Pysy pystyssä -kampanjan uutinen 13.1.2025
Liikenneturvan kyselyn* mukaan joka kolmas suomalainen liukastui viime talvena. Liukastuneista** 43 % kertoi loukanneensa itsensä ja 7 % joutui käymään lääkärissä tapaturman vuoksi.
Tapaturmavakuutuskeskuksen ennuste vuodelle 2024 osoittaa kasvua työmatkatapaturmissa jopa 8 prosenttia verrattuna vuoteen 2023, mikä tekee yhteensä 24 000 työmatkatapaturmaa. Valtaosa tapaturmista on liukastumisia tai kaatumisia.
– Olosuhteisiin ei juurikaan voi vaikuttaa, mutta omaan varustautumiseen ja toimintaan voi. Kiire kannattaa taklata varaamalla enemmän aikaa matkoihin, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.
Aivovamma työmatkaliukastumisen seurauksena
Opettaja Kati Veijonaho kaatui kuusi vuotta sitten työpaikkansa pihamaalla ja löi päänsä jäiseen maahan. Keli oli talvinen. Jään ja tallautuneen lumen päälle oli satanut uutta lunta. Pihaa ei ollut hiekoitettu runsaaseen viikkoon, koska edellisellä viikolla oli koulun talviloma.
Aivotärähdys muuttui aivovammadiagnoosiksi noin viikon kuluttua tapaturmasta. Kuuden vuoden jälkeenkin Veijonahon arkea rajoittavat erittäin voimakas väsymys ja kuormitusherkkyys. Hänen aivonsa eivät myöskään osaa käsitellä näkö- ja kuulohavaintoja entiseen malliin.
Veijonaho kertoo miehensä avustamana, että hän on terveydenhuollon ammattilaisten lausuntojen perusteella työkyvytön kaikkeen työhön.
– Aivovamma ei useimmiten näy päälle päin. Näin ollen ulkopuolisten on vaikea ymmärtää, miksi terveen näköinen ihminen tarvitsee päiväunet sekä väsyy ja kuormittuu helposti. Näkymätön vamma voi rajoittaa elämää huomattavasti enemmän kuin moni näkyvä vamma.
Aivovammaliiton Pia Kilpeläinen kiittelee Kati Veijonahoa asian tuomisesta julkisuuteen.
– Aivovamman saa vuosittain arviolta 36 000 suomalaista, ja sen jälkitilan oireita on vähintään 100 000 henkilöllä. Tarkkaa lukua liukastumisten aiheuttamista aivovammoista ei ole saatavilla, mutta jopa 60 prosenttia niistä syntyy kaatumisten ja putoamisten seurauksena, Aivovammaliiton Pia Kilpeläinen vahvistaa.
Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin liukkaista jalankulkukeleistä
Ilmatieteen laitos varoittaa kansalaisia erittäin liukkaista jalankulkukeleistä. Varoituksen nimi on jalankulkusää.
Erittäin liukas keli on, kun:
- jään päällä on lunta
- jään päällä on vettä
- lumi on tamppaantunut liukkaaksi runsaan lumisateen jälkeen, kun lämpötila on ollut nollassa tai vähän pakkasen puolella
- loska on jäätynyt hyvin epätasaiseksi ja liukkaaksi.
– Erittäin liukkaalla ei pelkkä varovaisuus riitä, vaan tarvitaan pitävät kengät sekä apuvälineitä, kuten liukuesteet. Liukastuminen yllättää helpommin, jos ei keskity kävelyyn, vaan esimerkiksi katselee puhelintaan, kertoo Ilmatieteen laitoksen ylimeteorologi Sari Hartonen.
Voimassa olevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ja sääsovelluksesta. On hyvä huomioida, että keli voi vaihdella paikallisesti esimerkiksi kunnossapidon tason ja alueen vilkkauden mukaan. Varoituksia annetaan kuitenkin vain laaja-alaisista, erittäin liukkaista tilanteista.
Seitsemän vinkkiä liukastumisen välttämiseksi
- Tarkista jalankulkusää.
- Valitse kengät kelin mukaan.
- Käytä liukuesteitä.
- Varaa aikaa matkoihin.
- Keskity kävelemiseen.
- Anna palautetta kunnossapidolle.
- Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.
Pysy pystyssä -kampanja on käynnissä 13.–19.1.2025. Kampanja muistuttaa, että liukastumisia voi vähentää omilla toimilla ja valinnoilla. Ennakoimalla ja varautumisella talven liikkumisetkin sujuvat kuin Strömsössä. Katso Pysy pystyssä -videot YouTubessa.
*Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia liikenteestä huhtikuussa 2024. Norstat Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 2015 henkilöä.
**Liukastuneita oli 673.
Lisätiedot
- Pia Kilpeläinen, päätoimittaja ja viestintävastaava, Aivovammaliitto, 050 306 7916, pia.kilpelainen [at] aivovammaliitto.fi (pia[dot]kilpelainen[at]aivovammaliitto[dot]fi)
- Sari Hartonen, ylimeteorologi, Ilmatieteen laitos, 029 539 3444, sari.hartonen [at] fmi.fi (sari[dot]hartonen[at]fmi[dot]fi)
- Eero Kalmakoski, yhteyspäällikkö, Liikenneturva, 020 7282 380, eero.kalmakoski [at] liikenneturva.fi (eero[dot]kalmakoski[at]liikenneturva[dot]fi)
- Kampanjasta: Anna Ranta, terveyden edistämisen suunnittelija, Suomen Punainen Risti, 040 480 6973, anna.ranta [at] redcross.fi (anna[dot]ranta[at]redcross[dot]fi)
Tutustu
- Pysy pystyssä -kampanjasivu: Pysy pystyssä -kampanja on käynnissä
- Pysy pystyssä videot Youtubessa
- Kotitapaturman Facebook
- Kotitapaturman X
- Tee Pysy pystyssä -testi
- Ilmatieteenlaitos: Jalankulkusää
Kampanjassa mukana: Aivovammaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, Suomen Luustoliitto ry, LähiTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Punainen Risti, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos.