Mediatiedote 13.1.2025
Työelämällä on tärkeä rooli siinä, miten vihreä siirtymä etenee Suomessa. Työpaikat voivat edistää vihreän siirtymän toteutumista työtä muuttamalla ja työelämän laatua kehittämällä. Samalla siirtymä aiheuttaa muutoksia työskentelyolosuhteisiin, työprosesseihin ja työn osaamisvaatimuksiin. Vaikutusten suuruus riippuu toimialasta ja tehtävistä.
Selvityksen mukaan vihreisiin töihin liittyy monenlaisia kuormitustekijöitä, kuten työturvallisuusriskejä ja epävarmuutta oman työn tulevaisuudesta, sekä vaatimuksia hyvälle muutosjohtamiselle ja osaamisen kehittämiselle.
– Esimerkiksi fyysinen työympäristö ei automaattisesti kehity parempaan, terveellisempään ja turvallisempaan suuntaan vihreän siirtymän myötä. Työelämän laadun haasteet voivat jopa yleistyä, kun esimerkiksi kierrätystoimialan usein riskialttiiden töiden odotetaan lisääntyvän vihreän siirtymän seurauksena, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Arja Ala-Laurinaho sanoo.
Vihreän siirtymän ja vihreän työn vaikutuksia työelämään tulisikin arvioida myös työelämän laadun näkökulmasta.
Oikeudenmukainen siirtymä edellyttää työntekijöiden osallistamista ja koulutusmahdollisuuksia
Siirtymän edellyttämät muutokset asettavat vaatimuksia työpaikan sosiaaliselle tuelle ja henkilöstön osallistamiselle, jotta muutoksista aiheutuva henkinen kuormitus pysyy hallinnassa ja muutoksiin sitoudutaan yhdessä.
– Organisaatiomuutokset aiheuttavat useimmiten työyhteisön jäsenille stressiä ja voivat johtaa erilaisiin negatiivisiin vaikutuksiin, kuten työntekijöiden mielenterveyden haasteisiin tai sairauspoissaoloihin. Sosiaalinen työympäristö, kuten johtamisen laatu sekä työkavereiden ja esihenkilöiden tuki, vaikuttaa siihen, miten työntekijät nämä muutokset kokevat, erityisasiantuntija Sara Malve-Ahlroth Työterveyslaitoksesta sanoo.
Vihreän siirtymän myötä työpaikkoja vähenee ympäristöhaittoja aiheuttavilla toimialoilla ja uusia syntyy kestävään kehitykseen keskittyville aloille.
– Työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa muutosprosesseissa on keskeistä etenkin toimialoilla ja työpaikoilla, joiden toiminnan arvioidaan häviävän tai radikaalisti muuttuvan vihreän siirtymän seurauksena, Ala-Laurinaho sanoo.
Täydennys- ja uudelleenkoulutuksen tarjoaminen muutostilanteissa on toinen keskeinen keino, jolla siirtymä toteutetaan oikeudenmukaisesti. Samaan aikaan on olennaista varmistaa osaavan työvoiman saatavuus myös uusien vihreiden alojen työpaikkoihin.
Vihreä siirtymä nostaa esille kokonaan uusia kysymyksiä työelämän laadusta
Hyvä työelämän laatu on perinteisesti liitetty sosiaalisen kestävyyden tavoitteluun, mutta vihreä siirtymä laajentaa näkökulmia.
– Yksi uusi näkökulma vihreän työelämän laatuun on työn ekologinen kestävyys: työ ja organisaation toiminta kokonaisuutena ei saisi ole ilmastolle ja ekosysteemeille haitallinen, sanoo Ala-Laurinaho.
Nouseva teema työelämän laadun arvioinnissa on myös työntekijöiden kokemat vaikeat ympäristötunteet, joita yhä useampi ihminen kokee ympäristökriisin vuoksi ja joiden on arvioitu olevan yksi tulevaisuuden työterveysriskeistä. Ympäristötunteet, kuten ilmastoahdistus, tulisi huomioida esimerkiksi työhyvinvointikyselyissä sekä tarjota työssä tukea niiden rakentavaan käsittelyyn. Muita esiin nousevia teemoja ovat henkilöstön arvojen ja työpaikan ympäristöarvojen yhdenmukaisuus sekä mahdollisuudet edistää kestävyystoimintaa omassa työssä.
Työpaikat voivat edistää vihreää siirtymää kehittämällä työelämän laatua
Kuormitustekijöiden ja vaatimusten lisäksi vihreät työt tarjoavat paljon mahdollisuuksia: uuden oppimista, uramahdollisuuksia sekä tilaisuuksia toimia omien arvojen mukaisesti, edistää organisaation kestävää toimintaa ja kokea oma työ merkitykselliseksi.
Panostamalla työelämän laadun eri ulottuvuuksien kehittämiseen työpaikat voivat myös edistää vihreää siirtymää.
– Esimerkiksi työympäristön ja työprosessien kehittäminen siten, että kestävä toiminta on helppoa ja sujuvaa, auttaa edistämään vihreää toimintaa myös käytännössä, Malve-Ahlroth sanoo.
Työelämän laadun ja vihreän siirtymän edistäminen tulisi siis nähdä toisiaan hyödyttävinä prosesseina, joilla vastataan muuttuvan maailman ja toimintaympäristön haasteisiin.
Lisätiedot
- Arja Ala-Laurinaho, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos, +358304742516, arja.ala-laurinaho [at] ttl.fi (arja[dot]ala-laurinaho[at]ttl[dot]fi)
Lue lisää
- Lue koko selvitys Julkarissa: Vihreä työ ja työelämän laatu : Millaisia mahdollisuuksia ja haasteita vihertyvään työhön liittyy?
- Selvitys on tehty osana Digivihreän siirtymän ymmärtäminen ja tukeminen osana työhyvinvointia | Työterveyslaitos -hanketta.