Ärsytysastman vaaranpaikat tutuiksi - työterveyshuollot työpaikkojen tukena

Ärsytysastman vaaranpaikat huomataan herkemmin, kun työpaikka, työntekijät ja työterveyshuolto toimivat yhteistyössä. Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hanke tarjoaa työterveyshuolloille ja korkean riskin työpaikoille konkreettisia välineitä ammattiastman tunnistamiseen, ehkäisemiseen ja hoitoon.
Henkilö tarkastaa työturvallisuutta tehdasalueella.
Henkilökuva Irmeli Lindström
Irmeli Lindström
ylilääkäri

Arviolta joitakin satoja tuhansia työntekijöitä altistuu Suomessa hengitysteitä voimakkaasti ärsyttäville aineille. Altistumisen riksi on suuri erityisesti raskaassa teollisuudessa, mutta altistumisia voi tapahtua myös muilla aloilla, joissa käytetään syövyttäviä tai hapettavia kemikaaleja.  

Työterveyslaitoksen Ärsytysastma-hanke tutkii suomalaisen työelämän riskitekijöitä ärsytysastmalle. Tutkimustulokset tarjoavat työterveyshuolloille ja työpaikoille selkeää tietoa ja konkreettisia välineitä ärsytysastman tunnistamiseen, ehkäisyyn ja hoitoon.   

– Tiedolla on suuri merkitys ammattitautien ennaltaehkäisyssä työpaikoilla. Kun tiedämme mistä ärsytysastmassa on kyse, voimme parantaa sairauden tunnistamista ja hoitoa, ylilääkäri Irmeli Lindström tiivistää. 

Uudet toimintamallit ärsytysastman ehkäisyyn ja tunnistamiseen  

Tutkimus kattaa kaikki Suomessa 18 vuoden aikana todetut ärsytyksen aiheuttamat ammattiastmat. Aineisto on kansainvälisesti merkittävä eikä yhtä suurta potilasaineistoa ole aiemmin analysoitu.  

– Halusimme valmistaa mittavan aineiston pohjalta ohjeet, joita seuraamalla työterveyshuollon ja työpaikkojen yhteistyö paranee, Lindström kertoo. 

Yhteistyön askeleet on kuvattu toimintamallissa ja paketoitu kolmeen tulostettavaan toimintaohjeeseen. 

  • Miten toimia, kun työpaikalla tai työterveyshuollossa epäillään ärsytysastmaa 
  • Miten tutkia ärsytysastmaa työterveyshuollossa 
  • Miten toimia poikkeustilanteessa, kuten tulipalo, prosessipäästö tai kemikaalionnettomuus 

Oikea tieto parantaa työturvallisuutta ja työkykyä 

Tiedon välittäminen työntekijöille lisää työturvallisuutta. Työpaikoille on tarjolla lyhyt video, joka kertoo, miten tunnistaa vaaratilanteet ja käsitellä työssä turvallisesti vaarallisia aineita. Videota voi hyödyntää esim. havainnollistamaan ärsytysastman vaaraa ja riittävää suojautumista. 

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Irmeli Lindström, ylilääkäri, Työterveyslaitos, +358 46 851 1898, irmeli.lindstrom [at] ttl.fi 

 

 

Jaa sisältö somessa!