Näin meillä kevennetään kuormitusta - HUS
HUS - Helsingin yliopistollinen sairaala
Miten HUS:ssa kevennetään työn kuormitusta?
Meillä on valtava määrä erilaisia ammattiryhmiä, tehtävänimikkeitä on 340 lääkäreistä ja hoitajista toimisto- ja huoltohenkilöstöön. Meidän kymmenhenkinen työryhmämme pitää säännöllisesti ergonomiaa esillä koko tälle henkilöstölle.
HUS-alueen ergonomiatyöryhmämme kokoaa esimerkiksi joka kuukausi Tules kuntoon -kalenterin, jonka lähetämme sähköpostitse ergonomiayhdyshenkilöille. He puolestaan jakavat kalenterin eteenpäin yksiköissään. Kalenterin avulla jaamme kevyellä mutta tehokkaalla tavalla kevennysvinkit koko henkilöstölle.
Tarjoamme ergonomiatiedon ja vinkkilistan lisäksi kuukauden kalenterin yksiköiden käyttöön. Kalenterikokonaisuuden voi tulostaa esille seinillä tai käydä läpi yksikön kokouksissa. Uusimpaan etätyötä koskevaan kokonaisuuteen lisäämme itse kalenteriinkin muistutukset tauoista, taukoliikunnasta ja kesäaikaan siirtymisestä.
Teemat vaihtelevat laajasti esimerkiksi palautumisesta, liiallisen aivokuorman ehkäisemisestä potilasergonomiaan. Käytämme paljon Työterveyslaitoksen, Työturvallisuuskeskuksen ja erilaisten asiantuntijajärjestöjen verkkosivuilta löytyvää aineistoa.
Päätämme teemat ergonomiatyöryhmässä etukäteen ja työpari, jolla on parhain tietämys kulloinkin käsillä olevasta teemasta, kokoaa vuorollaan kalenterin. Tämä vie noin puoli päivää. Sen jälkeen muut työryhmästä kommentoivat ja lisäävät vinkkejä Teamsissä. Lopuksi käymme yhdessä kokonaisuuden läpi.
Miten kuormituksen keventäminen näkyy työyhteisössänne?
Se, että pidämme aktiivisesti ergonomiaa esillä, koulutamme ja kehitämme uusia malleja, näkyy varmasti työolobarometrin ergonomiaindeksissä. Indeksi on ollut noususuhtainen viime vuosina.
Olemme saaneet palautetta, että henkilöstö kokee kevennysvinkit tärkeiksi. Huomaa selvästi, että kalenteria luetaan ja sieltä napataan vinkkejä käyttöön. Kalenteri myös säästää esihenkilöiden ja henkilöstön työaikaa, kun heidän ei itse tarvitse etsiä tietoa.
Tämä ergonomiaryhmämme on upea, ehkä paras työryhmä, missä olemme koskaan olleet mukana. Ryhmän laajan asiantuntemuksen ansioista opimme paljon toisiltamme. Meillä on myös erityisen aktiivisia ergonomiayhdyshenkilöitä.
Kalenterin lisäksi koulutamme eri ammattiryhmiä. Tarjoamme aktiivisesti apuamme, jos esimerkiksi huomaamme työolobarometrin tuloksista jotain kehitettävää. Vastaamme myös muun muassa kuormitusta koskeviin avunpyyntöihin. Viime vuonna kirjoitimme esimerkiksi ohjeet työasennoista, miten osastoilla pedata sängyt ja asettaa lakanat liukupintoineen ergonomisesti oikein.
Kolme kuormituksen kevennysvinkkiä!
- Pidä minipalautumishetkiä pitkin työpäivää. Irrottaudu työstä ja palaudu riittävästi vapaa-ajallasi.
- Kiinnitä huomiota, millaisissa asennoissa teet työtä ja miten liikut työssäsi. Elvytä silloin tällöin jännittyneitä lihaksiasi. Työpaikalla voi laittaa tankoja ovenkarmeihin ja jumppakeppejä tai stressipalloja työpisteisiin. Liitä taukoliikunta johonkin konkreettiseen ja säännölliseen tekemiseen. Esimerkiksi aina kun kävelet tulostimelle, tee viisi kyykkyä tai varpaille nousua. Näin muistat tehdä niitä säännöllisesti.
- Vaali vertaistukea ja pidä etätöissäkin yllä työyhteisöä. Monissa kodeissa ratkotaan nyt yksin työhön liittyviä ongelmia. Soita silloin tällöin työkaverille, vaihda kuulumisia tai sovi vaikka virtuaaliset kahvitreffit.
Bonusvinkit ergonomiakalenterin tekemiseen:
- Ottakaa mukaan mahdollisimman laajaa ja kokonaisvaltaista asiantuntemusta organisaation eri tasoilta. Meidän ryhmässämme on työsuojelun, ergonomian, työfysioterapian, työhyvinvoinnin, työterveyshuollon ja johdon asiantuntijoita.
- Varmistakaa yhteinen tahtotila johdon kanssa. Johdon tuki takaa aikaa ergonomiatyöhön.
Kysymyksiin vastasivat
Tiina Karjalainen, potilassiirtoergonomiakoordinaattori
Ursula Aaltonen, työsuojeluvaltuutettu