Mielenterveyden tukemisessa ennaltaehkäisy on reagointia kannattavampaa

Mielenterveyden tukemisessa tarvitaan sekä työpaikan omaa aktiivisuutta että työterveyshuollon osallistumista. Työterveysyhteistyön toimintamallia on uudistettu. Uusi toimintamalli tarjoaa käytännön välineen kehittää yhteistyötä mielenterveyttä edistäväksi kaiken kokoisilla työpaikoilla.
Kolme työntekijää keskustelee hymyillen työpöydän ääressä.
Tarja Säily
erikoislääkäri
Terhi Kalliokoski
Terhi Kalliokoski
työterveyspsykologi

Työterveyslaitoksen uutinen 11.9.2024

Mielenterveyden työkalupakkiin kuuluvaa mallia on nyt uudistettu käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Toimintamalli mielenterveyttä tukevaan työterveysyhteistyöhön auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan mielenterveyden edistämistoimia työpaikalla.

Toimintamalli tarjoaa työpohjan ja käytännön vinkkejä

Mallin uusi, täytettävä työpohja ohjaa työpaikan ja työterveyshuollon yhteistyötä askel askeleelta. Se auttaa tunnistamaan työpaikan keskeiset mielenterveyden tuen tarpeet, asettamaan konkreettiset tavoitteet ja suunnittelemaan tarvittavat toimenpiteet. Samalla se tarjoaa eväitä toiminnan arviointiin ja edelleen kehittämiseen. Mallissa on erikseen pienille työpaikoille tarkoitettuja vinkkejä.

Mielenterveyden työkalupakkiin kuuluva toimintamallin on rakentanut Työterveyslaitos yhteistyössä MIELI ry:n ja Kelan kanssa.

Ennaltaehkäiseminen voi säästää rahaa

Mielenterveyden perusteella alkava työkyvyttömyys kestää yleensä pitkään, toistuu helposti ja voi alkaa nuorena. Jo sairastuneiden työntekijöiden hoitaminen maksaa enemmän kuin koko työyhteisöön kohdistuva, ennaltaehkäisevä toiminta.

Ennaltaehkäisyyn panostamalla voidaan vaikuttaa esimerkiksi työssä jaksamiseen, työn tuottavuuteen, työntekijöiden vaihtuvuuteen sekä sairauspoissaolo- ja työkyvyttömyyskuluihin. Siihen tarvitaan työpaikan ja työterveyshuollon suunnitelmallista ja tavoitteellista yhteistyötä.

− Ennaltaehkäisyä kannattaa tehdä kaikilla ja kaiken kokoisilla työpaikoilla. Se aloitetaan tunnistamalla työpaikan yksilölliset mielenterveyden tuen tarpeet, erikoislääkäri Tarja Säily Työterveyslaitoksesta sanoo.

Ennaltaehkäisyn avain on toimiva yhteistyö

Kun 200 pienen tai keskisuuren yrityksen johtajalta kysyttiin, saavatko he tukea työterveyshuollosta mielenterveyden edistämiseksi ja haasteiden ennaltaehkäisemiseksi, neljäsosa koki, ettei ollut saanut tukea lainkaan. Kaksi kolmesta ei tiennyt, että työnantaja saa Kelalta korvauksia mielenterveyttä tukevan ja haasteita ennaltaehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista.

− Lakisääteisen, ennaltaehkäisevän työterveyshuollon ja vapaaehtoisen sairaanhoidon ero ei ole aina välttämättä selvä. Työpaikoilla on tärkeää tietää, missä asioissa työterveyshuoltoa voi hyödyntää ja millaista apua sieltä on saatavissa. Tähän tarvitaan toimivaa ja tiivistä yhteistyötä ja luottamusta, työterveyspsykologi Terhi Kalliokoski Työterveyslaitoksesta sanoo.

Työstä johtuvia mielenterveyden ongelmia voidaan ehkäistä tunnistamalla jo ennalta mielenterveyteen vaikuttavat riskit, pyrkimällä hallitsemaan riskejä ja puuttumalla niihin. Jos mielenterveysongelmat eivät aiheudu työstä, niiden vaikutuksia työkykyyn voidaan lieventää joustoilla ja matalalla kynnyksellä tarjottavalla tuella. Riskien lisäksi on hyvä huomioida myös työn voimavaratekijät, joita voidaan ylläpitää ja lisätä.

Tutustu toimintamalliin

Toimintamalli mielenterveyttä tukevaan työterveysyhteistyöhön 

10 kysymystä ja vastausta ennaltaehkäisevästä työterveyshuollosta 

Katso videolta, miten Oulun yliopisto ja Mehiläinen kehittivät mallin avulla omaa työterveysyhteistyötään 

Mielenterveyden työkalupakki -hanke

Lisätiedot

  • Erikoislääkäri Tarja Säily, Työterveyslaitos, tarja.saily [at] ttl.fi (tarja[dot]saily[at]ttl[dot]fi), puh. 050 302 6816
  • Työterveyspsykologi Terhi Kalliokoski, Työterveyslaitos, terhi.kalliokoski [at] ttl.fi (terhi[dot]kalliokoski[at]ttl[dot]fi), puh. 050 345 6673 

 

Jaa sisältö somessa!