Nolla tapaturmaa -foorumi järjesti perinteisen seminaarinsa 21.-22.5.2019 Kuopiossa. Seminaarin kokoavana teemana oli ”Turvallisuus kehittyy työpaikoilla yhdessä tekemällä”. Teeman ympäriltä tehtiinkin päivien aikana monia työturvallisuuden oivalluksia – 340 eri puolilta Suomea tulleen osallistujan voimin.
Seminaarilla on tärkeä paikkansa ”työturvallisuusperheen” vuosittaisena kohtaamispaikkana. Parasta antia loistavista puheenvuoroista saatujen uusien ajatusten lisäksi olikin – niin nyt kuin aiempina vuosina – osallistujien mahdollisuus verkostoitua kollegoiden kanssa sekä hakea uusia ratkaisuja työpaikkojen haasteisiin.
Myös vierailut työpaikoille ja yhteinen kokemusten jakaminen tuumatuntien teemoista antoivat lisäeväitä kotiin vietäviksi.
Mitä seminaarin annista ja yhteisestä kehittämisestä kannattaa ottaa käyttöön?
Seminaarin aloitti Mika Sutinen puhumalla ansiokkaasti mokan voimasta ja virheistä oppimisesta. Epäonnistumisista oppiminen antaa potkua myös turvallisuuskulttuurin johtamiseen ja kehittämiseen, joiden äärellä olivat case ISS sekä Työterveyslaitoksen Jouni Sipponen. Ikiaihe työsuojelun yhteistoiminta herätti yleisössä paljon kysymyksiä, joita panelistit ja Mikko Simonen Siun sotesta ansiokkaasti avasivat.
Toisen päivän aamuherätyksestä vastasi seminaarin mainio juontaja Ismo Apell, jonka puheenvuorosta sai eväitä käytännön vuorovaikutustilanteisiin. Työturvallisuuden tasoluokituksen saaneiden työpaikkojen edustajat avasivat hyviä käytäntöjä onnistumistensa takana. Seminaarin päätösluennot tiivistivät päivän teeman: opitaan onnettomuuksista, ennakoidaan ja tehdään se koko organisaation voimin.
Osallistujien mieliin jääneitä ajatuksia puhujilta olivat:
- ”Epäonnistuminen, josta opittiin on työpaikalle arvokkaampi kuin onnistuminen josta ei tiedetä miksi onnistuttiin” (Mika Sutinen)
- ”Jos et osaa kuunnella itseäsi, et osaa kuunnella toista” (Ismo Apell)
- ”Tuuri ei ole riskienhallintatyökalu” (Veli-Pekka Nurmi)
- ”Kun ideoimme toisten ideoiden päälle, syntyy ideoita joita ei kukaan keksisi” (Minna Janhonen)
- ”Työsuojeluasiantuntijan rooli on kulkea mukana. Ei tehdä puolesta, vaan autetaan ja tuetaan” (Paneelikeskustelu)
- Tarkkaile minkälainen tekemisen meininki työpaikalla on: Millaisia keskusteluja käydään, onko ote aktiivinen? (Heli Rasimus)
- Turvallisuuskulttuurin johtamisen kulmakivet: Mahdollista, näytä esimerkkiä, vaadi. (Jouni Sipponen)
Seminaarisarja jatkaa suosionsa huipulla
Nolla tapaturmaa -foorumin seminaarin osallistujamäärä on vuosittain kasvanut, josta olemme todella iloisia. Väsynyt, mutta erittäin onnellinen Nollis®-tiimi kiittää lämpimästi kaikkia seminaariosallistujia, esiintyjiä ja yhteistyökumppaneita! Tavataan taas ensi vuonna - todennäköisesti Tampereella!
Kommentointi