THL, Filha ja Työterveyslaitos tiedottavat
Suomessa huomattava osa sote-alan työntekijöistä on ulkomaalaistaustaisia. Lisäksi alalle rekrytoidaan jatkuvasti työvoimaa ja opiskelijoita maista, joissa tuberkuloosi on yleinen tauti, kuten Filippiineiltä, Intiasta, Vietnamista ja Saharan eteläpuolisen Afrikan maista.
Tartuntatautilain mukaan riskimaista tuleville ja muille tuberkuloosille altistuneille on tehtävä ennen töiden tai harjoittelun aloitusta terveystarkastus ja varmistettava, etteivät he sairasta tartuttavaa tuberkuloosia. Tarkastusten avulla pyritään estämään tuberkuloosin tarttuminen hoitotyössä.
Vastuu tuberkuloositarkastusten toteutumisesta on työnantajalla ja velvoite koskee myös vuokrafirmoja ja alihankintana työvoimaa tarjoavia. Työterveyslaitoksen verkkosivuilta löytyy ohjeita tuberkuloosiin liittyvistä terveystarkastuksista.
Tuberkuloosi on yhä yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista
Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vuonna 2023 yhteensä 10,6 miljoonaa ihmistä sairastui tuberkuloosiin ja tautiin kuoli 1,3 miljoonaa ihmistä. Eniten tautitapauksia todetaan Aasiassa ja Afrikassa.
Tuberkuloosi tarttuu hengitysteitse, mutta tartunta vaatii yleensä pitkän tai toistuvan altistuksen. Tauti voi jäädä piilevään muotoon ja aktivoitua vasta vuosien kuluttua tartunnasta.
Vuoden 2024 aikana Suomessa todettiin 187 tuberkuloositapausta. Tautia todettiin enemmän ulkomaalaissyntyisillä kuin suomalaissyntyisillä potilailla. Eniten tapauksia todettiin 30–44-vuotiailla.
– Tyypillinen tuberkuloosipotilas on Suomessa joko iäkäs suomalaissyntyinen, joka on saanut tartunnan nuoruudessaan tai nuori tai työikäinen maahan muuttanut henkilö, sanoo THL:n johtava asiantuntija Hanna Soini.
Tuberkuloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti, jonka hoitoa ja torjuntatoimia ohjaa tartuntatautilaki. Tautia hoidetaan usean lääkkeen yhdistelmällä ja hoito kestää useita kuukausia. Tuberkuloosin tutkimukset ja hoito ovat tutkittaville ja sairastuneille maksuttomia.
Tietoa tuberkuloosista on saatavilla monilla kielillä
Kasvava sote-alan ulkomaalaisten työntekijöiden ja opiskelijoiden joukko tarvitsee myös kattavasti tietoa tuberkuloosista sekä taudin tutkimus- ja hoitokäytännöistä Suomessa.
– Tuberkuloosiin liittyvät moninaiset kulttuurilliset uskomukset ja stigma voivat viivästyttää hoitoon hakeutumista, joten oikean tiedon saatavuus on avainasemassa tartuntojen torjunnassa, sanoo professori Tuula Vasankari Filhasta.
Filha ry:n ylläpitämä tuberkuloosi.fi-sivusto välittää monipuolista, luotettavaa tietoa tuberkuloosista väestölle, sairastuneille ja ammattilaisille yli kymmenellä eri kielellä, ja uusia käännöksiä tuotetaan vuosittain.
Maailman tuberkuloosipäivää vietetään 24. maaliskuuta.
Lue tiedote THL:n verkkosivuilla: Tuberkuloosi on yhä yksi maailman yleisimmistä infektiotaudeista – kansainvälisen työvoiman lisääntyminen Suomessa vaatii ennakointia
Tutustu myös
- Tuberkuloosiin liittyvät terveystarkastukset (Työterveyslaitos): Tuberkuloosiin liittyvät terveystarkastukset
- Tuberkuloosi.fi: Tuberkuloosi - tuberkuloosi.fi
- XV Valtakunnallinen tuberkuloosipäivä -koulutustapahtuma 5.5.2025 (Filha): XV Valtakunnallinen tuberkuloosipäivä
- Tuberkuloosi (Filha): Tuberkuloosi
- Mikä on tuberkuloosi? (THL): Tuberkuloosi
- Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa (THL): Tuberkuloosin esiintyvyys Suomessa
- Tartuntatautilaki 1227/2016 (Finlex): 1227/2016 | Lainsäädäntö
Lisätiedot
- Irmeli Lindström, ylilääkäri, Työterveyslaitos, p. 046 851 1898, etunimi.sukunimi@ttl.fi
- Hanna Soini, johtava asiantuntija, THL, p. 029 524 6608, etunimi.sukunimi@thl.fi
- Tuula Vasankari, pääsihteeri, professori, Filha, p. 050 545 0589, etunimi.sukunimi@filha.fi