Sote- sekä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen mielenterveys ei juuri poikkea muista aloista

Mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen vähentäminen edellyttää ajantasaista tietoa niiden esiintyvyydestä eri ammattiryhmillä. Työterveyslaitoksen tutkimusryhmä paneutui koronan kurittamiin aloihin: soteen sekä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloihin. Aineisto on avoimesti saatavilla Työelämätieto-palvelussa.
-
Annina Ropponen
Annina Ropponen
tutkimusprofessori

Työterveyslaitoksen verkkouutinen 24.9.2024

Tutkimusryhmä seurasi kansallisten rekisteritietojen avulla sosiaali- ja terveysalan sekä taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alojen työntekijöitä eri ikäryhmissä vuosina 2010–2021. Tarkastelimme niitä kolmella eri mittarilla: erikoissairaanhoidon käynnit, sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet.

Tarkasteltujen alojen mielenterveysongelmien kehitys ei poikkea suuresti muista aloista. Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-aloilla on mielenterveysdiagnooseja enemmän (4,5 %) kuin sote-alalla (3,8 %) tai muilla aloilla (2,5 %).

Mielenterveysdiagnoosien perusteella sairauspäivärahaa saaneissa näkyy kaikilla ikä- ja ammattiryhmillä selvä nousu vuodesta 2016 alkaen. Erityisen jyrkkä nousu on sote-alalla ja yleisesti nuorilla työntekijöillä. Sote-alalla mielenterveysdiagnoosin perusteella sairauspäivärahaa saaneita on muita enemmän: 5 prosenttia, kun taidealoilla määrä on 2,7 prosenttia ja muilla aloilla 2,2 prosenttia.

– Erot eri alojen välillä olivat sangen pieniä. Tärkein havainto on se, että eri mittarit kuten tässä käytetyt erikoissairaanhoidon käynnit, sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkkeet soveltuvat mielenterveyden seurantaan eri aloilla eri tavoin ja toisaalta oireilun varhaiseen tunnistamiseen tarvitaan muita mittareita kuin tässä testatut, sanoo tutkimusprofessori Annina Ropponen Työterveyslaitoksesta.

Mielenterveyden tukea nuorille alasta riippumatta

Kokonaiskuvassa suurin huomio kiinnittyy kaikilla aloilla nuoriin työntekijöihin. Sekä mielenterveysdiagnoosien osuus että niiden kasvu on ollut korkeinta nuorimmalla 18–29-vuotiaiden ikäryhmällä.

– Nuorten kuormittumiseen ja mahdollisiin mielenterveyden oireiluihin kannattaa työelämässäkin kiinnittää huomiota ja tarjota tukea.  Tämän tutkimuksen tulokset kertovat tilanteista, joissa on jo oireilua, työkyvyttömyyttä tai sairaspoissaoloja.  Suunnan kääntämiseksi ennaltaehkäisevät toimet, kuten esihenkilön ja työyhteisön tuki, ovat välttämättömiä, sanoo Annina Ropponen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Annina Ropponen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos, annina.ropponen [at] ttl.fi (annina[dot]ropponen[at]ttl[dot]fi), p. 043 825 1392

Jaa sisältö somessa!