Työpaikoilla voi esiintyä haitallisia tai vaarallisia kemiallisia aineita sekä pölyjä, kuituja, huuruja ja savuja, jotka syntyvät työn eri prosesseissa. Aina näitä ei voida poistaa, mutta silloin on arvioitava niiden merkitys työntekijän turvallisuudelle ja terveydelle. Työterveyslaitoksen työhygieeniset selvitykset ja mittaukset ovat osa tätä arviointia.
Altistumispitoisuuksia, ei altistumisia
Työterveyslaitoksen työhygieeniset altistumisselvitykset perustuvat useimmiten teollisilla ja tuotannollisilla työpaikoilla työntekijöiden hengitysvyöhykkeeltä otettuihin ilmanäytteisiin. Ilmapitoisuudet eivät ole suoraan altistumisia vaan altistumispitoisuuksia, sillä usein työntekijällä on käytössään hengityksensuojain ja mittaus on tehty suojaimen ulkopuolelta. Biomonitorointitulokset veri-, virtsa- tai seeruminäytteistä eivät nekään ole suoraviivaisesti tulkittavissa, sillä ne kuvaavat työntekijöiden kokonaisaltistumista ja sisältävät myös muun kuin työperäisen altistumisen.
Erityyppisillä pölyillä korkeimmat altistumispitoisuudet
Työelämätiedon laajaa altistumismittausaineistoa voi tarkastella joko kokonaisuutena tai ainekohtaisesti. Ilmapitoisuusmittausten ja biologisten altistumismittausten tuloksia voi tarkastella erikseen.
Ilmapitoisuusmittauksissa huolestuttavaksi nousee melko korkeat altistumispitoisuudet erityyppisille pölyille. Näytteiden altistumispitoisuuksia on verrattu sosiaali- ja terveysministeriön asettamiin haitalliseksi tunnettuihin pitoisuuksiin (HTP-arvot 2018). Vuosien 2016–2019 mittauksissa HTP-arvon ylittivät 11 prosenttia orgaanisen pölyn mittauksista ja 10 prosenttia epäorgaanisen pölyn mittauksista. Eniten ylityksiä oli, kun mitattiin talkkipölyä (45 %), jauhopölyä (35 %) ja alveolijakeista pölyä (19 %).
Liuotinaineista styreeni huolestuttava
Liuotinaineiden ja muiden haihtuvien orgaanisten yhdisteiden pitoisuudet työpaikoilla ovat olleet laskussa koko 2000-luvun. Poikkeuksena on styreeni, joka ylitti HTP-arvon 13 prosentissa ilmapitoisuusmittauksista.
Styreeni nousee huolestuttavaksi myös biomonitorointituloksissa. Aineiston biomonitorointituloksia on verrattu toimenpideraja-arvoon. Se on pitoisuus, jonka alapuolella pysyminen yleensä tarkoittaa, että vakavia terveyshaittoja ei ole odotettavissa. Eniten määrällisiä tuloksia yli toimenpideraja-arvon on nikkelillä (198), koboltilla (185) ja styreenillä (147).
Tutustu aineistoon
- Työympäristön altistumismittaukset -aineisto Työelämätiedossa
- Aineistoon liittyvä Työelämätieto-analyysi: Monilla teollisilla ja tuotannollisilla työpaikoilla altistuttiin korkeille pöly- ja raskasmetallipitoisuuksille sekä muille kemiallisille tekijöille 2016-2019
- Aineisto löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
- Uutta Työelämätiedossa: Jos haluat liittää aineiston nähtäville myös oman organisaatiosi verkkosivulle, se onnistuu helposti Upota sisältö -napin takaa löytyvällä koodilla.