Duodecim kannustaa tehostamaan työkyvyn tukemista TYÖOTE-toimintamallilla

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin julkaisemassa suosituksessa hyvinvointialueita kannustetaan edistämään julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon välistä yhteistyötä TYÖOTE-toimintamallilla.
-
Eva Helaskoski
Eva Helaskoski
johtaja

Työterveyslaitoksen uutinen 29.11.2024

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on julkaissut Työkykyä yhteistyöllä Hyvä käytäntö -konsensussuosituksen sujuvoittamaan työikäisen hoidon, kuntoutuksen ja työhön paluun prosesseja hyvinvointialueilla. 

Muihin OECD-maihin verrattuna Suomessa on korkea sairauspoissaoloaste. Sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyden takia eläköityminen aiheuttavat huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. Terveydenhuoltojärjestelmän rakenteet eivät aina tue hoidon jatkuvuutta. Pahimmillaan tämä voi johtaa pitkittyviin sairauspoissaoloihin ja heikentää työkyvyn ennustetta.

TYÖOTE-toimintamalli tehostaa ja sujuvoittaa yhteistyötä

Työikäisten terveydenhuoltoa tuottaa moni toimija, eikä yhteistyö välttämättä aina toimi optimaalisesti työikäisen työkyvyn parhaaksi. Tiedonkulun ongelmat eri toimijoiden välillä aiheuttavat turhia viiveitä hoitoprosesseihin. Kun erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyötä parannetaan, työntekijän hoito-, kuntoutus- ja työhön paluun prosessi tehostuu.

Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin, Työterveyslaitoksen ja Itä-Suomen yliopiston toteuttamassa Vastuullinen työkyvyn tuki – TYÖOTE-hankkeessa on lisätty työterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä levittämällä TYÖOTE-toimintamallia koko Suomeen. Toiminta on käynnissä vähintään yhdessä sairausryhmässä kaikilla hyvinvointialueilla ja neljällä alueella jopa kymmenessä eri sairausryhmässä. Yleisimmin toimintamalli on käytössä tuki- ja liikuntaelinkirurgiassa, esimerkiksi lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa sekä selkä- ja käsikirurgisissa leikkauksissa.

Toimintamallin ydinajatuksena on, että erikoissairaanhoidosta kirjoitetaan tietyissä sairauksissa vain lyhyt sairauspoissaolo ja työkyvyn arviota varten tehdään lähete työterveyshuoltoon. Työterveyshuolto arvioi yksilöllisesti henkilön työkyvyn ja varmistaa, että tarpeenmukaiset työkyvyn tuki- ja kuntoutustoimet toteutuvat. 

– TYÖOTE-toimintamalli ei vaadi uuden rakentamista tai valtavia resursseja. Kyse on kokonaisuuden koordinoimisesta ja yhteisten toimintatapojen luomisesta, kertoo ylilääkäri ja johtaja Eva Helaskoski Työterveyslaitoksesta.

TYÖOTE-toimintamallilla on pystytty vähentämään esimerkiksi selkäleikkausten jälkeistä työkyvyttömyysaikaa. Tarvitaan kuitenkin vielä pitkäjänteistä työtä, jotta malli vakiintuu arkikäyttöön sote-palveluiden kokonaisuudessa.

Työterveyshuollon rooli korostuu suosituksessa

Työterveyshuollolla on merkittävä rooli työkyvyn tukijana. Työikäisen terveydenhuollossa tulisi keskittyä työ- ja työllistymiskyvyn ylläpitämiseen ja palauttamiseen silloin, kun se on sairauden takia heikentynyt. Hyvä käytäntö -konsensussuosituksessa painotetaan työterveyshuollon roolia työkyvyn tukijana.

– Työterveyshuolto on ainoa terveydenhuollon toimija, jolla on suora yhteys potilaan työpaikkaan. Työterveyshuollon ja työpaikan yhteistyöllä voidaan esimerkiksi työtehtäviä muokkaamalla tukea henkilön työhön paluuta sairauden jälkeen, muistuttaa Helaskoski.

TYÖOTE-toimintamalliin liittyvä työkyvyn arviointi ja työkyvyn tuki ovat osa lakisääteistä työterveyshuoltoa. Jotta toimintamallista on mahdollisimman paljon hyötyä, vaaditaan myös työnantajalta aktiivista otetta ja valmiutta tiiviiseen yhteistyöhön työterveyshuollon kanssa. Työntekijä ei välttämättä pysty tekemään työtä kokopäiväisesti heti sairauspoissaolon jälkeen, tai hänen työtään on tarpeen muokata hetkellisesti, jotta työnteko toipilasaikana onnistuu.

– Työ edistää ihmisen hyvinvointia ja osallisuutta. Kenenkään ei pitäisi turhaan pudota pois työelämästä. Oikeanlaisella tuella lähes jokainen voidaan nähdä työkykyisenä johonkin työhön, kunhan työ suunnitellaan työkyvyn mukaan, Helaskoski sanoo.

Tutustu myös

Lisätietoja

  • johtaja, ylilääkäri Eva Helaskoski, Työterveyslaitos, puh. 046 851 2432, eva.helaskoski [at] ttl.fi (eva[dot]helaskoski[at]ttl[dot]fi) 

Jaa sisältö somessa!