Uni ei ole pelkkää lepoa. Se on välttämätöntä vireyden, jaksamisen ja toimintakyvyn kannalta. Unen aikana aivot täyttävät energiavarastojaan, työstävät tunteita ja tallettavat asioita muistiin. Hermosolujen puhdistusjärjestelmäkin aktivoituu.
Vuorotyö rikkoo ihmisen luontaista uni- ja vuorokausirytmiä, jolloin työnantajan on tärkeä olla perillä työaikasuosituksista ja huolehtia tarvittavista toimenpiteistä hyvän unen ja riittävän palautumisen varmistamiseksi. Unen ja vireyden tukemiseen kannattaa keskittyä myös sellaisilla työpaikoilla, joilla tehdään säännöllisempää päivätyötä.
– Se on työntekijän terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtimista. Hyvä uni tehostaa aivojen toimintaa ja parantaa työn sujuvuutta ja tuottavuutta. Työnantajana miettisin toimialasta tai työajoista riippumatta, miten voisin tukea työntekijöideni unta ja vireyttä, neuropsykologian erikoispsykologi Teemu Paajanen Työterveyslaitoksesta sanoo.
Koska nukkuminen tapahtuu vapaa-ajalla, uni on lähtökohtaisesti työntekijän oma asia. Työnantajan on tärkeää olla aiheeseen liittyen sensitiivinen ja keskittyä ensisijaisesti niihin asioihin, joita voidaan tehdä työpäivän tai työvuoron aikana.
10 unen ja vireyden tukemisen tekoa työnantajalle
- Huolehdi sopivasta työkuormituksesta ja auta hallitsemaan stressiä.
Ole aidosti kärryillä työntekijöiden fyysisestä ja henkisestä kuormituksesta. Henkinen kuormitus voi liittyä paitsi intensiiviseen tietotyöhön myös voimakkaita tunteita herättäviin tilanteisiin. Pitkittynyt stressi ja puutteellinen palautuminen alkavat herkästi vaikuttaa uneen. Aivot prosessoivat päivän tapahtumia ja niihin liittyviä tunteita yöllä, halusi ihminen sitä tai ei. - Muistuta taukojen merkityksestä ja huolehdi, että niitä pidetään.
Jos työpäivä on liian intensiivinen eikä hengähdystaukoja tule, vapaa-aika ei välttämättä riitä palautumiseen. Tauot ovat tärkeitä myös vireystilan ylläpitämiseen. Jo lyhyet muutaman minuutin jaloittelut istumatyössä parantavat jalkojen verenkiertoa ja auttavat keskittymään. - Tue luontaista työrytmiä liukumilla ja etätyömahdollisuudella.
Työajan liukumat ja etätyömahdollisuus auttavat ajoittamaan työntekoa oman vireyden mukaan. Iltavirkulle etätyö voi mahdollistaa rauhallisemman lähdön työpäivään. Aamuvirkku taas voi olla valmis työhön jo kauan ennen kello kahdeksaa. - Auta palautumaan työmatkoista.
Jos työhön kuuluu runsaasti matkustamista, työntekijän kanssa hyvä keskustella hyvän unen turvaamisesta. Mahdollista riittävä lepo erityisesti pitkien työmatkojen jälkeen. - Luo mahdollisuuksia liikkumiselle.
Liikkuminen ja liikunta auttavat nukahtamaan ja nukkumaan pidempään ja syvemmin. Mieti, miten liikkumista voitaisiin tukea jo työpäivän aikana. Kävelykokoukset ja työpaikkaliikunnan tukeminen ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä unen tukemisen näkökulmasta liikunta toimii parhaiten aamusta tai iltapäivästä. - Mieti valaistusta.
Valon määrän vaikutukset vireyteen ja uneen ovat jossain määrin yksilöllisiä, mutta kirkasvalolamput ja mahdollisuus säätää valaistusta kirkkaammaksi pimeämpänä vuodenaikana auttavat tutkitusti ihmisen sisäisen kellon tahdistumisessa. - Arvioi työaikojen kuormittavuus.
Erityisesti epäsäännöllistä työaikaa tekevien työnantajilla on suuri vastuu työntekijöiden unesta, sillä työvuorot voivat rikkoa unirytmiä ja haitata luonnollista unta. Ota työaikojen kuormittavuuden arviointiin käyttöön suositukset ja ohjeet, kuten Työterveyslaitoksen työaikojen liikennevalomalli. - Anna mahdollisuus vaikuttaa työvuoroihin.
Vuorotöitä tekevien on tärkeää päästä vaikuttamaan omiin työvuoroihin. Se lisää tyytyväisyyttä työhön ja auttaa sovittamaan yhteen työtä ja muuta elämää. - Ottakaa uni puheeksi.
Turvallinen ja avoin keskustelukulttuuri unesta ja sen vaikutuksista auttaa ottamaan asioita puheeksi ja tekemään toimenpiteitä jo ennen kuin ongelmia syntyy. Erityisesti turvallisuuskriittisissä tehtävissä toimivien kohdalla neutraali puhetapa toimintakykyyn vaikuttavista tekijöistä on tärkeää. - Ohjaa tarvittaessa työterveyshuoltoon.
Jos tilanne vaatii, ohjaa työntekijä työterveyshuoltoon. Unihäiriöön viittaavia tilanteita voivat olla esimerkiksi vireystilan voimakas lasku tai päiväaikainen torkahtelu. Sisällytä työterveyshuoltosopimukseen matalan kynnyksen palveluita univaikeuksien hoitoon sekä unihäiriöiden tunnistamiseen.
Mistä on kyse?
Työterveyslaitos on mukana Kansallisessa aivoterveysohjelmassa koordinaatiokumppanina. Ohjelman teemana vuonna 2024 on hyvä uni.
Tutustu myös
- Vinkkilista uneen työpaikoille
- Työaikojen arvioinnin liikennevalomalli vuorotyössä
- Liikettä työn mukaan -työkalu
- Blogi: Toimistokävely on paras tapa ehkäistä istumatyön haittoja
Lisätiedot
Johtava psykologi Teemu Paajanen, Työterveyslaitos, teemu.paajanen [at] ttl.fi, p. 043 825 0389