
Kokemus käyttöön työyhteisössä –ikäjohtamisvalmennus esihenkilöille
Valmennus vahvistaa esihenkilöiden ikäjohtamisosaamista: taitoja kohdata ja tukea vanhempia työntekijöitä työhön ja työuraan liittyvissä kysymyksissä. Valmennus tuo esihenkilöille voimavaroja työhön ja vahvistaa heidän työhyvinvointiaan.
Valmennus tuo esihenkilöille vertaisryhmän tuen, voimavaroja työhön ja vahvistaa työhyvinvointia ja se on tarkoitettu esihenkilöille osaamisen kehittämiseen ikäjohtamisessa sekä työhyvinvoinnin tueksi.
Tavoite ja hyödyt
Ryhmätapaamisissa käsitellään muun muassa työntekijöiden odotuksia, vahvuuksia ja haasteita työuran alku- ja loppupuolella, työkyvyn, osaamisen ja motivaation vahvistamista, työntekijöiden tukemista muutostilanteissa, eri-ikäisten työntekijöiden yhteistyön edistämistä, onnistunutta vuorovaikutusta sekä työpaikan käytänteitä työkyvyn ja työuran tukemiseksi. Valmennuksen painopiste on työuran loppupuolen kysymyksissä.
Valmennuksen aikana esihenkilöt pohtivat myös omia vahvuuksiaan ja kehittymistarpeitaan esihenkilönä sekä laativat osana valmennusta henkilökohtainen suunnitelma, miten valmennuksessa tehdyt oivallukset siirretään osaksi omaa työtä.
Valmennuksen sisältö pohjautuu tutkimustietoon siitä, mitkä tekijät ovat keskeisiä esihenkilötyössä, kun tavoitteena on vahvistaa ikääntyvän työntekijän työkykyä ja työuraa. Valmennuksessa keskitytään erityisesti siihen, miten näitä teemoja voidaan huomioida paremmin esihenkilötyön arjessa.
Valmennus sisältää tapausesimerkkejä esihenkilötyön arjesta, joita osallistujat pohtivat pienryhmissä. Tehdyt havainnot ja ratkaisuehdotukset tuodaan myös koko ryhmän yhteiseen keskusteluun.
Valmennuksessa ei käsitellä osallistujien työpaikkojen tietoja tai keskustella liikesalaisuuksiin kuuluvista asioita. Osallistujien Työpaikkatietoa ei myöskään jaeta ryhmälle.
Valmennus toteutetaan osana Mielenterveyden työkalupakki -hanketta, joka sisältyy Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.
Sisältö
9 tuntia (3 x 3 tunnin ryhmätapaamiset) (+vapaaehtoinen ennakko- ja välitehtävä, noin 30 minuuttia yhteensä)
Koulutuksen teemat 1. ryhmätapaaminen:
Esittäytyminen ja esihenkilötaidot. Esihenkilötaitoja voi pohtia halutessaan ennakkotehtävänä etukäteen
Työntekijät toiveet työuran alku- ja loppupuolella
Vanhemman työntekijän terveyden, osaamisen ja motivaation tukeminen
Yhteenveto ja katsaus 2. tapaamiseen
Koulutuksen teemat 2. ryhmätapaaminen:
Taidot ja vahvuudet työuran eri vaiheissa
Moni-ikäisen tiimin hyödyt, haasteet ja johtaminen
Muutostilanteen kohtaaminen
Yhteenveto, välitehtävän ohjeistus sekä katsaus 3. tapaamiseen
Välitehtävä:
Tutustuminen valmennusmateriaalissa oleviin työkykyä ja työuraa tukeviin käytäntöihin
Koulutuksen teemat 3. ryhmätapaaminen:
Työntekijän omaehtoisen työuranhallinnan tukeminen
Työkykyä tukevien käytäntöjen hyödyntäminen työyhteisöissä
Valmennuksen opit käyttöön – suunnitelma valmennuksessa tehtyjen havaintojen hyödyntämisestä osana omaa työtä
Palaute valmennuksesta
Koulutuksen onnistumisen kannalta on olennaista, että osallistujalla on mahdollisuus osallistua täysipainoisesti kaikkiin tapaamisiin verkon välityksellä. Tapaamiset vaativat osallistujilta aktiivista osallistumista.
Osallistumiseen tarvitset tietokoneen, vakaan nettiyhteyden, videovälitteiseen kokoukseen sopivat video- ja äänilaitteet sekä häiriöttömän tilan, josta käsin voit osallistua luottamuksellisiin keskusteluihin. Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu useampi henkilö, pyydämme jokaista osallistumaan omalla tietokoneella/tabletilla (eri huoneissa), sillä osallistujia jaetaan valmennuksessa myös pienryhmiin.
Osallistuminen ei edellytä, että esihenkilöillä on valmennushetkellä johdettavanaan vanhempia työntekijöitä. Valmennuksessa opittuja taitoja voi hyödyntää myös yleisemmin esihenkilötyössä.
Kohderyhmä
Koulutus on tarkoitettu lähiesihenkilötyötä tekeville esihenkilöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan vanhempien työntekijöiden johtamisessa ja työuran loppupuolen kysymyksissä.

Kysy lisää
