Työterveyslaitoksen uutinen 17.12.2024
1. Johtamistavalla on iso merkitys yhteisöllisyyden rakentumiseen
Työterveyslaitoksen raportissa tarjotaan tutkimushavaintoja siitä, mitä johtajat voivat tehdä yhteisöllisyyden rakentamiseksi etätyötä tekevien parissa. Tutkijat tarkastelevat identiteettijohtamisen ja palvelevan johtamisen vaikutuksia työpaikoilla. Näillä johtamistavoilla havaitaan olevan lukuisia myönteisiä vaikutuksia.
Identiteettijohtamisessa johtaja edustaa, ohjaa ja edistää ryhmän yhteistä identiteettiä. Palvelevassa johtamisessa johtaminen ymmärretään palvelutehtäväksi, jossa työntekijöiden työhyvinvointia edistämällä parannetaan koko organisaation suoriutumista.
Kumpaakin edellä mainittua johtamisen tapaa kutsutaan raportissa yhteisellä termillä ihmissuuntautunut johtaminen.
2. Sosiaalisia voimavaroja on mahdollista vahvistaa
Etätyössä yhteisöllisyyden vaaliminen on vaativaa. Sosiaalisia voimavaroja on silti mahdollista vahvistaa.
– Ihmissuuntautuneella johtamisella voidaan rakentaa työkulttuuria, luottamusta ja yhteisöllisyyttä. Käytännössä kyse on toiminnasta, jossa johtaja rakentaa jaettua käsitystä siitä keitä ”me” olemme, luo yhteisiä käytänteitä sekä kiinnittää huomiota yhteiseen hyvään, erikoistutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitoksesta muistuttaa.
– Näin valmius luottaa työtovereihin ja kokemus muiden luottamuksesta saattavat vahvistua. Läheisiä työtoverisuhteita ja hyväksyntää voi kokea myös hybridityössä.
3. Esihenkilön kannattaa rohkaista yhteydenpitoon
Esihenkilö tarvitsee vuorovaikutusta tiiminsä kanssa.
– Esihenkilön kannattaa rohkaista työntekijöitä yhteydenpitoon ja aloitteellisuuteen, koska etätyö voi nostaa kynnystä vuorovaikutukseen. Samalla johtaja saa tietoa siitä, mitä tiimille ja sen jäsenille kuuluu ja koetaanko työssä yhteisöllisyyttä tai eristäytyneisyyttä. Myös kahdenkeskistä viestintää työntekijän ja esihenkilön välillä on oltava, sillä esimerkiksi kuormittumisen tai yksinäisyyden kokemuksista ei välttämättä ole helppoa keskustella isommassa porukassa. On tärkeää viestiä arvoista ja siitä, että välitämme toisistamme ja arvostamme toisiamme, tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitoksesta korostaa.
– Johtamisen tärkein sana on me. Hyvä johtaja pystyy luomaan aidon me-hengen, jossa johtaja ja johdettavat haluavat sitoutua toteuttamaan yhteisiä päämääriä. Ihmisiä pystyy tuomaan yhteen myös etäyhteyksin.
4. Työroolit ja tavoitteet on syytä nostaa esiin
Vaikka yksittäinen työntekijä voi suoriutua omista työtehtävistään hyvin etätöissäkin, työpaikoille on tärkeää käydä keskustelua etätyön vaikutuksista työyhteisöön. Myös pidemmän aikavälin vaikutukset esimerkiksi oppimiseen, uudistumiseen ja yhteisöllisyyteen kaipaavat huomiota.
– Esihenkilön kannattaa tuoda keskusteluun esimerkiksi yhteisiä tavoitteita, osaamisen jakamista, toisten auttamista ja yhteisöllisyyden vaalimista. Tarvitaan keskustelua yhteisistä keinoista vaalia näitä tärkeitä voimavaroja, Kaltiainen sanoo.
5. Esihenkilö voi toimia roolimallina muille
Esihenkilö voi omalla toiminnallaan olla myös roolimalli muille. Luottamus vahvistuu, kun esihenkilö toimii ryhmänsä hyväksi, tuo esille yhteistä hyvää, kuuntelee, on kiinnostunut, antaa palautetta ja uskaltaa myöntää virheitään.
– Parhaimmillaan ihmissuuntautunut johtaminen on inhimillistä myös esihenkilölle itselleen. Pienetkin satsaukset työntekijöiden huomioimiseen tai vaikkapa esihenkilön oman mokan myöntäminen ovat tärkeitä, sillä ne vahvistavat molemminpuolista luottamusta ja halua tsempata työssä. Sitä kautta ne tukevat myös esihenkilöiden omaa työhyvinvointia, Hakanen sanoo.
Tutustu hankkeeseen
- Työterveyslaitoksen raportissa Johtaja yhteisöllisyyden rakentajana hybridityössä on tarkasteltu Kuopion kaupungin ja OP ryhmän työntekijöiden vastauksia pitkittäiskyselyaineistossa, joka on kerätty loppuvuonna 2023 ja kesällä 2024. Kaikkiaan 1195 etänä työskennellyttä työntekijää on vastannut kumpaankin kyselyyn.
- Tutkimushanke tuottaa tietoa siitä, kuinka työjärjestelyt vaikuttavat työntekijöiden hyvinvointiin ja motivaatioon, yhteisöllisyyteen, luottamukseen ja suoriutumiseen niin omista tehtävistä kuin tiimin jäsenenä.
- Tutkimuksen päärahoittajana toimii Työsuojelurahasto. Lisäksi rahoitukseen osallistuvat Työterveyslaitos sekä tutkittavat organisaatiot.
- Hyvinvointi ja yhteisöllisyys monipaikkatyön ytimessä (HYMY) | Työterveyslaitos
Lisätiedot
- Erikoistutkija Janne Kaltiainen, Työterveyslaitos, puh. 050 476 5980, janne.kaltiainen [at] ttl.fi
- Tutkimusprofessori Jari Hakanen, Työterveyslaitos, puh 040 562 5433, jari.hakanen [at] ttl.fi