Riskin suuruuteen vaikuttavat muun muassa alueellinen tartuntatilanne, työn luonne, etätyömahdollisuudet, lähikontaktien määrä, matkustustarpeet, hygienian taso sekä uutena tekijänä rokotettujen työntekijöiden määrä.
– Tärkeintä tällä hetkellä on se, että riskinarvioinnit pidetään ajan tasalla, jotta pystytään tekemään työjärjestelyt fiksusti ja minimoimaan altistumisriskit työpaikalla, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.
– Samalla työnantajan tulee erityisesti huomioida, että osalla työntekijöistä on vasta yksi rokotus. Rokotustilanne kuitenkin paranee nopeasti, lisää Koivula.
Maskeja tarvitaan edelleen, hygieniasta ja turvaväleistä on huolehdittava
Maskien käyttöön koronarokotus ei tuo muutoksia, sillä rokotus ei välttämättä estä viruksen levittämistä. Työterveyshuollosta kannattaa pyytää apua rokotusten tuomien muutosten arviointiin.
– Riskinarvioinnissa tulee huomioida työn tekemiseen liittyvien riskien lisäksi myös muut tilanteet työpaikalla kuten tauot, muistuttaa johtaja Tommi Alanko Työterveyslaitoksesta.
– Hyvästä hygieniasta ja riittävistä etäisyyksistä on edelleen pidettävä kiinni ja oireilevien työntekijöiden on mentävä nopeasti testiin.
Ohjeita riskinarviointiin
Työterveyslaitoksen koronaohjeista löytyy useita ohjeita riskinarviointiin.
- Ohje työpaikoille COVID-19 riskinarvioinnin tekemiseen
- Tarkistuslista työpaikan koronariskin arviointiin
- Ohje sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle covid-19 riskien arvioinnin tueksi
- Ohje varhaiskasvatukseen, esiopetukseen ja perusopetukseen covid-19-tartuntojen ehkäisemiseksi
- Ohje rakennusalalle covid-19 riskien arvioinnin tueksi
Aluehallintoviraston (AVI) työsuojelusivuilla Tyosuojelu.fi on myös ohjeita riskien arviointiin
Lisätiedot
Tommi Alanko, Työturvallisuus-yksikön johtaja, Työterveyslaitos, puh. 040 719 2521, tommi.alanko@ttl.fi,