestoon tai keskimääräiseen viikkotyöaikaan.
Raja-arvoja asettaessa on huomioitu altistuminen, joka tapahtuu kahdeksan tunnin työvuoroissa viitenä päivänä viikossa. Jos työvuoron pituus ylittää kahdeksan tuntia tai keskimääräinen viikkotyöaika ylittää 40 tuntia, raja-arvoa voi olla tarpeen alentaa, jotta varmistetaan sama terveyden suojelun taso.
– Yli kahdeksan tunnin työvuorot ovat yhä yleisempiä esimerkiksi teollisessa työssä. Siksi on tärkeää, että raja-arvojen soveltamiseen pidemmissä työvuoroissa on nyt saatu yksiselitteiset ohjeet, sanoo Piia Taxell.
Uusi HTP-arvot 2025 -julkaisu antaa yksityiskohtaiset ohjeet ja ainekohtaisia esimerkkejä raja-arvojen soveltamiseen erilaisissa työvuorojärjestelyissä.
Maksuttomassa webinaarissa ti 3.6.2025 on tarjolla ajantasaista tietoa tietoa hitsauksen työhygieenisestä näytteenkeräyksestä sekä katsaus ajankohtaisiin työhygieenisiin raja-arvoasioihin. Ilmoittaudu mukaan: Työhygieeninen näytteenkeräys hitsauksessa – uudet standardit sekä ajankohtaista HTP-arvoista
Lisätiedot:
- Piia Taxell, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, 030 474 2234, piia.taxell@ttl.fi
Lue lisää
- HTP-arvot 2025 : Haitallisiksi tunnetut pitoisuudet - Valto
- Asetus: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus haitallisiksi tunnetuista pitoisuuksista (finlex.fi)
- Tiedote: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus haitallisiksi tunnetuista pitoisuuksista työpaikoilla on päivitetty - Valtioneuvosto
- HTP-arvojen perustelumuistiot (työsuojelu.fi)
Tutustu myös
- Työturvallisuuden hallinta 12 tunnin vuorojärjestelmässä: Vireyden, turvallisuuskäyttäytymisen ja työympäristöaltisteiden väliset yhteydet pitkissä työvuoroissa (PiTKäT)
- Kemiallisten tekijöiden hallinta työpaikalla
- Kemikaalit, kaasut, pölyt ja biologiset altisteet – työntekijöiden altistumisen selvittäminen
- Laboratorioanalyysit