Muutos alkaa pysähtymisestä ja vaatii aikaa ajatella. Muutokset työn tekemisessä, elintavoissa ja omassa toiminnassa alkavat siitä, että pysähtyy miettimään omaa tilannettaan rehellisesti: Mitä minulle kuuluu, miten jaksan? Miten työ sujuu, mikä siinä kuormittaa ja stressaa? Miten edistän työstä palautumistani? Enkö mitenkään? Oman tilanteen tunnistaminen ja sen hyväksyminen on ensimmäinen askel.
Motivaation vahvistaminen auttaa onnistumaan. Pohdi omaa tilannettasi rauhassa. Mietiskele myös, mitä hyötyä on jatkaa entiseen malliin ja mitä haittaa siitä on. Kirjoita muistiin muutoksen hyödyt ja haitat. Sinun kannattaa myös tehdä pieniä kokeiluja, sellaisia, joissa onnistut varmasti. Tarkkaile, mitä hyvää kokeiluista seuraa. Hyvät kokemukset palkitsevat ja motivoivat eteenpäin.
Epävarmuus kuormittaa – lisää huomiota hyvinvointiin. Korona ja etätyöhön siirtyminen muuttivat työtämme monella tapaa. Toisille se toi huokoisuutta työpäiviin ja ehkä mahdollisuuden kiinnittää aiempaa enemmän huomiota palautumiseen ja hyvinvointiin. Toisilla taas työpäivän ja vapaa-ajan raja hämärtyy entisestään ja työssä ollaan aamusta iltaan.
Epävarmuus siitä, miten tilanne syksyn myötä kehittyy, kuormittaa. ”Meidän on vaan opittava elämään tämän kaiken kanssa”, kuulee monen sanovan. Ja sen myötä meidän tulee oppia myös kiinnittämään huomiota omaan hyvinvointiimmekin uudella tavalla.
Työstä palautumisen kannalta on tärkeää pyrkiä vähentämään työn kuormitustekijöitä. Samalla on tärkeää myös pyrkiä vahvistamaan voimavaroja. Voimavaroista terveelliset elintavat ovat perusta palautumiselle, työkyvylle ja hyvinvoinnille. Riittävä liikunta, laadukas uni ja terveellinen ravitsemus antavat vireyttä työhön ja auttavat palautumisessa niin, että energiaa riittää mielekkääseen elämään myös työajan ulkopuolella.
Lisätietoja:
Työkykyä sote-yrittäjän arkeen – keinoja kuormitustekijöiden hallintaan -hanke
Kommentointi