TYÖOTE-toimintamalli laajenee perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyöhön

Vaikuttavaksi todettu TYÖOTE-toimintamalli otetaan käyttöön myös perusterveydenhuollossa. Kun työkyvyn arviointi ja tukitoimet siirretään työterveyshuoltoon, hyvinvointialueen henkilöstön työmäärä helpottuu. Sote-toimijoiden välisen yhteistyön tiivistäminen tuo myönteisiä kustannusvaikutuksia työpaikoille ja laajemmin yhteiskuntaan.
-
Henkilökuva Pauliina Kangas
Pau­lii­na Kan­gas
yli­lää­kä­ri
Hanna Hakulinen
Hanna Ha­ku­li­nen
tut­ki­mus­pääl­lik­kö

Tutkimuksissa vaikuttavaksi todettu TYÖOTE-toimintamalli laajenee nyt perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon yhteistyöhön. Toimintamalli on jo käytössä erikoissairaanhoidossa kaikilla Suomen hyvinvointialueilla, joissa tiivis yhteistyö työterveyshuollon kanssa on onnistunut vähentämään sairauspoissaoloja. Esimerkiksi polven tekonivelleikkauksessa työkyvyttömyysaika lyheni jopa useamman viikon, kun käyttöön otettiin TYÖOTE-toimintamalli.

– TYÖOTE on vaikuttavaa sote-toimijoiden yhteistyötä, jossa voittavat niin potilas, työpaikka kuin yhteiskunta laajemmin, sanoo ylilääkäri Pauliina Kangas Työterveyslaitoksesta.

TYÖOTE-toimintamallissa julkisessa terveydenhuollossa ei kirjoiteta pitkiä sairauspoissaoloja. Sen sijaan tehdään lähete työterveyshuoltoon, jossa potilaan työkykyä arvioidaan yksilöllisesti ja työtehtävien muokkaamisesta sopiviksi toipilasajan voimavaroihin sovitaan yhdessä työntekijän ja työantajan kanssa.

Hyvinvointialueen henkilöstön työ kevenee

Kun potilaan työkyvyn arviointi ja tukitoimien suunnittelu siirretään työterveyshuoltoon, on potilaan työkykyä mahdollista tukea yksilöllisemmin. Potilas voidaan ohjata terveysasemalta työterveyshuoltoon esimerkiksi silloin, kun työ aiheuttaa tai pahentaa oireilua tai jos työssä suoriutuminen on vaikeaa.

– TYÖOTE keventää myös julkisen terveydenhuollon henkilöstön työtä. Terveysasemien ja sairaaloiden henkilöstö voi paremmin keskittyä omaan ydintoimintaansa, sairauksien hoitoon ja diagnosointiin, sanoo Pauliina Kangas.

TYÖOTE-toimintamallissa pidempää sairauspoissaoloa ei tarvitse enää kirjoittaa potilaalle, ja B-lausuntojen laatiminen Kelalle siirtyy monissa tapauksissa terveyskeskuslääkäriltä työterveyslääkärin tehtäväksi.

Yhteistyön tiivistäminen luo myönteisiä kustannusvaikutuksia

TYÖOTE-toimintamalli ei ole pienen piirin etu. Työkyvyn arviointi ja työkyvyn tukeminen ovat työterveyshuollon lakisääteistä toimintaa, eli TYÖOTE-toimintamallin toteuttamisesta voidaan sopia riippumatta työterveyshuoltosopimuksen laajuudesta. Yksilöllisesti suunnitellut työkyvyn tukitoimet ja työn muokkaaminen potilaan toipilasajan voimavarojen mukaan tuovat myös laajempia taloudellisia vaikutuksia. Potilaiden töihin palaamisen tuoma tuottavuuden kasvu onkin toimintamallin suurin taloudellinen vaikutus.

– Laajasti käytettynä TYÖOTE parantaa myös sote-henkilöstön riittävyyttä ja vähentää hyvinvointialueen henkilöstökuluja, Pauliina Kangas jatkaa.

Mielenterveyden työkalupakki -hanke kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmaan. Hankkeen rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGeneration EU) sosiaali- ja terveysministeriön kautta. 

Lisätiedot

Lue lisää

Jaa sisältö somessa!